Ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε προεδρικό μνημόνιο που επαναφέρει τη στρατηγική της «μέγιστης πίεσης» απέναντι στην Τεχεράνη, με στόχο να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και να μηδενίσει τις εξαγωγές πετρελαίου της.
Μιλώντας από το Οβάλ Γραφείο την Τρίτη, ο Τραμ δήλωσε ότι η Τεχεράνη βρίσκεται πολύ κοντά στο να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και αυτό δεν πρέπει να επιτραπεί, ενώ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ έχουν το δικαίωμα να μπλοκάρουν τις πωλήσεις ιρανικού πετρελαίου σε τρίτες χώρες.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, δήλωσε ότι θα ήταν πρόθυμος να συναντηθεί με τον Ιρανό ομόλογό του προκειμένου να προσπαθήσει να πείσει την Τεχεράνη να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Η κίνηση αποκαθιστά τη σκληρή πολιτική που είχε υιοθετήσει η Ουάσιγκτον απέναντι στην Τεχεράνη και κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ.
Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε νωρίτερα στο Reuters ότι ο Τραμπ θα υπογράψει ένα προεδρικό μνημόνιο που, μεταξύ άλλων, θα διατάζει τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ να επιβάλει «μέγιστη οικονομική πίεση» στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων και μηχανισμών επιβολής σε όσους παραβιάζουν τις ισχύουσες κυρώσεις.
Ως μέρος της προσπάθειας «μέγιστης πίεσης», η κυβέρνηση Τραμπ θα εφαρμόσει μια εκστρατεία «με στόχο να μηδενίσει τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν», είπε ο ίδιος αξιωματούχος.
Οι εξαγωγές πετρελαίου της Τεχεράνης απέφεραν 53 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023 και 54 δισεκατομμύρια δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ, και η παραγωγή το 2024 ήταν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2018, με βάση τα στοιχεία του ΟΠΕΚ.
Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη θα συνεργαστεί με βασικούς συμμάχους για να «ολοκληρώσει την αιφνίδια επιστροφή των διεθνών κυρώσεων και περιορισμών στο Ιράν», είπε ο αξιωματούχος.
Η πρώτη θητεία της εκστρατείας «μέγιστης πίεσης» του Τραμπ επεδίωξε να χρησιμοποιήσει αυστηρές κυρώσεις για να «στραγγαλίσει» την οικονομία του Ιράν και να αναγκάσει τη χώρα να διαπραγματευτεί μια συμφωνία που θα περιόριζε τα πυρηνικά και προγράμματα βαλλιστικών ερευνών.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν χαλάρωσε ουσιαστικά τις κυρώσεις που επέβαλε ο Τραμπ, αλλά υπάρχει συζήτηση για το πόσο σθεναρά επιβλήθηκαν οι κυρώσεις.
Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία δήλωσαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τον Δεκέμβριο ότι είναι έτοιμες - εάν χρειαστεί - να ενεργοποιήσουν τη λεγόμενη αναστολή όλων των διεθνών κυρώσεων στο Ιράν για να αποτρέψουν τη χώρα από την απόκτηση πυρηνικού όπλου.
Υπενθυμίζεται ότι ψήφισμα του Συμβούλιο Ασφαλείας κατοχύρωσε τη συμφωνία του Ιράν με τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία και την Κίνα και ήρε τις κυρώσεις στην Τεχεράνη με αντάλλαγμα περιορισμούς στο πυρηνικό της πρόγραμμα.
Ο πρεσβευτής του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη, Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί, δήλωσε ότι η επίκληση της «απότομης επιστροφής» των κυρώσεων στην Τεχεράνη θα ήταν «παράνομη και αντιπαραγωγική».
Ευρωπαίοι και Ιρανοί διπλωμάτες συναντήθηκαν τον Νοέμβριο και τον Ιανουάριο για να συζητήσουν εάν θα μπορούσαν να εργαστούν για την εκτόνωση των περιφερειακών εντάσεων, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, πριν επιστρέψει ο Τραμπ στην εξουσία.
Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός τον περασμένο μήνα, Ο επικεφαλής του πυρηνικού παρατηρητηρίου των Ηνωμένων Εθνών, Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι είπε ότι το Ιράν «πατάει το πεντάλ του γκαζιού» για τον εμπλουτισμό του ουρανίου σχεδόν σε βαθμό να αποκτήσει πυρηνικά όπλο. Το Ιράν αρνήθηκε ότι θέλει να αναπτύξει πυρηνικό όπλο.