Τραμπ: Με εκτελεστικό διάταγμα χαρακτηρίζει τους Χούθι τρομοκρατική οργάνωση
Shutterstock
Shutterstock

Τραμπ: Με εκτελεστικό διάταγμα χαρακτηρίζει τους Χούθι τρομοκρατική οργάνωση

Με εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ οι Χούθι τις Υεμένης εγγράφονται εκ νέου στον κατάλογο των «ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων» που καταρτίζεται από τις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι, ο προκάτοχός του Τζο Μπάιντεν είχε αφαιρέσει το κίνημα αυτό, που υποστηρίζεται από το Ιράν, από τον κατάλογο λίγο καιρό αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2021.

Κατόπιν, πριν από έναν χρόνο, η κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου χαρακτήρισε ξανά τους Χούθι «τρομοκρατική» οργάνωση, πάντως κατατάσσοντάς τη σε κατηγορία που επέσυρε λιγότερο σκληρές κυρώσεις.

«Οι δραστηριότητες των Χούθι απειλούν την ασφάλεια Αμερικάνων πολιτών και αμερικανικού (σ.σ. στρατιωτικού) προσωπικού στη Μέση Ανατολή, την ασφάλεια των πιο στενών εταίρων μας στην περιοχή, και τη σταθερότητα του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου», ανέφερε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, χαρακτηρίζοντας «αδύναμη» την πολιτική που ασκήθηκε από τον προκάτοχο του κ. Τραμπ.

Η Ουάσιγκτον, κατά την ανακοίνωση, θα συνεργαστεί με συμμάχους της στην περιοχή για να «εξαλείψει τις δυνατότητες της Ανσάρ Αλλάχ (διαφορετική ονομασία για τους Χούθι), να σταματήσει τις επιχειρήσεις της, να της στερήσει τους πόρους της και έτσι να τερματίσει τις επιθέσεις της».

Χούθι: Εναντιωνόμαστε στο Ισραήλ παρά τη συμφωνία εκεχειρίας με τη Χαμάς

Υπενθυμίζεται ότι, θέλουν να διατηρήσουν οι Χούθι της Υεμένης την πίεση στο Ισραήλ, παρά τη συμφωνία εκεχειρίας με τη Χαμάς, ενώ είχαν γίνει απαραίτητοι για το Ιράν μετά τα πλήγματα που δέχθηκαν οι Παλαιστίνιοι και Λιβανέζοι σύμμαχοί τους. Διότι, από την αρχή του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας οι Χούθι έχουν εκτοξεύσει δεκάδες πυραύλους και drones εναντίον του Ισραήλ και έχουν στοχοθετήσει στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν πλοία που πιστεύουν ότι συνδέονται με το Ισραήλ, εξηγώντας ότι ενεργούν σε ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους.

Παρά τα επανειλημμένα πλήγματα του Ισραήλ, των ΗΠΑ και κάποιες φορές της Βρετανίας εναντίον θέσεών τους, οι Χούθι μοιάζει δύσκολο να περιοριστούν.

Προερχόμενοι από τη βόρεια Υεμένη, οι αντάρτες Χούθι εκδίωξαν την κυβέρνηση της χώρας από την πρωτεύουσα Σανάα το 2014 και έκτοτε έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους μεγάλα τμήμα της χώρας. Ανήκουν σε αυτό που το Ιράν αποκαλεί «άξονα της αντίστασης» έναντι του Ισραήλ, στον οποίο συμμετέχουν η παλαιστινιακή Χαμάς, η λιβανέζικη Χεζμπολάχ και ιρακινές ένοπλες οργανώσεις.

Αντίθετα, όμως με αυτές, που αποδυναμώθηκαν τους τελευταίους μήνες από τα πλήγματα του Ισραήλ, οι Χούθι «ενισχύθηκαν και τώρα αποτελούν αναπόσπαστο μέλος του άξονα», εκτίμησε ο Τόμας Ζινό, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Οτάβα, υπογραμμίζοντας ότι οι Χούθι «έχουν γίνει πολύ πιο σημαντικοί για το Ιράν».

Ο αγώνας κατά του Ισραήλ και των ΗΠΑ στο πλαίσιο του πολέμου στη Γάζα ενίσχυσε εξάλλου τη δημοφιλία των Χούθι στην Υεμένη, μια ιδιαίτερα φτωχή χώρα τα 30 εκατομμύρια κάτοικοι της οποίας τάσσονται σε μεγάλο βαθμό υπέρ της παλαιστινιακής υπόθεσης.

Την Παρασκευή (17/01) ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, Γιαχία Σαρί, έκανε λόγο για τρεις νέες επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και μια τέταρτη εναντίον ενός αμερικανικού αεροπλανοφόρου στην Ερυθρά Θάλασσα. Τις επιθέσεις αυτές δεν έχουν επιβεβαιώσει το Ισραήλ και οι ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής των ανταρτών, Άμπντελ Μάλεκ αλ Χούθι, είχε προειδοποιήσει την Πέμπτη (16/01) ότι ο τερματισμός των επιθέσεων εναντίον του Ισραήλ εξαρτάται από το αν αυτό θα τηρήσει τους όρους της εκεχειρίας.

«Θα παρακολουθούμε τα στάδια εφαρμογής της συμφωνίας κι αν υπάρξει η παραμικρή παραβίαση από την ισραηλινή πλευρά, σφαγή ή πολιορκία, θα είμαστε έτοιμοι» να δράσουμε, τόνισε σε ομιλία του που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο των σιιτών ανταρτών.

Μια ομιλία «γεμάτη περιφρόνηση», στην οποία ο Άμπντελ Μάλεκ αλ Χούθι τόνισε ότι οι αντάρτες θα συνεχίσουν να κινητοποιούν μαχητές και να αναπτύσσουν το οπλοστάσιό τους ενόψει «του επόμενου γύρου αντιπαράθεσης», σχολίασε ο Μοχάμεντ αλ Μπάσα, ιδρυτής του Basha Report με έδρα τις ΗΠΑ.

Την Πέμπτη (16/01), χιλιάδες Υεμενίτες συγκεντρώθηκαν υπό τη σημαία των Χούθι στις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες, κυρίως στη Σανάα: όπως κάθε εβδομάδα εδώ και 15 μήνες μια λαοθάλασσα συνέρευσε στο κέντρο της πρωτεύουσας της Υεμένη.

«Είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε τη νίκη (των Παλαιστίνιων) και αυτή των πυραύλων και των drones μας που ανάγκασαν το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεσή του εναντίον της Γάζας», δήλωσε ένας διαδηλωτής, ο Ζέιντ αλ Αστούτ.

Ένας άλλος, ο Χάλεντ αλ Μάτρι, επεσήμανε ότι στηρίζει τη συμφωνία εκεχειρίας, αλλά «δεν θα σταματήσουμε μέχρι να εξαφανιστεί η σιωνιστική οντότητα, με τη βοήθεια του Θεού».

Σύμφωνα με τον Ζινό, οι επιθέσεις των Χούθι ενδέχεται να σταματήσουν «βραχυπρόθεσμα» μετά την έναρξη της εκεχειρίας. Αλλά, «με δεδομένους τους περιφερειακούς τους στόχους και την ιδεολογία τους, είναι πιθανό αργότερα να χρησιμοποιήσουν και πάλι την απειλή επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα για να ασκήσουν πιέσεις στο Ισραήλ» ή στις ΗΠΑ.