Εθνικισμός και οικονομία βρίσκονται σε πρώτο πλάνο μια ανάσα πριν την αναμέτρηση της Κυριακής για την προεδρία της Τουκίας, με τους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να επιδίδονται σε ύστατη μάχη εντυπώσεων. Έχοντας… εξαντλήσει τις εθνικιστικές κορόνες με αιχμή το Προσφυγικό μετά την απότομη «στροφή» που πήρε αφότου διαψεύστηκαν οι προσδοκίες της 14ης Μαΐου, ο υποψήφιος του μετώπου της αντιπολίτευσης κατέφυγε σε υποσχέσεις για διαγραφή χρεών από πιστωτικές κάρτες παρόλο που η οικονομία ήδη αιμορραγεί. Ο Ερντογάν από πλευράς του επέμεινε να προαναγγέλλει «κατακτήσεις του έθνους», ενώ για την οικονομία διαβεβαίωσε ότι «ουδείς πρέπει να ανησυχεί»…
Τόσο οι εξαγγελίες Κιλιτσντάρογλου ότι το κρατικό ταμείο θα αναλάβει από τις τράπεζες τα χρέη πιστωτικών καρτών, οι τόκοι θα διαγραφούν πλήρως και το ποσό που απομένει θα μπορεί να καταβληθεί σε 36 μηνιαίες δόσεις, όσο και οι δηλώσεις Ερντογάν ότι η οικονομία, και το τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα, χαίρουν άκρας υγείας, ήλθαν τη στιγμή που η τουρκική λίρα κατέγραφε την Παρασκευή νέο ιστορικό χαμηλό με την ισοτιμία της με το δολάριο να σπάει το φράγμα των 20 λιρών/δολάριο.
Η οικονομία είναι το διακύβευμα της επόμενης ημέρας για την Τουρκία ανεξαρτήτως νικητή. Ούτε οι παροχές, ούτε ο καθησυχασμός, ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ενός πληθωρισμού που «τρέχει» στο 43%, αλλά μία ανάσα πριν την κάλπη «επιστρατεύεται» κάθε μέσο. Και γεγονός παραμένει ότι παρά το δυσβάσταχτο κόστος ζωής και την εκτίναξη των τιμών των τροφίμων στην κάλπη της 14ης Μαΐου, το μήνυμα Ερντογάν ότι θέτει την εθνική ασφάλεια και «υπερηφάνεια» πάνω από τις οικονομικές προκλήσεις φαίνεται ότι έπεισε μεγάλο μέρος της συντηρητικής και εθνικιστικής βάσης.
Ο ίδιος ο Ερντογάν είχε σε κάθε περίπτωση εξαγγείλει παράλληλα ήδη από τον Ιανουάριο αυξήσεις σε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων και συντάξεις, αλλά και διαγραφή χρεών προς το Δημόσιο, ενώ τον Απρίλιο συνόδευσε τα εγκαίνια πλατφόρμας φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα με την εξαγγελία ότι θα παράσχει στους οικιακούς καταναλωτές απεριόριστο δωρεάν φυσικό αέριο τον εκλογικό μήνα Μάιο, και έως 25 κυβικά μέτρα μηνιαίως για ένα έτος.
Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος και έχει δεσμευθεί να απομακρύνει την Τουρκία από τις ανορθόδοξες δημοσιονομικές πρακτικές Ερντογάν περί χαμηλών επιτοκίων κόντρα σε καλπάζοντα πληθωρισμό, είχε θέσει το κόστος ζωής στο επίκεντρο της εκστρατείας του με «σήμα κατατεθέν» την τιμή του κρεμμυδιού. Στην τελική ευθεία προς τον δεύτερο γύρο, στον οποίο προσέρχεται από μειονεκτική θέση, βγήκε πιο επιθετικά μπροστά και στα προεκλογικά μπαξίσια, εξαγγέλλοντας τα περί διαγραφής των τόκων στα χρέη πιστωτικών καρτών μέσω SMS που εστάλησαν μαζικά στους ψηφοφόρους.
Πώς θα θα εξασφαλίζονταν αυτοί οι πόροι τη στιγμή που η χώρα ήδη κινδυνεύει με νομισματική κρίση είναι άγνωστο. Πάντως, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δεν θα μπορεί να στείλει άλλα μηνύματα στους ψηφοφόρους, καθώς από το απόγευμα της Παρασκευής το αρμόδιο εποπτικό όργανο για τα ψηφιακά μέσα απαγόρευσε στου παρόχους υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας να προωθούν προεκλογικά SMS του αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και υποψηφίου της εξακομματικής Συμμαχίας του Έθνους.
Με την Τουρκία σε κρίσιμη καμπή, το κύριο ερώτημα που κυριαρχεί ως προς την οικονομία είναι εάν μετεκλογικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος και προδιαγράφεται ότι θα επικρατήσει, θα εμείνει στην πολιτική χαμηλών επιτοκίων. Η απάντηση που δίνει ο ίδιος είναι ένα εμφατικό «ναι», και παράλληλα σπεύδει να διαβεβαιώσει πως «η οικονομία, το τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα πατούν σε στέρεες βάσεις» καλώντας τους πολίτες να μην ακούν τις «Κασσάνδρες της κρίσης».
«Κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί» δήλωσε σε συνέντευξή του στα δίκτυα Kanal D και CNN Turk, και προς επιβεβαίωση είπε ότι «υπήρξαν χώρες του Κόλπου» που στήριξαν την οικονομία και την τουρκική Κεντρική Τράπεζα, και ο ίδιος κατόπιν των εκλογών θα σπεύσει να τους εκφράσει την ευγνωμοσύνη του. Η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ φέρονται να βρίσκονται μεταξύ των χωρών αυτών.
Σε προγενέστερη συνέντευξή του στο CNN International είχε ξεκαθαρίσει πως η νομισματική πολιτική του θα παραμείνει ως έχει. «Παρακαλώ, παρακολουθήστε μετά τις εκλογές και θα δείτε ότι ο πληθωρισμός θα πέσει μαζί με τα επιτόκια», ανέφερε. Ερωτηθείς, εάν αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή, απάντησε: «Ναι, καμία απολύτως». Εν μέσω αυτού του κλίματος και γενικευμένων φόβων για την οικονομία, εξακολουθούν να σχηματίζονται ουρές στα ανταλλακτήρια από πολίτες που βλέπουν τα χρήματά τους να χάνουν αξία.
Στην τελευταία στροφή προς τις κάλπες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσευχήθηκε την Παρασκευή στο Τέμενος της Τσάμλιτζα, όπου και απευθύνθηκε στους πιστούς μιλώντας για τις «πολλές κατακτήσεις» που οραματίζεται για την Τουρκία, με την αντιπολίτευση να τον επικρίνει γιατί χρησιμοποίησε το τέμενος για να κάνει προεκλογική εκστρατεία.
Ο Τούρκος πρόεδρος σχεδιάζει να γιορτάσει την προδιαγραφόμενη νίκη του με προσευχή στην Αγία Σοφία στις 29 Μαΐου, την επομένη των εκλογών και ανήμερα της 570ης επετείου της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.
Διαβάστε επίσης
Bυθίζεται η τουρκική λίρα με φόντο την επανεκλογή Ερντογάν
Τουρκία: Απαγορεύτηκε η αποστολή προεκλογικών SMS στον Κιλιτσντάρογλου
Προεδρικές εκλογές στην Τουρκία: Τι διακυβεύεται στο δεύτερο γύρο;