Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τζανκάρλο Τζορτζέτι ανέφερε σε κοινοβουλευτική του ομιλία τη Μεγάλη Πέμπτη (17/04) ότι η Ιταλία θα επιτύχει τον στόχο του ΝΑΤΟ για το 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) όσον αφορά τις αμυντικές της δαπάνες φέτος.
Ο προβλεπόμενος αμυντικός προϋπολογισμός της Ιταλίας για το 2024 ήταν 1,49% του ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία του ΝΑΤΟ, ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα μεταξύ των χωρών της στρατιωτικής συμμαχίας, και η Ιταλία δέχεται πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αυξήσει τις δαπάνες της.
«Έχουμε πλήρη επίγνωση της ανάγκης να αυξήσουμε τις δαπάνες αυτές τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Τζορτζέτι, απευθυνόμενος στους νομοθέτες σχετικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της Ιταλίας.
Στα χαρτιά, η επίτευξη του στόχου του 2% θα απαιτούσε περίπου 11 δισεκατομμύρια ευρώ (12,50 δισεκατομμύρια δολάρια), αλλά η Ιταλία θέλει να προσαρμόσει τα λογιστικά της κριτήρια για να τα ευθυγραμμιστεί με τους κανόνες του ΝΑΤΟ και να καταγράψει ως αμυντικές δαπάνες στοιχεία που προηγουμένως εξαιρούνταν, όπως δήλωσε ο Τζορτζέτι.
Σε αυτά περιλαμβάνονται χρήματα που δαπανώνται για ορισμένες πολιτικές τεχνολογίες καθώς και συντάξεις που καταβάλλονται σε συνταξιούχους στρατιώτες.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πιέζει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες έως και το 5% του ΑΕΠ, κάτι που ο υπουργός Άμυνας της Ιταλίας Γκουίντο Κροσέτο δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι είναι «αδιανόητο».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να επιτραπεί στα κράτη μέλη να αυξάνουν τις αμυντικές δαπάνες κατά 1,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο για τέσσερα χρόνια, χωρίς πειθαρχικά μέτρα που συνήθως τίθενται σε εφαρμογή μόλις το δημόσιο έλλειμμα σκαρφαλώσει πάνω από το 3% του ΑΕΠ.
Αλλά η υπερχρεωμένη Ιταλία δεν σκοπεύει να κάνει χρήση αυτού του περιθωρίου προς το παρόν, δήλωσε ο Τζορτζέτι.