Του Γιάννη Μαντζίκου
Αποκλείεται να βρεθεί κάποιος στην Αγγλία και να μην... μπει στον πειρασμό να δοκιμάσει το παραδοσιακό και πιο διάσημο γρήγορο φαγητό της χώρας, το fish & chips, ή ψάρι με πατάτες τηγανητές. Σήμερα, ωστόσο, λίγο πριν την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Άγγλοι φαίνεται ότι αρχίζουν και δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στο κοτόπουλο.
Η αγάπη των Βρετανών για το κοτόπουλο φάνηκε πρόσφατα όταν προκλήθηκε φρενίτιδα καθώς η Αμερικανική αλυσίδα KFC αναγκάστηκε να προχωρήσει σε προσωρινό κλείσιμο 800 περίπου εστιατορίων της λόγω προβλημάτων στον εφοδιασμό σε κοτόπουλα. Το πρόβλημα είναι ότι μετά το Brexit υπάρχει κίνδυνος τα κοτόπουλα να συνοδεύονται αντί για πατάτες, με... χλωρίνη.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τα κοτοπουλάδικα, εστιατόρια που πουλάνε ψητό ή τηγανητό κοτόπουλο και πατάτες τηγανητές, είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο είδος fast food στη Βρετανία. Στον Λονδίνο λειτουργούν περισσότερα από 8.000 τέτοια μαγαζιά. Το 2016 τα πουλερικά ξεπέρασαν για πρώτη φορά το κόκκινο κρέας σε πωλήσεις στη Βρετανία. Υπολογίζεται ότι οι κάτοικοι της Γηραιάς Αλβιώνας καταναλώνουν περίπου 2,2 εκατ. κοτόπουλα την ημέρα. Θα μπορούσε κάποια από αυτά να περιέχουν... χλωρίνη;
Συμβαίνει στις ΗΠΑ όπου τα σφαγμένα κοτόπουλα, προτού φτάσουν στα ράφια των κρεοπωλείων και στα ψυγεία των εστιατορίων, βυθίζονται σε χλωριωμένο νερό προκειμένου να εμποδιστεί η μετάδοση μικροβίων από το πεπτικό σύστημα του ζώου στο κρέας. Η πρακτική αυτή απαγορεύεται στην Ε.Ε. από το 1997. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των αμερικανικών λόμπι τροφίμων ασκούν πιέσεις στη Βρετανία προκειμένου να επιτραπεί η εισαγωγή χλωριωμένων πουλερικών μετά το Brexit τον Μάρτιο του 2019.
Ο ΗΠΑ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πουλερικών στον κόσμο μετά τη Βραζιλία. Στην Ευρώπη, όμως, τα κοτόπουλα με χλωρίνη δεν επιτρέπονται για υγειονομικούς λόγους. Εναπόκειται στη Βρετανία να αποφασίσει αν η απαγόρευση θα αρθεί μετά την έξοδό της από την Ε.Ε..
Οποιαδήποτε μελλοντική εμπορική συμφωνία πρέπει να λειτουργεί προς το συμφέρον των Βρετανών αγροτών, επιχειρηματιών και καταναλωτών» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Theresa May, προσθέτοντας όμως ότι «είναι πολύ νωρίς για να μπούμε στις λεπτομέρειες της όποιας συμφωνίας και να κάνουμε υποθέσεις». Ο Barry Gardiner, σκιώδης υπουργός Διεθνούς Εμπορίου των Εργατικών, επιτέθηκε στον Φοξ με μια κλασική αγγλική παροιμία, επιχειρώντας λογοπαίγνιο με το επώνυμό του: «Δεν πρέπει ποτέ να εμπιστεύεσαι μια αλεπού (Φοξ) στο κοτέτσι σου».
Οι Βρετανοί αγρότες, οι οποίοι ανησυχούν ότι θα χάσουν σημαντικό μερίδιο από την αγορά εάν επιτραπεί η εισαγωγή αμερικανικών κοτόπουλων. Ο λόγος είναι απλός: είναι κατά 21% φθηνότερα από τα βρετανικά. Υπενθυμίζεται ότι είναι ένας κλάδος αξίας 109 δισ. λιρών που απασχολεί 3,8 εκατ. Βρετανούς.