Οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων στο Τέξας μποϊκόταραν μια συνεδρίαση αργά χθες Κυριακή, εμποδίζοντας με αυτό τον τρόπο να ψηφιστεί νομοσχέδιο που προβλέπει μεταρρυθμίσεις στην εκλογική διαδικασία και το οποίο, σύμφωνα με τους επικριτές του, θα δυσκολέψει τους Αφροαμερικανούς και τους ισπανόφωνους να ψηφίσουν.
Το νομοσχέδιο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ψηφιστεί από τη Βουλή όπου την πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι. Από την πλευρά του ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ, ο οποίος είναι ένθερμος υποστηρικτής του νομοσχεδίου, δήλωσε αργά χθες σε ανακοίνωσή του μέσω μέιλ ότι αυτό θα προστεθεί σε μια ειδική συνεδρίαση που είναι προγραμματισμένη για το φθινόπωρο.
Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου αναφέρουν ότι ενισχύει την ασφάλεια της εκλογικής διαδικασίας. Η δεύτερη πιο πολυπληθής πολιτεία των ΗΠΑ διαθέτει ήδη μια από τις πιο περιοριστικές εκλογικές νομοθεσίες στη χώρα.
Το νομοσχέδιο προβλέπει αλλαγές, οι οποίες, όπως αναφέρει, «δεν έχουν στόχο να εμποδίσουν το δικαίωμα στην ελεύθερη ψηφοφορία», αλλά είναι απαραίτητες «για να αποτρέψουν νοθεία στην εκλογική διαδικασία».
Ωστόσο οι Δημοκρατικοί και οργανώσεις προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι η νομοθεσία δυσκολεύει δυσανάλογα τους έγχρωμους ψηφοφόρους, καθώς και τους ηλικιωμένους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές δεν υπήρξαν βάσιμες καταγγελίες για νοθεία, με τους Ρεπουμπλικάνους να διατηρούν τις περισσότερες κυβερνητικές θέσεις στην πολιτεία.
Ωστόσο Ρεπουμπλικάνοι κοινοβουλευτικοί σε όλες τις ΗΠΑ επιδιώκουν την υιοθέτηση πιο αυστηρών περιορισμών στην ψηφοφορία μετά τους ψευδείς ισχυρισμούς του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι έχασε τις εκλογές του 2020 λόγω ευρείας νοθείας.
Μέχρι στιγμής 14 πολιτείες στις ΗΠΑ έχουν υιοθετήσει φέτος 22 νομοσχέδια που δυσκολεύουν την εκλογική διαδικασία, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή από το Brennan Center for Justice.
Ακύρωση καινοτομιών
Το νομοσχέδιο του Τέξας θα ακυρώσει καινοτόμες μεθόδους που υιοθετήθηκαν στις εκλογές του Νοεμβρίου λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Η ψηφοφορία σε εκλογικά κέντρα drive through, χάρη στα οποία στο Χιούστον συμμετείχε στις προεδρικές εκλογές αριθμός ρεκόρ ψηφοφόρων, δεν θα επιτρέπεται πλέον. Επίσης το νομοσχέδιο περιορίζει την πρώιμη ψηφοφορία, καθιστά πιο δύσκολη την επιστολική ψήφο και καταργεί τα επίσημα κυτία κατάθεσης ψηφοδελτίων στα οποία οι πολίτες μπορούσαν να ρίχνουν τα ψηφοδέλτιά τους χωρίς να πηγαίνουν σε εκλογικό κέντρο.
Το νομοσχέδιο επίσης απαγορεύει την κατάθεση ψηφοδελτίων πριν τις 13:00 τις Κυριακές, με τους επικριτές του να καταγγέλλουν ότι στοχεύει τους Αφροαμερικανούς, καθώς πολλές εκκλησίες όπου συχνάζουν Αφροαμερικανοί παραδοσιακά μετά την πρωινή λειτουργία μεταφέρουν με μεγάλες αυτοκινητοπομπές τους πιστούς τους στα εκλογικά κέντρα για να ψηφίσουν.
Επίσης το νομοσχέδιο θα καταστήσει πιο εύκολη την ακύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων από δικαστήρια σε περίπτωση καταγγελίας για νοθεία.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε ανακοίνωσή του το Σάββατο κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο στο Τέξας «βάλει κατά του ιερού δικαιώματος του εκλέγειν».
Εξάλλου νωρίτερα τον Μάιο δεκάδες εταιρείες, όπως η American Airlines, η Hewlett Packard και η Microsoft, ζήτησαν από τους βουλευτές να απορρίψουν οποιοδήποτε νομοσχέδιο περιορίζει το δικαίωμα των πολιτών να ψηφίζουν.
Αφροαμερικανοί κοινοβουλευτικοί από το Τέξας και οργανώσεις προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων κατήγγειλαν ότι το νομοσχέδιο θυμίζει την εποχή από το τέλος του 190υ αιώνα ως τη δεκαετία του 1960 όταν εφαρμοζόταν μια σειρά νόμων γνωστοί ως νομοθεσία «Τζιμ Κρόου» οι οποίοι κατοχύρωσαν επισήμως τον φυλετικό διαχωρισμό στις ΗΠΑ.
Ο Τζούλιαν Κάστρο, υπουργός Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης υπό τον πρόεδρο Μπαράκ Ομάμα αλλά και πρώην δήμαρχος του Σαν Αντόνιο, δηλωσε σε συνέντευξη Τύπου του Δημοκρατικού Κόμματος ότι οι Ρεπουμπλικάνοι φοβούνται διότι θα αλλάξει το δημογραφικό τοπίο στο Τέξας, καθώς «γνωρίζουν ότι η πολιτεία αυτή αλλάζει και φοβούνται τις επιπτώσεις».
Αργότερα φέτος εκτιμάται ότι οι ισπανόφωνοι στο Τέξας θα αποτελούν την πλειονότητα των κατοίκων της πολιτείας.