Με μελανά χρώματα περιγράφονται οι πρακτικές της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου και η ευρύτερη εργασιακή κουλτούρα του Σώματος, σε μεγάλη ανεξάρτητη έρευνα που διενεργήθηκε κατά παραγγελία της αρχηγού της Αστυνομίας το 2021, Κρεσίντα Ντικ. Αφορμή για τη διενέργεια έρευνας στάθηκε η καταδίκη σε ισόβια ενός εν ενεργεία αστυνομικού, για τον βιασμό και τον φόνο της Σάρα Έβεραρντ.
Τα συμπεράσματα της έρευνας μιλούν για μια Αστυνομία θεσμικά ρατσιστική, μισογυνική και ομοφοβική, η οποία δεν είναι σε θέση να αστυνομεύσει τον εαυτό της. Επιπλέον ασκεί πίεση στον νέο αρχηγό της Μητροπολιτικής Αστυνομίας (Μet) να μεταρρυθμίσει τη μεγαλύτερη αστυνομική δύναμη της Βρετανίας.
«Η έκθεση αυτή είναι αυστηρή, σκληρή και αμείλικτη. Τα συμπεράσματά της είναι σκληρά και για πολλούς θα είναι δύσκολο να τα δεχτούν», δήλωσε η Λουίζ Κάσεϊ, η οποία ηγήθηκε της ανεξάρτητης επιθεώρησης. Η Κάσεϊ, μέλος της άνω βουλής του κοινοβουλίου, διαπίστωσε σοβαρές ελλείψεις σε όλη τη Met που απαιτούν «ριζική μεταρρύθμιση».
«Διαπιστώσαμε εκτεταμένο εκφοβισμό, διακρίσεις, θεσμική ομοφοβία, μισογυνισμό και ρατσισμό και άλλες απαράδεκτες συμπεριφορές», ανέφερε η έκθεση, προσθέτοντας ότι «οι γυναίκες και τα παιδιά δεν λαμβάνουν την προστασία και την υποστήριξη που τους αξίζει».
Τα ευρήματα έρχονται περισσότερες από δύο δεκαετίες μετά την έρευνα του 1999 για τη δολοφονία του μαύρου εφήβου Στίβεν Λόρενς, η οποία εντόπισε θεσμικό ρατσισμό στο Σώμα.
Άμυνα και άρνηση
Το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη βελτίωση της κατάστασης στην Αστυνομία διαπιστώθηκε πως ήταν η κουλτούρα άμυνας και άρνησης της Met σχετικά με την κλίμακα των προβλημάτων της.
Ο αρχηγός της Met Μαρκ Ρόλεϊ, ο ανώτερος αστυνομικός αξιωματικός της Βρετανίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Αστυνομία έχει απογοητεύσει τους Λονδρέζους και «την ίδια μας την πρώτη γραμμή και αυτή η έκθεση το περιγράφει αυτό έντονα ... Λυπάμαι βαθύτατα».
Πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα της έκθεσης δημιουργούν σειρά συναισθημάτων: «Θυμό, απογοήτευση, αμηχανία... Αλλά πάνω απ' όλα, δημιουργεί αποφασιστικότητα». Είπε επίσης ότι το τμήμα επαγγελματικών προτύπων του Σώματος έχει «ενισχυθεί» και ότι με τη βοήθειά τους «απολύουμε αξιωματικούς με ταχύτερο ρυθμό». Παρ' όλα αυτά, είπε ότι η δουλειά δεν έχει τελειώσει ακόμα.
«Κάθε μέρα διώχνουμε ανθρώπους και κάνουμε πρόοδο», είπε χαρακτηριστικά, όταν ρωτήθηκε αν υπάρχουν ακόμη αξιωματικοί που κατηγορούνται για εγκλήματα όπως δολοφονίες, βιασμούς και ενδοοικογενειακή κακοποίηση, οι οποίοι υπηρετούν στο Σώμα.
Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ δήλωσε ότι η εμπιστοσύνη στην αστυνομία είχε «πληγεί σε τεράστιο βαθμό». «Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα επαναληφθεί, ότι μπορούμε να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των ανθρώπων και ξέρω ότι ο αστυνομικός διευθυντής έχει δεσμευτεί να το κάνει αυτό», δήλωσε στην τηλεόραση του BBC.