Κλειδί οι εγχώριες επενδύσεις - Το σήμα που έδωσε η Mytilineos

Κλειδί οι εγχώριες επενδύσεις - Το σήμα που έδωσε η Mytilineos

Του Γιώργου Φιντικάκη

Το μήνυμα που εδώ και καιρό στέλνουν ξένοι αναλυτές αλλά και συγκεκριμένη μερίδα από τους έλληνες επιχειρηματίες είναι ότι ουσιαστική ανάπτυξη σε μια χώρα, έρχεται όταν επενδύουν τα ίδια τα εγχώρια κεφάλαια. Οι ξένες επενδύσεις είναι απαραίτητες, ωστόσο το κλειδί της ανάπτυξης είναι οι εγχώριες, και όταν αυτό συμβεί, τότε θα ξεκλειδώσουν και εκείνες από το εξωτερικό.

Στη λογική αυτή, το τάιμιγκ της ανακοίνωσης από την Mytilineos για την έναρξη κατασκευής της νέας μονάδας φυσικού αερίου στην Βοιωτία, ύψους 300 εκατ ευρώ, "κουμπώνει" με δύο πολύ ευνοϊκές συγκυρίες για την ελληνική οικονομία. Η πρώτη αφορά την κυβερνητική πρόθεση να βελτιώσει το επιχειρηματικό κλίμα, να ξεμπλοκάρει υφιστάμενα βαλτωμένα έργα, και να προσελκύσει νέα, και η δεύτερη την πολύ ευνοϊκή συγκυρία για το κόστος δανεισμού της χώρας, το οποίο όσο υποχωρεί, τόσο θα συμπαρασύρει προς τα κάτω, και το ιδιωτικό, διευκολύνοντας σχέδια σαν το παραπάνω.

Τις τελευταίες εβδομάδες η πραγματική οικονομία παρακολουθεί με εξαιρετικό ενδιαφέρον, όχι μόνο την ταχύτατη βουτιά στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, που εκ των πραγμάτων συμπαρασύρει και το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις, αλλά και την συζήτηση για ένα ενδεχόμενο νέο QE.

Tην ώρα που η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές με επιτόκιο χαμηλότερο του 2% και κλείνει σταδιακά την ψαλίδα με την υπόλοιπη Ευρώπη σε ό,τι αφορά το κόστος δανεισμού, πληθαίνουν οι φωνές που αναδεικνύουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να πατήσει τη σκανδάλη, ήτοι να προχωρήσει στην επανέναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Αν η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που περιμένει η επενδυτική κοινότητα, τότε τα ελληνικά ομόλογα θα εισέλθουν σε τροχιά σύγκλισης, με ορισμένους αναλυτές να τα «βλέπουν» ακόμη και στο 1,5%. Αν επίσης η ελληνική οικονομία ανεβάσει ταχύτητα και επιτύχει ρυθμούς άνω του 3% που θα είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, τότε η δίψα για ελληνικά ομόλογα θα μεγαλώσει, επιταχύνοντας τη σύγκλιση. Ταυτόχρονα το κόστος δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις θα μειωθεί κι άλλο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για δυναμικούς τομείς, όπως αυτός της ενέργειας.

Ελάχιστες ωστόσο χώρες μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξή τους μόνο στις ξένες επενδύσεις. Τράπεζες, ξένοι οίκοι, αναλυτές και δυναμικοί επιχειρηματίες κατ'' επανάληψη έχουν επισημάνει ότι ασφαλώς και οι ξένες επενδύσεις σε μια χώρα είναι χρήσιμες, καθώς αυτή αποκτά πρόσβαση σε επιπλέον τεχνολογία, αλλά αυτό δεν είναι το κλειδί. Ουσιαστική αλλαγή σελίδας έρχεται όταν τα εγχώρια κεφάλαια επενδύουν τα ίδια στη χώρα τους, δίχως αυτά, τα όποια ξένα δεν πρόκειται να έλθουν, παρά σποραδικά, και κατά περίπτωση, όπως άλλωστε συνέβαινε μέχρι πρότινος.

Στην πράξη, η κίνηση της Mytilineos στέλνει σήμα ότι συγκεκριμένοι τομείς μπορούν να τραβήξουν προς τα μπροστά το κάρο της ανάπτυξης, και έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς δείχνει ότι ο ιδιωτικός τομέας στην ενέργεια, ακολουθεί μια αντιστρόφως ανάλογη πορεία από εκείνη της ΔΕΗ.

Η συγκεκριμένη κίνηση σηκώνει την αυλαία των επενδύσεων στον τομέα του φυσικού αερίου, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο, οπότε και πρόκειται να πάρουν μπροστά τα έργα στη νέα μονάδα, μετά και τη συμφωνία που έκλεισε η Mytilineos με την General Electric για την προμήθεια του μηχανολογικού της εξοπλισμού.

Στο τεχνικό σκέλος της επένδυσης, ο σταθμός θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 826 MW με αεριοστρόβιλο τεχνολογίας «class H» και θερμική απόδοση μεγαλύτερη από 63%, που σημαίνει ότι θα είναι η πιο αποδοτική μονάδα συνδυασμένου κύκλου στην Ευρώπη.

Η έναρξη λειτουργίας της και η ένταξή της στην αγορά αναμένεται να γίνει το 2022, το κόστος της επένδυσης υπολογίζεται στα 300 εκατ. ευρώ, και οι εργασίες κατασκευής θα γίνουν από το κατασκευαστικό τμήμα της Mυτιληναίος, που διαθέτει μεγάλη εμπειρία από ανάλογα έργα σε όλο τον κόσμο. Στο ενεργειακό κέντρο του Αγίου Νικολάου λειτουργούν ακόμη δύο μονάδες, μία ισχύος 444 MW (Protergia), καθώς και η μονάδα συμπαραγωγής της Αλουμίνιον (334 MW). Επίσης, η Mytilineos συμμετέχει με μερίδιο 65% στην Korinthos Power, με ισχύ 395,9 MW. Με τη νέα μονάδα, η εγκατεστημένη ισχύς των θερμικών μονάδων της Mytilineos θα ξεπεράσει το 1,8 GW.