Η συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών στις 10 Δεκεμβρίου αναφορικά με τον επταετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ταμείο Ανάκαμψης, ανοίγει το δρόμο για την υλοποίησή του μέσα στο 2021, γεγονός που είναι θετικό για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας και των υπόλοιπων χωρών που ωφελούνται περισσότερο από τους πόρους του.
Αυτό αναφέρει σε έκθεσή της η Moody?s, σε μία ακόμη θετική αναφορά στο ελληνικό αξιόχρεο μετά την πρόσφατη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.
Η εφαρμογή του πακέτου των 1,8 τρισ. ευρώ είναι «credit positive» (θετικό γεγονός για την πιστοληπτική αξιολόγηση) αρκετών χωρών της Κεντρικής, Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης, οι οποίες θα είναι οι βασικές ωφελούμενες, καθώς θα συμβάλει στη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης από το 2021 και μετά, σημειώνει η Moody?s.
Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η Ιταλία και η Ισπανία θα είναι οι βασικοί αποδέκτες των επιχορηγήσεων του προγράμματος Next Generation EU, με 72 και 67 δις. ευρώ αντίστοιχα. Ως ποσοστό του ΑΕΠ, οι πιο ωφελημένες χώρες θα είναι η Βουλγαρία, η οποία θα λάβει επιχορηγήσεις που θα αντιστοιχούν στο 22% του ΑΕΠ της, η Κροατία με 17%, η Ρουμανία με 12% και η Ελλάδα με 11%.
Επιπλέον, αν και η Moody?s επισημαίνει ότι το πακέτο θα αυξήσει το υφιστάμενο χρέος της ΕΕ από περίπου 50 δις. ευρώ τον Οκτώβριο του 2020 κοντά στα 1 τρις. ευρώ το 2027, η συμφωνία συνάδει με την αξιολόγηση «Aaa» της ΕΕ και το σταθερό outlook που δίνει ο οίκος.