Η διαδικασία αποχώρησης από το Αφγανιστάν πήρε μέρος της λάμψης που ο Μπάιντεν είχε συγκεντρώσει με τη θεαματική είσοδο του στη διεθνή σκηνή, μετά την προεδρία Τραμπ. Ο Μπάιντεν τόνιζε ιδιαίτερα την εμπειρία του στη διεθνή πολιτική και τη δυνατότητα του να συνεργάζεται με τους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών.
Στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών το μείζον ζήτημα παραμένει η αποχώρηση όλων των Αμερικανών πολιτών, καθώς και των ανθρώπων που συνεργάστηκαν όλο αυτό το διάστημα, ώστε να διασφαλιστούν από τη λαίλαπα των Ταλιμπάν. Ωστόσο, στο διεθνές περιβάλλον είναι σαφές πως ο Μπάιντεν είχε καλλιεργήσει προσδοκίες με τη στάση και τον δημόσιο λόγο του.
Η φράση που χρησιμοποίησε, πως η Αμερική θέλει να ηγηθεί του κόσμου, είναι ενδεικτική των φιλοδοξιών του. Έδειξε πως παρά τους τριγμούς από τον τρόπο αποχώρησης από το Αφγανιστάν, διατηρεί την εμπιστοσύνη των συμμάχων του. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, κανείς από τους συμμάχους του δεν επέκρινε τις επιλογές του. Γι’ αυτό κι είχε δίπλα του τον Υπουργό Εξωτερικών Τόνι Μπλίνκεν και την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις, ώστε να προσδώσει μία εικόνα συνεννόησης και αρμονίας. Αντίθετα, από την αποφασιστικότητα του προηγούμενου διαγγέλματος, όπου συνοδευόταν από τον υποστράτηγο Γουίλιαμ Τέιλορ και τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι.
Βέβαια, ο Αμερικάνος πρόεδρος ήθελε να προβάλει τη δύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών, ύστερα από την αίσθηση αδυναμίας που έδωσαν οι εικόνες από την Καμπούλ. Γι’ αυτό και τόνισε πως η οικονομική ανάσα που θα πάρουν οι Αμερικανοί θα τους επιτρέψει να έχουν τη δυνατότητα για «χειρουργικές» αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις σε όλη την υφήλιο.
Ο Μπάιντεν επενδύει στη λήθη της αμερικανικής πολιτικής σκηνής για να ξεπεράσει τον σκόπελο του Αφγανιστάν. Είναι χαρακτηριστικό πως δεν μπόρεσε να κρατήσει την ψυχραιμία του σε ερώτηση που του έγινε από τον δημοσιογράφο Τζορτζ Στεφανόπουλο, για τις τραγικές εικόνες Αφγανών που επιχειρούσαν με κάθε τρόπο να μπουν στα αεροπλάνα που απογειώνονταν από την Καμπούλ. Αυτό ήταν πριν από 4 ή 5 ημέρες εξεμάνη ο Μπάιντεν, δίνοντας την αίσθηση πως αυτό είναι το χρονικό περιθώριο που θεωρεί πως ενδιαφέρεται η κοινή γνώμη για τα γεγονότα.
Ωστόσο, η φιλοδοξία του να ανακτήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες τη νομιμοποιημένη ηγεσία του δυτικού κόσμου θα χρειαστεί πολύ περισσότερο από τη διαχείριση της πολιτικής συγκυρίας στο εσωτερικό του ή την έναρξη της, αναγκαίας, ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες. Οι σύμμαχοι του στην Ευρώπη είναι διατεθειμένοι να δώσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες τα περιθώρια να ηγηθεί. Η ενθαρρυντική αρχή της θητείας του Μπάιντεν με τις τοποθετήσεις του στα μεγάλα διεθνή ζητήματα, από το κλίμα μέχρι την υγεία, σίγουρα του έχουν δώσει αυτό το δικαίωμα, αλλά και βέβαια, η στρατηγική υπεροπλία που διατηρεί η Ουάσιγκτον στα θέματα ασφάλειας.