Την ώρα που το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο του χειμώνα ολοκληρώθηκε στο Κατάρ, το σκάνδαλο στην Ευρωβουλή σοβεί ακόμα. Η συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα φαίνεται να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου σε μία πληθώρα επιδιώξεων που διατηρεί η Ντόχα. Βέβαια, η σχέση αυτή είναι αμφίδρομη, καθώς το Κατάρ έχει καταστεί σε έναν εταίρο των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα τελευταία χρόνια το Κατάρ προσπαθεί να οικοδομήσει ένα προφίλ ενός έντιμου διαμεσολαβητή. Εκμεταλλευόμενο την θέση του στη Μέση Ανατολή, παρεμβαίνει σε διενέξεις που εκτείνονται από τον Λίβανο μέχρι και την Υεμένη. Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση του στην στο Αφγανιστάν, διευκολύνοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την απρόβλεπτη τροπή που πήρε η αποχώρηση των στρατευμάτων τους από την προέλαση των Ταλιμπάν. Αυτός ο ρόλος έχει αρκετά πλεονεκτήματα για τους εμίρηδες του Κατάρ.
Το Κατάρ δεν είναι μέρος των διαμαχών που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή, ενώ ακόμα και η θυελλώδης σχέση του με τη Σαουδική Αραβία ομαλοποιήθηκε. Παρά τον πολύ μικρό πληθυσμό του, περίπου 3 εκατομμύρια, οι κάτοικοι του απολαμβάνουν ένα από τα μεγαλύτερα κατά κεφαλήν εισόδημα. Μία σημαντική του ιδιότητα είναι ότι μπορεί να διατηρεί σχέσεις με όλα τα κράτη, ακόμα και αν μεταξύ τους αυτά τα κράτη βρίσκονται σε διαμάχη.
Σε εκτενές κομμάτι του το CNN, αναλύει τη μεγάλη επιρροή που έχει αποκτήσει το Εμιράτο ανά την ευρωπαϊκή ήπειρο. Το Κατάρ αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές σε όλη την Ευρώπη. Στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένας από τους βασικότερους ιδιοκτήτες ακινήτων, έχοντας περιουσιακά στοιχεία στο Λονδίνο, όπως το διάσημο πολύκατάστημα Harrods και τον ουρανοξύστης Shard. To 20% του αεροδρόμιου Heathrow είναι ιδιοκτησία συμφερόντων του Κατάρ. Στη Γαλλία βρίσκεται ο δεύτερος μεγαλύτερος προορισμός των επενδύσεων του Κατάρ. Πάνω από 26 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν κατευθυνθεί στη γαλλική οικονομία, έχοντας δημιουργήσει περίπου 72.000 θέσεις εργασίας.
Πέρα από το κομμάτι της οικονομίας, τα συμφέροντα του Κατάρ εκτείνονται στον στρατηγικό τομέα. Σε μία στιγμή όπου τα ποσοστά και η διείσδυση σε αγορές βρίσκονται υπό συνεχή διαπραγμάτευση, αντιστοίχως αλλάζουν κι οι ενεργειακές διαδρομές. Η διασύνδεση στον ναυτιλιακό τομέα αποτελεί έναν στόχο του εμιράτου, καθώς η Ντόχα θεωρεί πως έχει κι εκείνη να προσφέρει με τη σειρά της στην Ευρώπη.
Στην περίπτωση της πιθανότητας δημιουργίας του αγωγού EastMed, το Κατάρ θεώρησε πως μπορεί να τον εκμεταλλευτεί, ώστε να διευρύνει την ενεργειακή επιρροή του. Σε κάθε περίπτωση, το Κατάρ θεωρεί πως μπορεί να αξιοποιήσει την περίσταση για να λάβει κομμάτι του μεριδίου αγοράς, που κατείχε η Ρωσία. Έπειτα από την εισβολή στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποφασίσει να σταματήσει την ενεργειακή εξάρτηση του από τη Ρωσία.
Ας μην ξεχνάμε πως το Κατάρ έχει τα τρίτα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου, μετά από τη Ρωσία και το Ιράν. Η Ντόχα θέλει να καταστήσει σαφές πως δεν θέλει να πολιτικοποιήσει την ενέργεια και δεν θα φερόταν όπως η Ρωσία, αλλά αντίθετα θα αποτελεί έναν αξιόπιστο εταίρο σε μία δύσκολη στιγμή για την ενέργεια.
Βέβαια, το εμιράτο δεν πρόκειται να κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια, εάν οι Ευρωπαίοι αντιδράσουν στο πολιτικό σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει. Ήδη ξεκίνησε να εξετάζει τις επενδύσεις του στο Λονδίνο, ώστε να δώσει το σήμα πως μπορεί να αντιδράσει σε περίπτωση που κάποιος κινηθεί απέναντι του.
Ωστόσο, παραμένει ερωτηματικό κατά πόσο η θέρμη στην Ευρώπη για το ζήτημα της διαφθοράς και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες θα διατηρηθεί επί μακρόν, με επίκεντρο το Κατάρ. Η μετριοπάθεια του εμιράτου, σε μία περιοχή που κυριαρχείται από τον εξτρεμισμό, παραμένει ένα ζητούμενο για την Ευρώπη.