Του Γιάννη Μαντζίκου
Ούτε ο λεγόμενος «άρχοντας του σασπένς» μεγάλος Βρετανός σκηνοθέτης Άλφρεντ Χίτσκοκ δεν θα μπορούσε να φανταστεί το θρίλερ που θα εξελισσόταν με το Brexit.
Οι φήμες εξάλλου για το τι μέλλει γενέσθαι με την ψηφοφορία για την έγκριση συμφωνίας του Brexit που είναι προγραμματισμένη για αύριο, οργιάζουν. Με δεδομένο ότι τα αριθμητικά δεδομένα στη βουλή συνεχίζουν να είναι εναντίον της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι και χωρίς να υπάρχει κάποια σημαντική μεταστροφή βουλευτών του κόμματος της υπέρ της συμφωνίας, η κυριακάτικη έκδοση των Times έκανε λόγο για αναβολή της ψηφοφορίας εμπρός στο φάσμα της πανωλεθρίας καθώς υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 80 βουλευτές των Συντηρητικών θα καταψηφίσουν την συμφωνία. Η Ντάουνινγκ Στρητ τόνισε λοιπόν εκ νέου ότι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί κανονικά, παρά τις... αντίξοες συνθήκες. Όπως εκτιμούν αναλυτές στα βρετανικά μέσα αυτό το σαββατοκύριακο, η μόνη εξήγηση στην άκαμπτη, μέχρι παρεξηγήσεως, στάση της Μέι είναι η «λύτρωση» μέσω της διεξαγωγής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.
To Reuters εξάλλου προ ημερών στην ανάλυση του για την επόμενη μέρα της ήττας ανάλυε τα πιθανά σενάρια που οδηγούν εκεί. Το πρώτο εξ αυτών είναι η παραίτηση ή αποπομπή της Μέι. Η ίδια αρνείται κατηγορηματικά ότι θα παραιτηθεί ενώ για να αποπεμφθεί απαιτούνται επιστολές 48 βουλευτών στους 315 των Συντηρητικών. Σημειώνεται ότι προ ημερών ο «μαγικός» αυτός αριθμός δεν συγκεντρώθηκε παρά τα όσα δήλωναν οι εσωκομματικοί της αντίπαλοι. Το σενάριο των γενικών εκλογών δεν συγκεντρώνει υψηλές πιθανότητες δεδομένου ότι χρειάζεται πλειοψηφία των δυο τρίτων της Βουλής. Όπως σημείωνε έγκυρος Βρετανός αναλυτής πρόσφατα, αυτό αποτελεί «πολιτική αυτοκτονία» για τους Συντηρητικούς αφού στις δημοσκοπήσεις οι Εργατικοί προπορεύονται. Το σενάριο της πρότασης μορφής εναντίον της κυβέρνησης από τους Εργατικούς συγκεντρώνει και αυτό λίγες πιθανότητες υλοποίησης με δεδομένο ότι η σημερινή κομματική ανθρωπογεωγραφία στην βρετανική βουλή δεν ευνοεί το κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν.
Υπάρχει επίσης μια σημαντική λεπτομέρεια ικανή να κάνει την τελική διαφορά υπέρ του δεύτερου δημοψηφίσματος. Είναι η λεγόμενη τροποποίηση «Γκρίβ» που πέρασε την προηγούμενη εβδομάδα και δίνει στην Βουλή τον τελικό λόγο για το Brexit. Με βάση τα σημερινά δεδομένα όμως, από την μια η άτακτη έξοδος απορρίπτεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών και το ήπιο Brexit από τουλάχιστον 100 βουλευτές και των δύο κομμάτων.
Την λεπτομέρεια αυτή γνωρίζει πολύ καλά η Μέι, η οποία αν καταφέρει να διαχειριστεί επικοινωνιακά την ήττα της Τρίτης, τότε σύμφωνα με το σενάριο των Times πρόκειται να θέσει μία ευθεία επιλογή μέσω δημοψηφίσματος, την δική της συμφωνία, ως έχει ή την ακύρωση του Brexit, δηλαδή την παραμονή στην Ε.Ε.
AP Photo