Σήμερα «κληρώνει» για την Ιταλία, ίσως και για την Ευρωζώνη, αφού ενδεχόμενη επικράτηση ευρωσκεπτικιστικών κινημάτων θα έθετε εν αμφιβόλλω το μέλλον της χώρας στο ευρώ και κατά συνέπεια ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί με βάση τον νέο νόμο που εγκρίθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, τον επονομαζόμενο και «Rosatellum». Στην πράξη δε, ευνοεί τους συνασπισμούς κομμάτων, με το δέλεαρ της απευθείας εκλογής μεγάλου αριθμού μελών της Βουλής και της Γερουσίας στις διάφορες περιφέρειες. «Ο νόμος αυτός επιστρέφει τον πολιτικό χρόνο στην Πρώτη Δημοκρατία (μετά το τέλος του Β'' Παγκοσμίου Πολέμου ως το 1992), όταν οι κυβερνήσεις συγκροτούνταν μέσα από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, που παρήγαγαν ευρύτατες συμμαχίες ανάμεσα σε διαφορετικά κόμματα», δήλωνε χαρακτηριστικά στο Politico ο επικεφαλής της Teneo Intelligence, Βολφάνγκο Πίκολι.
Σε κάθε περίπτωση, η πρωτοβουλία για την αλλαγή του εκλογικού νόμου ανήκε στο Δημοκρατικό Κόμμα, στηρίχθηκε όμως τόσο από τη Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι όσο και από τη Λίγκα του Βορρά. Αντιθέτως, έντονα διαμαρτυρήθηκε ο Γκρίλο, με το επιχείρημα ότι ο νόμος σχεδιάστηκε για να στερήσει από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση καθώς, παρ'' ότι προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, το ποσοστό του πιθανότατα δεν επαρκεί.
Τα βασικά σημεία του νόμου είναι τα εξής:
Στην Ιταλία υπάρχει η Βουλή και η Γερουσία, με 630 και 315 μέλη αντιστοίχως. Για να εφαρμοστεί οποιοσδήποτε νόμος απαιτείται έγκριση και από τα δύο σώματα. 12 έδρες στη Βουλή και 6 στη Γερουσία αναλογούν στις ψήφους των Ιταλών του εξωτερικού.
Οι πολίτες ρίχνουν δύο ψήφους, μία για κάθε σώμα, έχοντας το δικαίωμα διαφορετικής επιλογής για το καθένα από αυτά. Ωστόσο, σε αντίθεση με τους προηγούμενους εκλογικούς νόμους, που έδιναν το δικαίωμα επιλογής διαφορετικού μεμονωμένου υποψηφίου και διαφορετικού κόμματος, αυτή τη φορά η ισχύς της κάθε ψήφου είναι ενιαία.
Το όριο για την εκπροσώπηση στη Βουλή και τη Γερουσία είναι το 3% και στα δύο σώματα, ενώ το ποσοστό αυξάνεται στο 10% για συνασπισμούς κομμάτων.
Συνολικά, το 37% των εδρών Βουλής και Γερουσίας (232 και 102 έδρες αντιστοίχως) κατανέμεται με απευθείας εκλογή στις περιφέρειες, ενώ το υπόλοιπο 63% (398 και 213 έδρες) προκύπτει από την αναλογική κατανομή από τις λίστες των κομμάτων, με βάση το πανεθνικό ποσοστό τους.
Κάθε υποψήφιος έχει δικαίωμα να διεκδικήσει την απευθείας εκλογή του σε μόνο μία περιφέρεια, όμως το όνομά του μπορεί να περιλαμβάνεται μέχρι και σε πέντε κομματικές λίστες, σε διαφορετικές περιφέρειες. Καθεμία από αυτές τις κομματικές λίστες μπορεί να περιλαμβάνει 2-4 υποψηφίους.
Οι υποσχέσεις των εκλογών
Φόρτσα Ιτάλια
- Ενιαίος φόρος εισοδήματος για εταιρείες και ιδιώτες 23%
- Κατάργηση φόρου στέγασης από κληρονομιά
- Κατάργηση οδικού φόρου
- Διπλασιασμός της ελάχιστης σύνταξης
- Ελάχιστο εισόδημα 1000 ευρώ το μήνα για όλους
- Τερματισμός μεταναστευτικών ροών
- Βελτίωση σχέσεων με Ρωσία
Λέγκα του Βορρά
- Παράλληλο νόμισμα – δημοψήφισμα για το ευρώ
- Κατάργηση του δημοσιονομικού συμφώνου της ΕΕ
- Ενιαίος φόρος για όλους 15%
- Δυνατότητα προώρης συνταξιοδότησης
- Τερματισμός μεταναστευτικών ροών και επαναπατρισμός 100.000 παράτυπων μεταναστών.
- Ανοιγμα οίκων ανοχής
- Πάταξη του εγκλήματος
- Βελτίωση σχέσεων με Ρωσία
Κίνημα Πέντε Αστέρων
- Ελάχιστο μηνιαίο εισόδημα 780 ευρώ για όλους
- Φοροαπαλλαγή για εισοδήματα ως 10.000 ευρώ ετησίως
- Κατάργηση δημοσιονομικού συμφώνου της ΕΕ - πιθανό δημοψήφισμα για το ευρώ
- Κατάργηση των πρόσφατων νόμων για τις εργατικές και συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις
- Αύξηση φόρων στις ενεργειακές εταιρείες
- Βελτίωση σχεσεων με Ρωσία
Δημοκρατικό Κόμμα
- Ενιαίος φόρος για όλους 22%
- Μείωση ασφαλιστικών εισφορών στους μισθούς από το 33% στο 29%
- Αύξηση του κατώτατου μισθού και φοροαπαλλαγές για τους ελεύθερους επαγγελματίες
- Ελάχιστη σύνταξη 750 ευρώ μηνιαίως
- Επίδομα τέκνων 400 ευρώ μηνιαίως και φοροαπαλλαγή 240 ευρώ
- Καταργηση, κατόπιν διαπραγμάτευσης όμως, του δημοσιονομικού συμφώνου της ΕΕ
- Μείωση μεταναστευτικών ροών και τιμωρία των κρατών της ΕΕ που δεν δέχονται πρόσφυγες