Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου την Τετάρτη, κάνοντας έκκληση για μεγαλύτερη βοήθεια στη Γάζα, ενώ παράλληλα προέτρεψε τη Χαμάς να αποδεχτεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα.
Το Ισραήλ είναι ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας του κορυφαίου Αμερικανού διπλωμάτη στη Μέση Ανατολή, της έβδομης επίσκεψής του στην περιοχή που κλονίζεται τους τελευταίους μήνες από τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Ο Μπλίνκεν θα επισκεφθεί το λιμάνι Άσντοντ στα νότια, το οποίο άρχισε πρόσφατα να δέχεται βοήθεια για τη Γάζα. Θα ζητήσει από την κυβέρνηση του Ισραήλ να λάβει μια σειρά συγκεκριμένων μέτρων για τη διευκόλυνση της βοήθειας προς τη Γάζα, όπου σχεδόν ο μισός πληθυσμός υποφέρει από καταστροφική πείνα, μεταδίδει το Reuters.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ που διήρκεσε περίπου 2,5 ώρες, ο Μπλίνκεν έκανε ιδιαίτερη μνεία στην παροχή βοήθειας «και επανέλαβε τη σημασία της επιτάχυνσης και της διατήρησης αυτής της βελτίωσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.
Παράλληλα, επικαλούμενος Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους, ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Walla αναφέρει ότι ο Νετανιάχου είπε στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών ότι αν η Χαμάς συνεχίσει να απαιτεί τον τερματισμό του πολέμου, ο στρατός θα εξαπολύσει επίθεση στη Ράφα και δεν θα υπάρξει συμφωνία εκεχειρίας.
Το ταξίδι του Μπλίνκεν και η συνάντησή του με τον Νετανιάχου έρχεται περίπου ένα μήνα μετά την αυστηρή προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι η πολιτική της Ουάσινγκτον θα μπορούσε να αλλάξει, εάν το Ισραήλ δεν λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και της ασφάλειας των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Εξ άλλου, ο Μπλίνκεν επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ ότι η Χαμάς «στέκεται εμπόδιο στην κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο Μίλερ.
Ο Αμερικανός διπλωμάτης προέτρεψε τη Χαμάς να αποδεχθεί μια «εξαιρετικά γενναιόδωρη» συμφωνία εκεχειρίας που πρότειναν οι Αιγύπτιοι μεσολαβητές, σύμφωνα με την οποία θα απελευθερωθούν 33 όμηροι με αντάλλαγμα έναν μεγαλύτερο αριθμό Παλαιστίνιων κρατουμένων και την κατάπαυση του πυρός, με τη δυνατότητα περαιτέρω βημάτων προς μια συνολική συμφωνία αργότερα.
Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε προηγουμένως ότι η ομάδα μελετά ακόμη την προτεινόμενη συμφωνία, αλλά κατηγόρησε τον Μπλίνκεν ότι δεν σέβεται και τις δύο πλευρές και χαρακτήρισε το Ισραήλ ως το πραγματικό εμπόδιο.
Χαμάς: Θα απαντήσει «πολύ σύντομα» στην πρόταση εκεχειρίας
Από την πλευρά της, η Χαμάς αναμένεται να απαντήσει στην ισραηλινή πρόταση εκεχειρίας για τη Γάζα «μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», όπως δήλωσε αξιωματούχος της τρομοκρατικής οργάνωσης μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε εκεχειρία πρέπει να είναι μόνιμη.
Η Χαμάς εξετάζει ένα σχέδιο για εκεχειρία 40 ημερών και την ανταλλαγή δεκάδων ομήρων με μεγαλύτερο αριθμό Παλαιστίνιων κρατουμένων.
Ειδικότερα, ο Σουχάιλ αλ-Χίντι, ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, δήλωσε στο AFP ότι η ομάδα «θα δώσει την απάντησή μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», αν χωρίς να αναφέρει το πότε θα συμβεί αυτό. Πρόσθεσε ότι είναι ακόμα πρόωρο να πει κανείς αν οι απεσταλμένοι της Χαμάς, οι οποίοι επέστρεψαν από τις συνομιλίες στο Κάιρο στη βάση τους στο Κατάρ, αισθάνονται ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος.
Τόνισε ότι στόχος ήταν «να επιτευχθεί ένα τέλος σε αυτόν τον πόλεμο».
Νωρίτερα την ίδια ημέρα, Αιγύπτιος αξιωματούχος είχε δηλώσει ότι η Χαμάς ζήτησε από τους μεσολαβητές της Αιγύπτου και του Κατάρ ορισμένες διευκρινήσεις σχετικά με τους όρους της τελευταίας πρότασης εκεχειρίας που συζητείται στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ.
Δεν είναι σαφές αν το αίτημα της Χαμάς θα καθυστερήσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες προς την επίτευξη μιας συμφωνίας.
Η διαφαινόμενη σταδιακή συμφωνία περιλαμβάνει την απελευθέρωση 33 αμάχων και ομήρων που είναι άρρωστοι και κρατούνται από τους τρομοκράτες της Χαμάς, με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές.
Η επίσκεψη Μπλίνκεν πραγματοποιείται εν μέσω αναφορών ότι το Ισραήλ θα εξαπολύσει σύντομα την προγραμματισμένη του επιχείρηση στη Ράφα, στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο, όπου βρίσκουν καταφύγιο περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.
Πηγή: Reuters, Times of Israel