Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Έτοιμη για «σκληρό ροκ» η Μελόνι
(AP Photo/Domenico Stinellis)
(AP Photo/Domenico Stinellis)

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Έτοιμη για «σκληρό ροκ» η Μελόνι

Όπως είναι ήδη γνωστό, η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, καταδίκασε τη συμφωνία για τη διανομή των αξιωμάτων στην ΕΕ μεταξύ των κυρίαρχων φιλοευρωπαϊκών κομμάτων, υποστηρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο αγνοείται η «δεξιά στροφή» του μπλοκ, όπως καταγράφηκε στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Σε μια οργισμένη ομιλία στο ιταλικό κοινοβούλιο, η Ιταλίδα πρωθυπουργός είπε ότι η συμφωνία για τις κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ αντανακλά την άποψη ότι «οι πολίτες δεν είναι αρκετά ώριμοι για να παίρνουν αποφάσεις» και ότι είχε ληφθεί από εκείνους που πιστεύουν ότι «η ολιγαρχία είναι βασικά η μόνη αποδεκτή μορφή δημοκρατίας».

Τι συμφώνησαν οι ηγέτες

Έξι Ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Γάλλος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός Όλαφ Σολτς και ο Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ, επιβεβαίωσαν την Τρίτη το πλάνο επανεκλογής της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία στην προεδρία της Κομισιόν και να μοιράσουν τις δύο άλλες θέσεις-κλειδιά στους Σοσιαλιστές και στους Φιλελεύθερους.

Σύμφωνα με τον Guardian, στη συνάντηση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη, οι έξι ηγέτες, στους οποίους συμμετείχαν επίσης οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας, της Ολλανδίας και της Ελλάδας, ήταν οι επικεφαλής των διαπραγματευτών που εκπροσωπούσαν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τους Σοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους, οι οποίοι συνολικά κατέχουν το 55% των εδρών στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η αντίδραση και οι συμμαχίες της Μελόνι

Η Μελόνι είναι πρόεδρος των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), η οποία πλέον είναι η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα του κοινοβουλίου, μεγαλύτερη από την ευρωομάδα Renew (Φιλελεύθεροι) του Μακρόν. 

Το ζήτημα για τη Μελόνι είναι πως το ευρωσκεπτικιστικό ECR έμεινε εκτός της συμφωνίας για τα αξιώματα στην ΕΕ.

«Η τρίτη μεγαλύτερη ευρωομάδα σήμερα είναι μια ομάδα που δεν αρέσει σε αυτούς που αποφασίζουν», είπε ο Μελόνι, αποκαλώντας την ΕΕ «γραφειοκρατικό γίγαντα» του οποίου οι επιλογές υπαγορεύονταν από την ιδεολογία.

Παράλληλα, τόνισε ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός της, με επικεφαλής το κόμμα «Fratelli d' Italia», πήρε σχεδόν το 53% στις ευρωεκλογές στην Ιταλία, ενώ τα κυβερνώντα κόμματα της Γαλλίας μόλις το 16% και της Γερμανίας το 32%.

Παρά την απογοήτευση της Μελόνι, η κυβέρνησή της δεν πρότεινε ποτέ υποψήφιο για καμία από τις τρεις θέσεις εργασίας, υπογραμμίζει ο Guardian.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η Mελόνι είχε ήδη συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας, Πετρ Φιάλα – τον ​​μόνο άλλο ηγέτη του ECR στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ – να υποστηρίξει το πακέτο κορυφαίων θέσεων εργασίας, αρκεί αμφότερες οι χώρες να έχουν ισχυρά χαρτοφυλάκια στην επόμενη Κομισιόν.

Τα «παζάρια» με τη Φον ντερ Λάιεν

Πηγές ανέφεραν επίσης ότι το ECR έχει κάποια επιρροή έναντι της Φον ντερ Λάιεν, η οποία δεν μπορεί να αναλάβει δεύτερη θητεία χωρίς επιβεβαίωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Φον ντερ Λάιεν ενδέχεται να ζητήσει την υποστήριξη της Meloni στην ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον διορισμό της, η οποία αναμένεται τον επόμενο μήνα. 

Ενώ οι φιλοευρωπαϊκές ομάδες που την υποστηρίζουν κατέχουν την πλειοψηφία των εδρών, οι αναλυτές λένε ότι η φον ντερ Λάιεν πρέπει να διευρύνει τη βάση της, καθώς είναι πιθανό να χάσει ψήφους από δυσαρεστημένους ευρωβουλευτές που ανήκουν στις ομάδες που την υποστηρίζουν.

Η Φον ντερ Λάιεν μπορεί επίσης να ζητήσει ψήφους από τους Πράσινους, οι οποίοι πάντως έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα την υποστηρίξουν εάν συνεργαστεί με το ECR.

Η σύμπλευση με Όρμπαν

Η κριτική της Μελόνι ευθυγραμμίζεται με αυτή του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η συμφωνία των τριών ευρωομάδων «έσπειρε τους σπόρους του διχασμού». 

Όπως και η Mελόνι, οι ευρωβουλευτές του Όρμπαν δεν ανήκουν στις φιλοευρωπαϊκές ομάδες, αλλά οι δύο ευρωσκεπτικιστές ηγέτες δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, αμβλύνοντας την αντίθεσή τους.

Ένας διπλωμάτης της ΕΕ τόνισε ότι οι τρεις πολιτικές ομάδες που κατέληξαν στη συμφωνία –το ΕΛΚ, οι Σοσιαλιστές και το φιλελεύθερο Renew– αντιπροσωπεύουν τη μεγάλη πλειοψηφία των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ και υποστήριξε ότι «θα ήταν λάθος να μπούμε στη διάρκεια αυτής της Συνόδου Κορυφής στη συζήτηση για τη σύνθεση των Επιτρόπων».

Δεν θα αλλάξει κάτι

Παρά τον εκνευρισμό της Μελόνι και την κατηγορηματική αντίθεση του Όρμπαν, η πλειοψηφία των ηγετών της ΕΕ που συναντήθηκαν την Πέμπτη αναμένεται να επιβεβαιώσουν τη συμφωνία για ευρωπαϊκά αξιώματα, με την Εσθονή Κάγια Κάλλας να τίθεται επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας και τον Πορτογάλο Αντόνιο Κόστα να είναι ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Όρμπαν έχει ήδη πει ότι δεν θα στηρίξει τη φον ντερ Λάιεν, ενώ η Μελόνι δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της, αλλά η ιταλική εφημερίδα La Stampa ανέφερε ότι δεν είναι απίθανο να απέχει.