Η πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων της Κίνας φαίνεται διάτρητη καθώς ακόμα και μία μικρή χαλάρωση έχει ακολουθηθεί από ξεσπάσματα της πανδημίας σε πολλές περιφέρειες. Οι εστίες του κορονοϊού, που αποκαλύπτουν τα τρωτά σημεία της προσέγγισης του κομμουνιστικού καθεστώτος, συνδυάζονται με την κόπωση αλλά και τη δυσαρέσκεια του πληθυσμού για τις εξελίξεις.
Όταν το κινέζικο καθεστώς αποφάσιζε να επιχειρήσει ένα άνοιγμα της αγοράς και της κοινωνίας, ενδεχομένως να μην είχε υπολογίσει τι επρόκειτο να συμβεί. Το Πεκίνο βρίσκεται υπό πίεση. Τα μηνύματα από την οικονομία ήταν δυσοίωνα, αφού η πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων είχε φανεί στις υφεσιακές προοπτικές της αγοράς. Ωστόσο, το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται να είναι χειρότερο.
Το καθεστώς βέβαια προσπάθησε να διατηρήσει χαμηλό προφίλ για το άνοιγμα που επιχειρήθηκε, βαφτίζοντας το ως βελτίωση των μέτρων, παρά ως χαλάρωση, ώστε να μην φανεί πως εξοκείλουν από την πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων. Ωστόσο, η αντίδραση των αγορών, που ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στο άνοιγμα, έδειξε πως ήταν κάτι που απαιτούνταν από καιρό.
Η χαλάρωση των μέτρων ουσιαστικά φανέρωσε τις αδυναμίες του κινεζικού συστήματος υγείας, καθώς και την απροθυμία του πληθυσμού να προστατευθούν και να κάνουν τα κινέζικα εμβόλια. Τα εμβόλια της χώρας, η ανάπτυξη των οποίων υπήρξαν εμβληματικά για την Κίνα του Σι Τζινπίνγκ, συνεχίζουν να φαίνονται ως μη αρκούντως αποτελεσματικά, ενώ οι απώλειες στη χώρα αυξάνονται.
Η κατάσταση στη χώρα φαίνεται να έχει εκτραχυνθεί, καθώς πέρα από τους αυστηρούς περιορισμούς που έχουν επανέλθει σε μεγάλες πόλεις, όπως την πρωτεύουσα του Πεκίνου, τη Σανγκάη και τη Γκουαντσού, η ένταση επικρατεί σε πολλές επαρχίες.
Οι εικόνες από τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στην μεγαλύτερη πόλη της επαρχία της Χενάν, όπου εκατοντάδες εργαζόμενοι σε ένα εργοστάσιο συγκρούστηκαν με δυνάμεις ασφαλείας, μετά από ένα μήνα περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό της νόσου, είναι χαρακτηριστικές.
Δεν είναι το μόνο παράδειγμα της αποτυχημένης πολιτικής, φυσικά. Η πόλη της Σιαντζουάνγκ κοντά στο Πεκίνο ήταν το επίκεντρο της προσπάθειας ανοίγματος της Κίνας. Ωστόσο, τώρα η πόλη γνώρισε μία νέα έξαρση του ιού, μετά από την εξάπλωση της νέας μετάλλαξη και αναγκάστηκε να αντιστρέψει τα μέτρα χαλάρωσης, επιβάλλοντας νέους περιορισμούς με σκοπό να σταματήσει τον covid-19.
Στα νότια στην Γκουαντζου η κατάσταση βρίσκεται σε οριακό σημείο, καθώς εκεί εντοπίζονται το ένα τρίτο των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα. Οι χιλιάδες προσωρινές νοσοκομειακές κλίνες που έχουν στηθεί εκθέτουν την αδυναμία του καθεστώτος να ανταποκριθεί στην τελευταία έξαρση.
Ωστόσο, το καθεστώς διαμηνύει σε κάθε ευκαιρία πως δεν θα συμβιβαστεί να συνυπάρχει με τον κορονοϊό και παραμένει σε εγρήγορση για να τον αντιμετωπίσει. Τα πισωγυρίσματα που αυξάνονται μέρα με τη μέρα, φανερώνουν την πραγματική αποτυχία της πολιτικής των μηδενικών κρουσμάτων.