Για σχέδια «στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία» υπό το πρόσχημα μιας ειρηνευτικής αποστολής κατηγόρησε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα τη Γαλλία και τη Βρετανία με δηλώσεις της την Πέμπτη (27/03).
Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μια επέμβαση αυτού του είδους θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση στρατιωτική σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία και το NATO.
Αναφερόμενη παράλληλα στην προτεινόμενη πρωτοβουλία για τη Μαύρη Θάλασσα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι πρόκειται για νέα συμφωνία, κι όχι για προέκταση προηγούμενης συμφωνίας.
«Αυτή είναι μια νέα συμφωνία, το περίγραμμα της οποίας τώρα συζητείται», σημείωσε η Ζαχάροβα όταν ρωτήθηκε από το Reuters αν η προτεινόμενη συμφωνία για τη Μαύρη Θάλασσα αποτελεί προέκταση προηγούμενου μνημονίου κατανόησης βάσει του οποίου αξιωματούχοι του ΟΗΕ είχαν συμφωνήσει να βοηθήσουν τη Ρωσία να φτάνουν στις ξένες αγορές οι εξαγωγές της τροφίμων και λιπασμάτων.
Η Ρωσία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ συμφώνησαν να τη βοηθήσουν να αρθεί σειρά δυτικών κυρώσεων και περιορισμών σε τρόφιμα, λιπάσματα και ναυτιλιακές εταιρείες ως προϋπόθεση για τη σύναψη μιας συμφωνίας ασφάλειας της ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα.
Παράλληλα όσον αφορά τις επαφές ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ σημείωσε την Πέμπτη (27/03) ότι αυτές αποτελούν την αρχή μιας μακράς και δύσκολης διαδικασίας για την αποκατάσταση των σχέσεων, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
«Είναι πρώιμο να αντλήσουμε εκτεταμένα συμπεράσματα για τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις στηριζόμενοι σε αυτές τις επαφές», πρόσθεσε ο Ριαμπκόφ.
Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε επίσης ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να ξαναρχίσουν συνομιλίες για τη στρατηγική πυρηνική σταθερότητα με τις ΗΠΑ, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο τις δηλώσεις του, ενώ σύμφωνα με το RIA, ο Ριαμπκόφ πρόσθεσε ότι στην ατζέντα των συνομιλιών βρίσκονται ανταλλαγές κρατουμένων ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ.
Το TASS μετέδωσε εξάλλου σήμερα ότι η Ρωσία παρέδωσε πάνω από πέντε παιδιά στην Ουκρανία ύστερα από μεσολάβηση του Κατάρ.
Το Κατάρ έχει ενεργήσει ως μεσολαβητής ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία για την επιστροφή παιδιών που είχαν χωριστεί από τις οικογένειές τους στη διάρκεια του τριετούς πολέμου.