Αναμφισβήτητα ο Ερντογάν επικράτησε αυτή την Κυριακή. Οι πιο αξιόπιστες δημοσκοπήσεις στην Τουρκία είναι του μπαλκονιού, όπως είπε ο ίδιος ο Ερντογάν και φάνηκε και από τις μαζικές συγκεντρώσεις που έκανε τις τελευταίες ημέρες ο Τούρκος πρόεδρος. Οι δημοσκοπήσεις έπεσαν για ακόμη μία φορά έξω.
Ο Ερντογάν έχει ξεκάθαρα το προβάδισμα να κερδίσει στις 28 Μαΐου. Δεν κέρδισε από την πρώτη Κυριακή μόλις για μισή μονάδα, με 325 έδρες η συμμαχία του έχει τον αέρα της πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο, η αντιπολίτευση είναι αποκαρδιωμένη και οι ψηφοφόροι του Σινάν Ογάν ιδεολογικά είναι πιο κοντά στον Ερντογάν.
Η επιλογή του άχρωμου, χαμηλών τόνων, γραφειοκράτη Κιλιτσντάρογλου ως υποψηφίου απέναντι στον χαρισματικό ρήτορα Ερντογάν ήταν ανεπαρκής, όπως είχε δηλώσει από την αρχή η Ακσενέρ.
Η στήριξη της Δύσης προς την αντιπολίτευση, κυρίως από μεγάλα ΜΜΕ, όπως ο Economist, λειτούργησαν υπέρ του Ερντογάν ο οποίος έκανε λόγο για ανάμειξη ξένου παράγοντα στην εσωτερική πολιτική της χώρας και συσπείρωσε τους ψηφοφόρους του περαιτέρω.
Οι εκλογές διεξήχθησαν με δημοκρατικό τρόπο και χωρίς ιδιαίτερα παρατράγουδα. Η συμμετοχή έφτασε το εντυπωσιακό ποσοστό του 87%.
Η φθορά του Ερντογάν και του ΑKP μετά από 20 χρόνια διακυβέρνησης καταγράφηκε στα αποτελέσματα, αλλά παραμένει κυρίαρχος, κυρίως στο εσωτερικό της χώρας.
Οι σεισμόπληκτες περιοχές υποστήριξαν ξεκάθαρα τον Ερντογάν επιβεβαιώνοντας την σχέση που έχει χτίσει μαζί τους επί 20 χρόνια και την εμπιστοσύνη που έχουν στο πρόσωπό του.
Τις επόμενες δύο εβδομάδες, μέχρι τον 2ο γύρο αναμένεται να υιοθετήσει πιο έντονα το αφήγημα περί εθνικής ασφάλειας και να κατηγορήσει την αντιπολίτευση ότι συνεργάζεται με «τρομοκράτες».
Μία επικείμενη νίκη Ερντογάν σημαίνει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να διολισθαίνει προς την αυταρχικότητα.
Ως προς την εξωτερική πολιτική ο Ερντογάν είναι «ο διάβολος που ξέρουμε». Οι σχέσεις με την Αμερική θα διεξάγονται σε επίπεδο συναλλαγής και τα θέματα με την Ελλάδα θα παραμείνουν ως έχουν.
Η οικονομία της Τουρκίας θα καθορίσει και την εξωτερική πολιτική του Ερντογάν την επόμενη μέρα. Δεδομένου ότι η Τουρκία βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και χρειάζεται τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με την Κίνα και τη Ρωσία, αλλά και τις εξαγωγές της στην Ευρώπη ο Ερντογάν θα συνεχίσει να ακροβατεί μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Όπως είχε πει και ο ίδιος ο Ερντογάν το 2021 «η Τουρκία δεν έχει την πολυτέλεια να γυρίσει την πλάτη της είτε στην Ανατολή, είτε στη Δύση».