Την έκκληση του Κιέβου για «αποφασιστικότητα» και στήριξη από τη Δύση επανέλαβε την Τετάρτη ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά το ρωσικό πυραυλικό πλήγμα στη βόρεια πόλη Τσερνίχιβ, από το οποίο σκοτώθηκαν τουλάχιστον δεκαέξι άνθρωποι το πρωί της Τετάρτης.
«Αυτό δεν θα είχε συμβεί εάν η Ουκρανία είχε λάβει επαρκή εξοπλισμό αεράμυνας και εάν η αποφασιστικότητα του κόσμου για την αντιμετώπιση της ρωσικής τρομοκρατίας ήταν επαρκής», δήλωσε ο Ζελένσκι στο Telegram.
Σημειώνεται ότι ρωσικό πυραυλικό χτύπημα κατά μη στρατιωτικών στόχων στην πόλη Τσερνίχιβ, στη βόρεια Ουκρανία, είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον δεκατρείς κάτοικοι και να τραυματιστούν πολλοί άλλοι, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, ενώ κτίρια και υποδομές υπέστησαν ζημιές.
Καθώς η Ρωσία συνεχίζει να σφυροκοπά ουκρανικές πόλεις που στερούνται μέσα αντιαεροπορικής άμυνας, κορυφαίοι αξιωματούχοι της χώρας εντείνουν τις εκκλήσεις για διεθνή στήριξη, λέγοντας ότι η καταστροφή θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.
Ο εκτελών χρέη δημάρχου στο Τσερνίχιβ, ο Ολεξάντρ Λομάκο, δήλωσε ότι στις 09:03 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας), «τρεις εκρήξεις σημειώθηκαν στην πόλη», πλήττοντας ένα πολυώροφο κτίριο. «Δυστυχώς η Ρωσία συνεχίζει τις τρομοκρατικές δραστηριότητες σε βάρος αμάχων και μη στρατιωτικών υποδομών, όπως επιβεβαιώνει το πλήγμα στο Τσερνίχιβ για μια ακόμα φορά», δήλωσε ο Λομάκο στην ουκρανική τηλεόραση.
Ο υπουργός Εσωτερικών Ιχόρ Κλιμένκο δήλωσε, σε ανάρτηση στο Telegram, ότι από την επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον 13 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 60, ενώ οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται.
Από την επίθεση προκλήθηκαν ζημιές σε τέσσερα πολυώροφα κτίρια, ένα νοσοκομείο, μια εκπαιδευτική μονάδα και δεκάδες ιδιωτικά οχήματα, πρόσθεσε ο ίδιος.
Η Ρωσία πραγματοποίησε την επίθεση με τρεις πυραύλους κρουζ Iskander, σύμφωνα με τις δηλώσεις του περιφερειακού κυβερνήτη Βιατσεσλάβ Τσάους στο ουκρανικό δημόσιο δίκτυο Suspilne.
Τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία σε όλη την πόλη και ο επικεφαλής του περιεφερειακού νοσοκομείου ζήτησε από τους κατοίκους να προσφέρουν αίμα.
Βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, των οποίων η αυθεντικότητα δεν έχει διασταυρωθεί, δείχνουν φλόγες και στήλες μαύρου καπνού να υψώνονται πάνω από την ιστορική πόλη, που απέχει περίπου 150 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Κίεβο.
Η Ρωσία, που αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους, εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Έχει εκτοξεύσει χιλιάδες πυραύλους και drones κατά ουκρανικών πόλεων και χωριών, σε επιθέσεις που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες αμάχους.
Τις τελευταίες εβδομάδες η Ρωσία έχει εντείνει τις επιθέσεις της κατά ουκρανικών πόλεων, θέτοντας ως στόχο τον ενεργειακό τομέα της χώρας και άλλες κρίσιμης σημασίας υποδομές.
Ο Αντρίι Γέρμακ, προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου, επανέλαβε σήμερα την έκκληση του Κιέβου για περισσότερα μέσα αντιαεροπορικής άμυνας.
Η Τσερνίχιβ, μια από τις παλαιότερες πόλεις της Ουκρανίας που ιδρύθηκε πριν από 1.000 και πλέον χρόνια, είχε σχεδόν 300.000 κατοίκους πριν από τη ρωσική εισβολή πριν από δύο χρόνια. Απέχει περίπου 60 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Λευκορωσία, που είναι σύμμαχος της Ρωσίας.
Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ