«Είναι εντάξει αυτό για τους σεισμούς; Είναι σταθερό;» ρωτούν παιδιά που έμειναν άστεγα από τους πρόσφατους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία, μαθαίνοντας ένα νέο «παιχνίδι» με τουβλάκια, το «παιχνίδι των σεισμών».
Δάσκαλοι των παιδιών σε αυτοσχέδιες «αίθουσες διδασκαλίας», πάνω σε φεριμπότ που είναι παράλληλα κλινική και καταφύγιο, αναφέρουν ότι τα παιδιά προσπαθούν να καταλάβουν και να αντιμετωπίσουν αυτό που συνέβη αλλά και να διαχειριστούν το άγχος τους για τους μετασεισμούς. Παίζουν επίσης με παιχνίδια μικρογραφίες πυροσβεστικών οχημάτων και λένε «πρέπει να πάμε γρήγορα στη σεισμική ζώνη».
Μετατραυματικό στρες
Η Χασιμπέ Εμπρού, ψυχίατρος που εργάζεται στο φεριμπότ, είπε ότι κάποιοι άνθρωποι κλαίνε πολύ, άλλοι δυσκολεύονται να κοιμηθούν. Η ίδια τους καθησυχάζει λέγοντας πως αυτά που βιώνουν είναι φυσιολογικά και ότι τα συμπτώματά τους σταδιακά θα περιοριστούν, όταν βρεθούν σε ασφαλές περιβάλλον.
«Αυτό τους ηρεμεί πραγματικά. Αισθάνονται ανακούφιση όταν μαθαίνουν πως δεν τρελαίνονται, ότι στην πραγματικότητα είναι λογικοί και ότι αυτό είναι κάτι που θα βίωνε οποιοσδήποτε άνθρωπος. Τους παρακολουθούμε όλη την ημέρα», εξήγησε.
Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία μπορούν να γίνουν κατανοητές μόνο με την πάροδο του χρόνου, καθώς οι άνθρωποι επεξεργάζονται το τραύμα με διαφορετικούς τρόπους, όπως αναφέρει η ψυχίατρος.
Οι γιατροί λένε ότι βλέπουν ολοένα και περισσότερους ασθενείς με διαταραχή μετατραυματικού στρες και με κρίσεις πανικού. Για τους επιζώντες, το τραύμα που βιώνουν είναι τεράστιο. Κάποιοι ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια αφού παρέμειναν επί ώρες στο κρύο και το σκοτάδι. Και όταν βγήκαν έμαθαν ότι οι δικοί τους άνθρωποι σκοτώθηκαν ή αγνοούνται και ότι η γειτονιά τους μετατράπηκε σε λόφους από ερείπια.
Διαβάστε ακόμα:
Αντιμέτωποι με ασθένειες οι σεισμόπληκτοι λόγω της έλλειψης νερού (pics)