Ένα δείγμα των πρώτων μέτρων που αναμένεται να λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της Τουρκίας σχετικά με τις έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας, στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, περιλαμβάνει πολιτικές αλλά και διπλωματικές κυρώσεις για τη γειτονική χώρα.
Όπως μεταδίδει ο Φιλελεύθερος Κύπρου, τα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνουν εισηγήσεις για αναστολή της Αεροπορικής Συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας και πάγωμα υψηλών πολιτικών διαλόγων, καθώς και προενταξιακών κονδυλίων.
Σε ό,τι αφορά στα «στοχευμένα μέτρα», δηλαδή στις κυρώσεις, παραπέμπονται σε μεταγενέστερο χρονικό σημείο, αλλά έχουν σκιαγραφηθεί με μια ουσιαστική προσθήκη που περιλήφθηκε στο κείμενο μετά από παρέμβαση των γραφείων της Φεντερίκα Μογκερίνι και του Χρήστου Στυλιανίδη.
Η έγκριση των μέτρων που προτείνονται ως ακολούθως, απαιτεί ομόφωνη απόφαση των «28», κάτι στο οποίο προσβλέπει η Λευκωσία, εντός των επόμενων 10 ημερών:
Για πάγωμα υψηλών διαλόγων και συναντήσεων στους τομείς της «πολιτικής, οικονομίας, ενέργειας, μεταφορών, γεωργίας (σ.σ. όπως αποκάλυψε ο «Φ» ο διάλογος για τη γεωργία πάγωσε προκαταβολικά) και του Συμβουλίου Σύνδεσης».
Αναστολή της καθορισμένης για τον προσεχή Νοέμβριο Επιτροπής Σύνδεσης Ε.Ε.-Τουρκίας. Σημειώνεται ότι τα 28 κράτη-μέλη έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν σε ποιους τομείς επιθυμούν να τοποθετήσουν τις επαφές Ε.Ε.-Τουρκίας στο ψυγείο και σε ποιους όχι.
Αναφορικά με το πάγωμα κονδυλίων, η πρόταση ΕΥΕΔ-Κομισιόν υπενθυμίζει ότι εκκρεμεί ενώπιον του Συμβουλίου και της Ευρωβουλής, η εισήγηση της Επιτροπής για μείωση της προενταξιακής βοήθειας προς την Τουρκία κατά 145,8 εκατομμυρίων ευρώ, για το έτος 2020 (λόγω κατάλυσης κράτους δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία).
Καθίσταται σαφές ότι διά της εν λόγω υπόμνησης, η εισήγηση για πάγωμα των 145,8 εκατομμυρίων ευρώ «επικαιροποιείται» και συνεπώς επανέρχεται, υπό το φως και των έκνομων τουρκικών δραστηριοτήτων.
Παράλληλα, ΕΥΕΔ και Κομισιόν «καλούν» την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων «να εξετάσει τις υφιστάμενες ενέργειες δανειοδότησης προς την Τουρκία».
Προτείνεται επίσης «αναστολή της Αεροπορικής Συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας», κάτι που εκτιμάται ότι θα προκαλέσει σημαντικό οικονομικό κόστος στην Άγκυρα.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, μια προσθήκη της τελευταίας στιγμής, κατόπιν παρέμβασης των γραφείων της Φεντερίκα Μογκερίνι και του Χρήστου Στυλιανίδη, κρατά ζωντανές τις προσδοκίες της Λευκωσίας. Η Ύπατη Εκπρόσωπος και ο Κύπριος Επίτροπος, με την προσθήκη που υπέβαλαν δίνουν κατεύθυνση για το πλαίσιο των στοχευμένων μέτρων, «όταν το Συμβούλιο (σ.σ. δηλαδή τα κράτη-μέλη) το κρίνουν απαραίτητο».
Ως αποτέλεσμα, σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι αυτά τα στοχευμένα μέτρα «θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν»:
α. Κυρώσεις κατά προσώπων.
β. Κυρώσεις κατά οντοτήτων.
γ. Ή τομεακές κυρώσεις, που πιθανότατα στοχεύουν στην εις βάθος θαλάσσια εξερεύνηση υδρογονανθράκων και παραγωγή.