Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, δήλωσε ότι η χώρα του στηρίζει πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά το Κίεβο στέλνοντας βοήθειες. Ωστόσο, τόνισε ότι «δεν θα στείλουμε στρατιώτες μας να πολεμήσουν στην Ουκρανία».
«Πρέπει να αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης, η Ρωσία αναλαμβάνει βαριές ευθύνες ζητώντας από βορειοκορεάτες στρατιώτες να πολεμούν και κατατάσσοντας στις δυνάμεις της, Χούθι και ομάδες που πρόσκεινται στο Ιράν», τόνισε, τέλος, ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.
Να σημειωθεί ότι καθώς η σύγκρουση στην Ουκρανία εισέρχεται σε μια νέα φάση κλιμάκωσης, οι συζητήσεις για την αποστολή δυτικών στρατευμάτων και ιδιωτικών εταιρειών μισθοφόρων στην Ουκρανία επανενεργοποιήθηκαν, όπως αποκαλύπτει η Le Monde.
Πρόκειται για ευαίσθητες συζητήσεις, οι περισσότερες από τις οποίες είναι απόρρητες, αλλά έχουν επανεκκινήσει με στόχο μια πιθανή απόσυρση της αμερικανικής υποστήριξης προς το Κίεβο, μόλις ο Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει τα καθήκοντά του στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 20 Ιανουαρίου 2025.
Η συζήτηση για την αποστολή «στρατευμάτων» στην Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σε συνάντηση των συμμάχων του Κιέβου στο Παρίσι τον Φεβρουάριο, προκάλεσε την έντονη αντίδραση ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών, με επικεφαλής τη Γερμανία.
Ωστόσο, το σενάριο αυτό δεν έχει απορριφθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της γαλλικής εφημερίδας, αναβίωσε τις τελευταίες εβδομάδες με την επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού, Κιρ Στάρμερ, στη Γαλλία κατά τη διάρκεια των τελετών της 11ης Νοεμβρίου.
«Γίνονται συζητήσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας σχετικά με την αμυντική συνεργασία, ιδίως με σκοπό τη δημιουργία ενός σκληρού πυρήνα συμμάχων στην Ευρώπη, με επίκεντρο την Ουκρανία και την ευρωπαϊκή ασφάλεια με την ευρύτερη έννοια», δήλωσε βρετανική στρατιωτική πηγή στη Le Monde.