Το τελικό σχέδιο ψήφισματος της Ουάσινγκτον για την εκεχειρία στη Γάζα
ΟΗΕ

Το τελικό σχέδιο ψήφισματος της Ουάσινγκτον για την εκεχειρία στη Γάζα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δημοσιοποίησαν αργά την Πέμπτη το τελικό σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που θα υποστηρίζει τις διεθνείς προσπάθειες για την καθιέρωση «άμεσης και διαρκούς κατάπαυσης του πυρός» ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων που αιχμαλωτίστηκαν κατά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Όπως μεταδίδει το Associated Press, δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την ψηφοφορία και το σχέδιο μπορεί ακόμη να τροποποιηθεί.

Οι ΗΠΑ κυκλοφόρησαν το αρχικό σχέδιο στις 19 Φεβρουαρίου, μία ημέρα πριν ασκήσουν βέτο σε ένα ψήφισμα που υποστηριζόταν ευρέως από τις αραβικές χώρες. Το σχέδιο, το οποίο απαιτούσε άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, απορρίφθηκε από τις ΗΠΑ καθώς υποστήριξαν ότι θα παρεμπόδιζε τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων.

Ήταν το τρίτο βέτο των ΗΠΑ σε ψήφισμα του ΣΑ για μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και έφερε την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν αντιμέτωπη με τη δυσαρέσκεια μεγάλου μέρους του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων πολλών συμμάχων του.

Οι διπλωματικές συνομιλίες έχουν βαλτώσει από τότε που οι προσπάθειες απέτυχαν να οδηγήσουν σε κατάπαυση του πυρός πριν από την έναρξη Ραμαζανιού - μια άτυπη προθεσμία που παρήλθε χωρίς καμία συμφωνία.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε την Τετάρτη ότι θα προχωρήσει στην προγραμματισμένη επιχείρησή του στη Ράφα -όπου 1,4 εκατομμύρια εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι έχουν αναζητήσει κταφύιο- και σχεδιάζει να μετακινήσει αμάχους προς ασφαλή μέρη στο κέντρο της επικράτειας. 

Το αμερικανικό προσχέδιο είναι η πέμπτη έκδοση του κειμένου. Το αρχικό σχέδιο υπογράμμιζε ότι η προσωρινή κατάπαυση του πυρός «το συντομότερο δυνατό» απαιτεί την απελευθέρωση όλων των ομήρων και ζητούσε την άρση όλων των περιορισμών στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Και οι δύο αυτές ενέργειες «θα βοηθούσαν στη δημιουργία των συνθηκών για μια βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών», ανέφερε.

Το τελικό σχέδιο «υποστηρίζει απερίφραστα τις διεθνείς διπλωματικές προσπάθειες για την καθιέρωση μιας άμεσης και διαρκούς κατάπαυσης του πυρός στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που απελευθερώνει τους ομήρους και που επιτρέπει τη δημιουργία μιας βάσης για μια πιο βιώσιμη ειρήνη για την ανακούφιση των ανθρωπιστικών δεινών» - αφαιρώντας τη λέξη «προσωρινή».

Αναφέρει επίσης ότι «το παράθυρο ευκαιρίας που δημιουργείται από οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός» θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την εντατικοποίηση των διπλωματικών προσπαθειών για τη δημιουργία συνθηκών «για μια βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών και μια διαρκή ειρήνη».

Ράφα

Το αρχικό σχέδιο ανέφερε ότι η σχεδιαζόμενη μεγάλη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας «δεν θα πρέπει να προχωρήσει υπό τις παρούσες συνθήκες». Η διατύπωση αυτή αφαιρέθηκε από τελικό σχέδιο. Αντ' αυτού, σε μια εισαγωγική παράγραφο, το Συμβούλιο θα τόνιζε -σύμφωνα με το προσχέδιο- την ανησυχία του ότι μια χερσαία επίθεση στη Ράφα «θα είχε ως αποτέλεσμα περαιτέρω βλάβη στους αμάχους και μεγαλύτερη εκτόπισή τους, ενδεχομένως σε γειτονικές χώρες, και θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στην περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια».

Το τελικό σχέδιο «απορρίπτει κάθε αναγκαστική εκτόπιση του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου». Το αμερικανικό σχέδιο θα απαιτεί από όλα τα μέρη να συμμορφωθούν με το Διεθνές Δίκαιο - που απαιτεί την προστασία των αμάχων και των «μη στρατιωτικών» υποδομών, στα οποία περιλαμβάνονται νοσοκομεία, σχολεία και σπίτια. Το σχέδιο θα εκφράζει επίσης τη «βαθιά ανησυχία του Συμβουλίου για την απειλή λιμού και επιδημιών που προκαλούνται από συγκρούσεις και αντιμετωπίζει σήμερα ο άμαχος πληθυσμός στη Γάζα, καθώς και για τον αριθμό των υποσιτιζόμενων ανθρώπων» και τα «καταστροφικά» επίπεδα πείνας.

Ανθρωπιστική βοήθεια

Το Συμβούλιο θα επαναλάβει το αίτημά του για «την πλήρη, άμεση, ασφαλή, διαρκή και ανεμπόδιστη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε κλίμακα απευθείας στον παλαιστινιακό άμαχο πληθυσμό σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας». Το σχέδιο αναφέρει ότι αυτό θα πρέπει να διευκολυνθεί με τη χρήση όλων των διαθέσιμων οδών, συμπεριλαμβανομένων των συνοριακών διαβάσεων.

Εάν το ψήφισμα εγκριθεί, θα καταδικάσει για πρώτη φορά «τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023 υπό την ηγεσία της Χαμάς, καθώς και την αρπαγή και τη δολοφονία ομήρων, τη δολοφονία αμάχων και τη σεξουαλική βία, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού» και θα καταδικάσει «τη χρήση μη στρατιωτικών υποδομών για στρατιωτικούς σκοπούς και για την κράτηση ομήρων».

Θα απαιτήσει επίσης από τη Χαμάς και άλλες ένοπλες οργανώσεις να δώσουν αμέσως ανθρωπιστική πρόσβαση σε όλους τους ομήρους.

Πηγή: Associated Press