Τρέχοντα θέματα σχετικά με την ανάπτυξη των σχέσεων Λευκορωσίας και Ρωσίας, την προώθηση κοινών έργων, την περιφερειακή ασφάλεια και τη διεθνή ατζέντα αναμένεται να τεθούν επί τάπητος κατά τη συνάντηση ανάμεσα στο Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, και τον Λευκορώσο ομόλογό του, Αλεξάντερ Λουκασένκο.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν την Πέμπτη (25/7) στο νησί Βαλαάμ, ένα ορθόδοξο προσκύνημα στη βορειοδυτική Ρωσία, κατά τη δεύτερη επίσκεψη του Λευκορώσου προέδρου στη Ρωσία τους τελευταίους δύο μήνες, αναφέρει το πρακτορείο EFE.
Πριν από την έναρξη της συνάντησης κεκλεισμένων των θυρών οι δύο ηγέτες επισκέφτηκαν ένα ορθόδοξο μοναστήρι, όπου μοναχοί προσεύχονται καθημερινά για τους στρατιώτες που σκοτώθηκαν στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Πούτιν και ο Λουκασένκο παρακολούθησαν μια θρησκευτική λειτουργία και έπειτα συνέχισαν τις συνομιλίες κατ’ ιδίαν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο εβδομάδες, ο Λουκασένκο, είχε πει κατά τη διάρκεια συνάντησης με στρατιώτες του λευκορωσικού στρατού, ότι σκοπεύει να συζητήσει τα μελλοντικά βήματα σχετικά με την Ουκρανία με τον Ρώσο ομόλογό του. Πριν από αυτή τη δήλωση, η Ουκρανία και η Λευκορωσία ενίσχυσαν η καθεμία τον στρατιωτικό τους μηχανισμό στα κοινά σύνορα και κατηγόρησαν η μία την άλλη για αποσταθεροποιητικές ενέργειες, μια κατάσταση που έχει αποκλιμακωθεί προς το παρόν. Σύμφωνα με τον Λουκασένκο, η επίλυση αυτής της κρίσης πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά από τον στρατό, χωρίς τη συμμετοχή διπλωματών.
Αν και υπάρχουν ακόμη ρωσικά στρατεύματα στο Λευκορωσικό έδαφος, το Κίεβο εκτιμά ότι είναι απίθανο αυτή τη στιγμή η Ρωσία να χρησιμοποιήσει ξανά τη Λευκορωσία ως πλατφόρμα για να εξαπολύσει επίθεση, όπως έκανε στην αρχή της εισβολής που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Στη συνέχεια, υπό την κάλυψη στρατιωτικών ασκήσεων, τα ρωσικά στρατεύματα που στάλθηκαν στη Λευκορωσία επιτέθηκαν στο βόρειο τμήμα της Ουκρανίας και έφτασαν στα περίχωρα του Κιέβου, από όπου, μετά τις απώλειες που υπέστησαν στις μάχες και τις υλικοτεχνικές δυσκολίες, αποχώρησαν ένα μήνα αργότερα αφού η Μόσχα αποφάσισε να επικεντρώσει τη στρατιωτική της εκστρατεία στο ανατολικό και νότιο μέτωπο της Ουκρανίας.
Πηγή: ΕΡΤ