Το Ιράν και οι ΗΠΑ συμφώνησαν το Σάββατο να αναθέσουν σε ειδικούς τη διαμόρφωση ενός πλαισίου για ενδεχόμενη πυρηνική συμφωνία, όπως ανακοίνωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, έπειτα από τον δεύτερο γύρο συνομιλιών των δύο πλευρών, εν μέσω αυξανόμενων απειλών στρατιωτικής δράσης από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Στη δεύτερη έμμεσες συνομιλίες που είχαν οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών μέσα σε μία εβδομάδα, ο Αραγτσί διαπραγματεύτηκε επί σχεδόν τέσσερις ώρες στη Ρώμη με τον ειδικό απεσταλμένο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, το Στιβ Γουίτκοφ, μέσω ενός αξιωματούχου του Ομάν που μετέφερε τα μηνύματα μεταξύ τους.
Ο Τραμπ, που αποχώρησε από την πυρηνική συμφωνία μεταξύ της Τεχεράνης και της Δύσης κατά την πρώτη θητεία του, το 2018, έχει απειλήσει να επιτεθεί στο Ιράν εάν δεν καταλήξει σύντομα σε μια νέα συμφωνία που θα το εμπόδιζε να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.
I colloqui #USA - #Iran sul #nucleare a #Roma pic.twitter.com/zG5mmYLXcK
— askanews (@askanews_ita) April 19, 2025
H Τεχεράνη, που επιμένει πως το πυρηνικό της πρόγραμμα έχει ειρηνικό χαρακτήρα, δηλώνει έτοιμη να συζητήσει περιορισμένους ελέγχους στις δραστηριότητές της με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών κυρώσεων.
Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση μετά το πέρας των συνομιλιών, ο Αραγκτσί χαρακτήρισε τις επαφές «χρήσιμες» και σημείωσε ότι διεξήχθησαν σε «εποικοδομητικό κλίμα».
«Κατορθώσαμε να σημειώσουμε πρόοδο σε αρκετές βασικές αρχές και στόχους και καταλήξαμε σε μια πιο σαφή αμοιβαία κατανόηση», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε πως συμφωνήθηκε η συνέχιση των διαπραγματεύσεων, με το επόμενο βήμα να είναι οι τεχνικές συνομιλίες σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν την Τετάρτη στο Ομάν. «Οι ειδικοί θα αναλάβουν να καταρτίσουν το πρώτο προσχέδιο ενός πλαισίου συμφωνίας», είπε.
Οι επικεφαλής διαπραγματευτές αναμένεται να επιστρέψουν στο Ομάν το επόμενο Σάββατο, προκειμένου να επανεξετάσουν το έργο των ειδικών και να αξιολογήσουν τον βαθμό στον οποίο ευθυγραμμίζεται με τις βασικές αρχές μιας πιθανής συμφωνίας.
Σε ανάλογο πνεύμα με τις πρόσφατες δηλώσεις του Ανώτατου Ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, ο Αραγκτσί τόνισε: «Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι είμαστε αισιόδοξοι. Ενεργούμε με μεγάλη προσοχή. Δεν υπάρχει λόγος να είμαστε ούτε υπερβολικά απαισιόδοξοι ούτε αφελώς αισιόδοξοι».
Ο Ιρανός υπουργός σημείωσε επίσης ότι στις συνομιλίες οι ΗΠΑ δεν έχουν θέσει κανένα άλλο θέμα, πέραν του πυρηνικού προγράμματος. «Οι Αμερικανοί μέχρι στιγμής δεν έχουν κάνει καμία συζήτηση εκτός του θέματος των πυρηνικών» είπε ο Αμπάς Αραγτσί μιλώντας στο ιρανικό πρακτορείο Tasnim.
Από την πλευρά των ΗΠΑ δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο για τις συνομιλίες. Ωστόσο, ο Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή σε δημοσιογράφους: «Θέλω να σταματήσω το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικό όπλο. Δεν μπορούν να έχουν πυρηνικά».
Ορισμένα μέσα ενημέρωσης είκαζαν ότι στην ατζέντα των συνομιλιών θα ήταν επίσης το πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν ή η στήριξη που παρέχει σε ένοπλες οργανώσεις, εχθρικές προς το Ισραήλ, όπως είναι η λιβανέζικη Χεζμπολάχ.
Το Ισραήλ, στενός σύμμαχος της Ουάσιγκτον και έντονος πολέμιος της συμφωνίας του 2015, την οποία ο Τραμπ εγκατέλειψε, δεν έχει αποκλείσει την πιθανότητα στρατιωτικού πλήγματος στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν μέσα στους επόμενους μήνες, σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο και δύο ακόμη πρόσωπα με γνώση του θέματος.
Από το 2019, το Ιράν έχει υπερβεί τα όρια που έθετε η συμφωνία του 2015 στον εμπλουτισμό ουρανίου, διατηρώντας αποθέματα που ξεπερνούν κατά πολύ τα επίπεδα που θεωρεί η Δύση συμβατά με μη στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Ανώτατος Ιρανός αξιωματούχος, μιλώντας ανώνυμα, περιέγραψε τις αμετακίνητες «κόκκινες γραμμές» της Τεχεράνης: να μη διαλυθούν οι συστοιχίες φυγοκεντρητών, να μη διακοπεί πλήρως ο εμπλουτισμός και να μη μειωθούν τα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου κάτω από τα επίπεδα που είχαν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του 2015.