Αμετάβλητη στο 8,3% η ανεργία στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο

Αμετάβλητη στο 8,3% η ανεργία στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο

Αμετάβλητος στο 8,3% διατηρήθηκε ο ρυθμός της ανεργίας τον Φεβρουάριο στην ευρωζώνη σε σχέση με τα αναθεωρημένα στοιχεία του Ιανουαρίου, καθώς τα ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης δείχνουν να περιορίζουν τις επιπτώσεις του δεύτερου κύματος της πανδημίας στην αγορά εργασίας.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο ποσοστό ανεργίας στις χώρες της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκε στο 8,3% τον Φεβρουάριο, ενισχυμένο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι (7,3%), αλλά και αμετάβλητο σε σχέση με τον φετινό Ιανουάριο (8,3%).

Σε απόλυτους αριθμούς, οι άνεργοι της ευρωζώνης αυξήθηκαν ελαφρώς από 13.523 εκατ. τον Ιανουάριο σε 13.571 τον Φεβρουάριο.

Την ίδια ώρα, για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ετήσια ανεργία διαμορφώθηκε σε 7,5% έναντι 6,5% τον Φεβρουάριο του 2020 και 7,5% τον Ιανουάριο του 2021.

«Το ποσοστό ανεργίας δείχνει ότι επηρεάστηκε ελάχιστα από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, καθώς η ανεργία του Ιανουαρίου αναθεωρήθηκε από 8,2 σε 8,3%», επισήμανε ο οικονομολόγος της ING, Μπερτ Κόλιν.

Ο ίδιος πρόσθεσε πάντως ότι «παραμένει ένα μεγάλο ερώτημα το πώς θα αποδώσει η αγορά εργασίας όταν η ξεκινήσει η οικονομική ανάκαμψη. Μία ταχεία ανάκαμψή της είναι μάλλον απίθανη δεδομένου του τρόπου με τον οποίο ανακάμπτει συνήθως η απασχόληση μετά από μία οικονομική ύφεση».