Το παρασκήνιο πίσω από το σαμποτάζ στον Nord Stream αποκαλύπτει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal αναφέροντας ότι ιδιώτες επιχειρηματίες χρηματοδότησαν την επιχείρηση, την οποία επέβλεπε ένας κορυφαίος στρατηγός, ενώ ο Ζελένσκι ενέκρινε το σχέδιο και στη συνέχεια προσπάθησε ανεπιτυχώς να το ακυρώσει.
Όπως αναφέρει στο δημοσίευμά της με τίτλο: «ένα μεθυσμένο απόγευμα και ένα νοικιασμένο γιοτ: Η αληθινή ιστορία για το σαμποτάζ στον Nord Stream» η Wall Street Journal παρουσιάζει άγνωστες πτυχές του συμβάντος της έκρηξης στον αγωγό το 2022, που προκάλεσε ένταση στις διπλωματικές σχέσεις Ρωσίας - Δύσης.
Σύμφωνα με την ίδια, όταν η CIA έλαβε γνώση για τα σχέδια του Κιέβου κάλεσε αμέσως τον Ζελένσκι να ανακαλέσει το σχέδιο, πράγμα που κατά το δημοσίευμα προσπάθησε να κάνει ο πρόεδρος της Ουκρανίας
Παρά την εντολή Ζελένσκι ο τότε αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας αποφάσισε να προχωρήσει με το σχέδιο δολιοφθοράς του αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου.
Κατά το δημοσίευμα, τέσσερις ήταν οι ανώτατοι αξιωματικοί που συμμετείχαν ή είχαν γνώση του σχεδίου επίθεσης στον Nord Stream και όλοι υποστήριζαν ότι ήταν ένας «νόμιμος» στόχος.
Πώς προέκυψε η ιδέα δολιοφθοράς του Nord Stream
«Τον Μάιο του 2022, μια ομάδα Ουκρανών υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματικών και επιχειρηματίες είχαν συγκεντρωθεί για να γιορτάσουν την αξιοσημείωτη επιτυχία της χώρας τους στην ανάσχεση της ρωσικής εισβολής. Ενθουσιασμένος, εν μέσω κατανάλωσης αλκοόλ, ένας εκ των παρευρισκομένων προέβη σε μια ριζοσπαστική πρόταση: «γιατί δεν ανατινάζουμε τον αγωγό Nord Stream;» αναφέρει αρχικά το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal το ίδιο άτομο ανέφερε πως είναι ο «καλύτερος τρόπος για να κάνουμε τον Πούτιν να πληρώσει για την εισβολή στην Ουκρανία». Οι πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας θέλουν, μάλιστα, τον Ζελένσκι αρχικά να εγκρίνει το χτύπημα με το κόστος του σχεδίου να υπολογίζεται στις 300.000 ευρώ.
«Στο ποσό συμπεριλαμβανόταν η ενοικίαση ενός μικρού γιοτ με εξαμελές πλήρωμα, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευμένων δυτών. Τον Σεπτέμβριο του 2022, η ομάδα νοίκιασε ένα γιοτ αναψυχής μήκους 50 ποδιών με την επωνυμία Andromeda στο λιμάνι της πόλης Ρόστοκ της Βαλτικής της Γερμανίας.
Το σκάφος μισθώθηκε με τη βοήθεια ενός πολωνικού ταξιδιωτικού γραφείου που δημιουργήθηκε από την ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών ως κάλυψη για οικονομικές συναλλαγές πριν από σχεδόν μια δεκαετία...», σημειώνει και προσθέτει πως «οι επιβάτες ήταν ένας στρατιωτικός αξιωματικός εν ενεργεία που πολεμούσε στον πόλεμο, ένας έμπειρος πλοίαρχος, τέσσερις έμπειροι δύτες βαθέων υδάτων, ένα μέλος του πληρώματος και μια γυναίκα για να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση ότι ήταν μια παρέα φίλων σε μια κρουαζιέρα αναψυχή».
Οπλισμένο με καταδυτικό εξοπλισμό, δορυφορική πλοήγηση, φορητό σόναρ και χάρτες του βυθού που χαρτογραφούσαν τον αγωγό έφτασαν στο σημείο. «Οι τέσσερις δύτες εργάστηκαν σε ζευγάρια και χρησιμοποίησαν ένα ισχυρό εκρηκτικό γνωστό ως HMX που ήταν συνδεδεμένο με πυροκροτητές ελεγχόμενους με χρονοδιακόπτη».
Αρνείται την ανάμειξή της η Ουκρανία
Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ αρνήθηκε σήμερα την ανάμιξη της χώρας τους στις εκρήξεις που προκάλεσαν ζημιές στον αγωγό αερίου Nord Stream 2 και κατέδειξε αντ’ αυτού τη Ρωσία.
«Μια τέτοια ενέργεια μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με εκτεταμένους τεχνικούς και οικονομικούς πόρους…Και ποιος είχε όλα αυτά την στιγμή της έκρηξης; Μόνο η Ρωσία», δήλωσε ο Ποντολιάκ στο Reuters.
Ένταλμα για τη σύλληψη Ουκρανού δύτη
Χθες το Reuters μετέδωσε ότι η Γερμανία εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός Ουκρανού εκπαιδευτή καταδύσεων, ο οποίος φέρεται ότι συμμετείχε στην ομάδα που ανατίναξε τους αγωγούς αερίου Nord Stream, σύμφωνα με ρεπορτάζ τριών γερμανικών μέσων ενημέρωσης.
Η πολωνική εισαγγελία επιβεβαίωσε σήμερα ότι έλαβε, στο πλαίσιο της έρευνας για το σαμποτάζ στους αγωγούς αερίου Nord Stream στα τέλη Σεπτεμβρίου 2022, ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από τη Γερμανία σε βάρος ενός Ουκρανού εγκατεστημένου στην Πολωνία, ο οποίος όμως έχει ήδη εγκαταλείψει τη χώρα. Μάλιστα, η εισαγγελία είπε ότι οι γερμανικές αρχές είχαν εκδώσει τον Ιούνιο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος ενός άνδρα ονόματι Βολοντίμιρ Ζ.
Γερμανοί ερευνητές πιστεύουν πως ο άνδρας, για τον οποίο το τελευταίο που είναι γνωστό είναι ότι ζούσε στην Πολωνία, ήταν ένας από τους δύτες που το Σεπτέμβριο 2022 τοποθέτησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς στους αγωγούς που εκτείνονταν από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω του βυθού της Βαλτικής Θάλασσας, αναφέρουν οι εφημερίδες Sueddeutsche Zeitung (SZ) και Die Zeit και μεταδίδει ο γερμανικός κρατικός τηλεοπτικός σταθμός ARD, επικαλούμενοι πηγές που δεν κατονομάζουν.
Η Γερμανία ζήτησε τον Ιούνιο από την Πολωνία να συλλάβει τον εν λόγω άνδρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.
Το ειδησεογραφικό περιοδικό Spiegel ανέφερε, επικαλούμενο πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας, ότι ο ύποπτος πιστεύεται πως έχει έκτοτε φύγει από την Πολωνία.
Ένας άλλος άνδρας και μια γυναίκα - επίσης Ουκρανοί εκπαιδευτές καταδύσεων - έχουν εντοπισθεί στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήχθη από τη Γερμανία για τη φερόμενη ως δολιοφθορά, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης γι' αυτούς, σύμφωνα με την SZ, την Die Zeit και το ARD.
Παραμένει μυστήριο ποιος βρισκόταν πίσω από τις εκρήξεις που κατέστρεψαν τρεις από τους τέσσερις αγωγούς αερίου, οι οποίοι ήταν ένα επίμαχο σύμβολο της εξάρτησης της Γερμανίας από το ρωσικό αέριο μετά την εισβολή στην Ουκρανία από τις δυνάμεις της Μόσχας το Φεβρουάριο 2022.
Η Ρωσία και η Δύση έχουν αλληλοκατηγορηθεί ότι βρίσκονταν πίσω από τις εκρήξεις. Αμφότερες έχουν αρνηθεί πως εμπλέκονται και ουδείς έχει αναλάβει την ευθύνη.
Σουηδική έρευνα βρήκε ίχνη εκρηκτικών σε διάφορα αντικείμενα που ανακτήθηκαν από τον τόπο των εκρήξεων, επιβεβαιώνοντας πως οι εκρήξεις ήταν εσκεμμένες ενέργειες.
Τον Ιανουάριο 2023, η Γερμανία επέδραμε σε ένα πλοίο, για το οποίο είπε ότι μπορεί να είχε χρησιμοποιηθεί για να μεταφερθούν εκρηκτικά, και δήλωσε στα Ηνωμένα Έθνη ότι πιστεύει πως εκπαιδευμένοι δύτες τοποθέτησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς στους αγωγούς, σε βάθος περίπου 70 ως 80 μέτρων.