«Μια επιχείρηση μάρκετινγκ» για να «αποφευχθεί να χάσει την υπομονή του ο πρόεδρος (των ΗΠΑ Ντόναλντ) Τραμπ» ήταν η πασχαλινή κατάπαυση του πυρός που κήρυξε η Μόσχα δίχως ωστόσο να οδηγήσει σε παύση των εχθροπραξιών, όπως έκρινε την Τρίτη (22/04) ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, σημειώνοντας επίσης ότι οι Ευρωπαίοι γνωστοποίησαν στις ΗΠΑ τις κόκκινες γραμμές τους όσον αφορά μια ειρηνευτική συμφωνία Ουκρανίας-Ρωσίας, σε συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα.
«Η εκεχειρία του Πάσχα, την οποία κήρυξε (ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν) λίγο απρόσμενα, ήταν μια επιχείρηση μάρκετινγκ, μια επιχείρηση γοητείας που αποσκοπούσε να αποφευχθεί να χάσει την υπομονή του ο πρόεδρος Τραμπ και να εκνευριστεί», δήλωσε ο Μπαρό.
«Ωστόσο αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι, παρά τις πολυάριθμες, τις εκατοντάδες χιλιάδες παραβιάσεις που διαπιστώθηκαν από τους Ουκρανούς, μειώθηκε η ένταση των πληγμάτων με drones και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς», πρόσθεσε.
Τη Δευτέρα (21/04), η Ρωσία ξανάρχισε τα αεροπορικά της πλήγματα στην Ουκρανία μετά την εκπνοή της ισχύος αυτής της εύθραυστης πασχαλινής εκεχειρίας διάρκειας 30 ωρών που κηρύχθηκε από τη Μόσχα.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή (18/04), ο Ντόναλντ Τραμπ είχε απειλήσει να αποσυρθεί από τις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία, τις οποίες διεξάγει η Ουάσιγκτον εδώ και εβδομάδες χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα μέχρι στιγμής, προτού δηλώσει την Κυριακή ότι ελπίζει σε μια συμφωνία «εντός της εβδομάδας» ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, σε σύντομο μήνυμα που ανήρτησε την Κυριακή στο μέσο του κοινωνικής δικτύωσης Truth Social.
«Εδώ και πάνω από έναν μήνα οι Ουκρανοί, στη βάση γαλλοβρετανικής πρότασης, πρότειναν μονομερώς κατάπαυση του πυρός στη θάλασσα, στον αέρα και στις ενεργειακές υποδομές, σε μια πρόταση που υποδέχθηκαν οι Αμερικανοί, οι οποίοι ζήτησαν από τους Ουκρανούς να προχωρήσουν κι άλλο προς μια γενική κατάπαυση του πυρός 30 ημερών», συνέχισε ο Μπαρό.
«Τώρα εναπόκειται στον Βλαντίμιρ Πούτιν να αποδεχθεί την ίδια αρχή», σημείωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.
Την Τετάρτη (23/04) προβλέπεται εξάλλου συνάντηση στο Λονδίνο ανάμεσα σε Αμερικανούς, Ουκρανούς, Βρετανούς και Γάλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, ύστερα από τις πρωτοφανείς συνομιλίες στο Παρίσι την Πέμπτη παρουσία του Μάρκο Ρούμπιο, όπως και του Στιβ Γουίτκοφ, που είναι ειδικός απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ, του Αντρίι Γέρμακ, που είναι ο επιτελάρχης του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Μπαρό, καθώς και του Βρετανού ομολόγου του Ντέιβιντ Λάμι.
Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ ποιες πτυχές μιας ενδεχόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία δεν θα ήταν για τους ίδιους διαπραγματεύσιμες, σημείωσε εξάλλου ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.
«Ο μόνος στόχος που μας απασχολεί είναι να υπερασπιστούμε τα γαλλικά συμφέροντα και την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Γι’αυτόν τον λόγο, καθώς οι ΗΠΑ αποφασίζουν να τεθούν σε θέση μεσολαβητή, τους κάνουμε να ακούσουν ποιες είναι οι ''κόκκινες γραμμές'' μας», τόνισε ο Μπαρό, αναφερόμενος σε ζητήματα στα οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι αμετακίνητοι, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει περαιτέρω.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters