Τουλάχιστον 12 στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα σε ενέδρα ενόπλων στην Ντεράα, μια επαρχία στη νότια Συρία, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Λίκνο της εξέγερσης εναντίον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ τον Μάρτιο του 2011, η επαρχία Ντεράα συγκλονίζεται συχνά από επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων του καθεστώτος μετά την ανακατάληψή της το καλοκαίρι του 2018.
Σήμερα, «ένοπλοι επιτέθηκαν σε δύο φορτηγά του στρατού και δύο μικρά λεωφορεία που μετέφεραν δυνάμεις του καθεστώτος κατά τη διέλευσή τους κοντά στο χωριό Μζιρίμπ», σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.
Οι στρατιώτες βρίσκονταν καθ' οδόν για τη σύλληψη ενός πρώην διοικητή των ανταρτών που καταζητείται από τη Δαμασκό και κατηγορείται για μια φονική επίθεση πέρυσι εναντίον αστυνομικών, σύμφωνα με τον διευθυντή του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.
Οι επιτιθέμενοι συνδέονται με τον πρώην διοικητή των ανταρτών και ενήργησαν προκειμένου να αποτρέψουν τη σύλληψη του αρχηγού τους, σύμφωνα με τον Αμπντέλ Ραχμάν.
Έτσι, ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα και εστάλησαν ενισχύσεις του στρατού, διευκρίνισε το Παρατηρητήριο, που διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη χώρα.
Η νότια Συρία ανακαταλήφθηκε το καλοκαίρι του 2018 από τις κυβερνητικές δυνάμεις και τους Ρώσους συμμάχους τους, που επέβαλαν στους αντάρτες συμφωνίες συμφιλίωσης, όπως τις αποκαλούν, αλλά μοιάζουν περισσότερο με παράδοση έπειτα από φονικές επιθέσεις.
Οι φιλοκαθεστωτικές δυνάμεις, αλλά και άμαχοι που εργάζονται με κρατικούς θεσμούς, αποτελούν συχνά στόχο επιθέσεων ή δολοφονιών.
Οι κυβερνητικοί θεσμοί έχουν επανεγκατασταθεί στην Ντεράα, αλλά οι ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν αναπτυχθεί σε όλη την επαρχία.
Η περιοχή αυτή είναι η μοναδική την οποία δεν εγκατέλειψαν μαζικά οι αντάρτες μετά την ανακατάληψή της χάρη σε μια συμφωνία που διαπραγματεύθηκαν.
Οι πρώην αντάρτες που έμειναν επί του πεδίου διατήρησαν τον έλεγχο ορισμένων ζωνών καθώς και συνοικιών της πρωτεύουσας Ντεράα, συνεχίζοντας να διασφαλίζουν την ασφάλεια και διατηρώντας τον ελαφρύ οπλισμό τους.
Από το 2011, ο πόλεμος στη Συρία έχει προκαλέσει περισσότερους από 388.000 θανάτους και έχει ωθήσει στη φυγή εκατομμύρια ανθρώπους.