Επί ποδός βρίσκονται Τουρκία, Πακιστάν και Ιράν προκειμένου να καλύψουν το κενό που αφήνει η απομάκρυνση των στρατευμάτων των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν μετά από δυο δεκαετίες πολέμου, αναφέρει ο αρθρογράφος Seth Frantzman της Jerusalem Post.
Στο μεταξύ, οι Ταλιμπάν εντείνουν τις επιθέσεις τους και εκφράζονται φόβοι για το κατά πόσο θα μπορούσε να επεκταθεί η αστάθεια και ο τρόμος μετά την οριστική αποχώρηση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.
Τούρκικα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αναφέρουν, σύμφωνα με την Jerusalem Post, ότι η Άγκυρα θα σπεύσει να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ αναλαμβάνοντας το Διεθνές Αεροδρόμιο της Καμπούλ, χωρίς ωστόσο να στείλει περισσότερα στρατεύματα για να ασφαλίσει το αεροδρόμιο, στο πλαίσιο κατανόησης της κρίσιμης σημασίας του ελέγχου των αεροδρομίων.
«Για παράδειγμα, η Άγκυρα έχει πρόσφατη εμπειρία από τις αποστολές μισθοφόρων σε Λιβύη και Συρία, αλλά και από την εμπλοκή στο Αζερμπαϊτζάν και το βόρειο Ιράκ. Η Τουρκία έχει επίσης εμπειρία σχετική με τα αεροδρόμια. Το 2000 τουρκικός όμιλος κατασκευών στήριξε τον εκσυγχρονισμό του Διεθνούς Αεροδρομίου της Ερμπίλ» αναφέρει το άρθρο.
Όσον αφορά στο Πακιστάν, ο αρθρογράφος αναφέρει: «Το Πακιστάν έχει κατηγορηθεί εδώ και καιρό ότι υποστηρίζει τους Ταλιμπάν μέσω των υπηρεσιών πληροφοριών του και η σχέση Τουρκίας-Πακιστάν θα μπορούσε να τους οδηγήσει να "μοιραστεί" το Αφγανιστάν ή να διευκολύνουν τους Ταλιμπάν να αναλάβουν μέρος της χώρας».
Για το Ιράν, ο αρθρογράφος σημειώνει πως προωθεί τα δικά του συμφέροντα στο Αφγανιστάν, έχοντας βάλει στο στόχαστρο εδώ και καιρό τις δυνάμεις των ΗΠΑ και έχοντας σχέδια για ισχυρότερη παρουσία στην κεντρική Ασία. Σύμφωνα με το άρθρο, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβαδίσει με τα σχέδια Πακιστάν-Τουρκίας, θα μπορούσε όμως και να δημιουργήσει εστίες ανάφλεξης.
Το Ιράν φαινομενικά θα ήθελε να προστατεύσει τη σιιτική μειονότητα Hazzara στο Αφγανιστάν, ενώ ισλαμιστές εξτρεμιστές που συνδέονται με το Πακιστάν και το ISIS, όπως και με τους Ταλιμπάν, έχουν στοχεύσει τους Σιίτες σε βομβιστικές επιθέσεις. Οι επιθέσεις αυτές βάλλουν κατά πάντων, καθώς πολλές φορές στοχεύουν σχολεία. Το Ιράν δεν θα ανεχθεί περισσότερες τέτοιες επιθέσεις, ωστόσο, όπως αναφέρεται στο άρθρο της Jerusalem Post, φλερτάρει με την Αλ Κάιντα, φιλοξενώντας τα μέλη της, και με άλλες εξτρεμιστικές ομάδες στο παρελθόν. Το κατά πόσο αυτό συνάδει με τους σκοπούς της Τουρκίας και του Πακιστάν δεν είναι ακόμη απολύτως ξεκάθαρο.
Αυτό που είναι σαφές σύμφωνα με την Jerusalem Post είναι ότι κάθε χώρα έχει τη δική της πολιτική και ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ. «Αυτό που μένει να δούμε είναι το πώς θα τοποθετηθούν αυτές οι χώρες και αν το Αφγανιστάν θα πέσει στα χέρια των εξτρεμιστών και θα γίνει βάση τρομοκρατίας ή εάν μπορεί να διατηρηθεί η σταθερότητα και θα ελεγχθεί η επιθετικότητα των Ταλιμπάν» αναφέρει ο Seth Frantzman.
Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι το στάτους κβο στο Αφγανιστάν δεν αποτελεί «επιλογή», δικαιολογώντας την εν εξελίξει αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων παρά τις πρόσφατες επιθέσεις των Ταλιμπάν.