Ο OPEC και η Ρωσία βρίσκονται πιο κοντά σε μία συμβιβαστική λύση σχετικά με την πολιτική παραγωγής πετρελαίου για το 2021, αφού οι συνομιλίες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα απέτυχαν να καταλήξουν σε απόφαση για την αντιμετώπιση της αδύναμης ζήτησης για πετρέλαιο εν μέσω της πανδημίας, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Reuters.
Η γενική εκτίμηση ήταν ότι ο OPEC+ θα παρέτεινε τις υφιστάμενες περικοπές της παραγωγής κατά 7,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως ή 8% της παγκόσμιας παραγωγής, τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο.
Ωστόσο, αφού οι ελπίδες για ταχεία έγκριση εμβολίων κατά του κορονοϊού οδήγησαν τις τιμές του πετρελαίου σε ράλι στα τέλη Νοεμβρίου, αρκετοί παραγωγοί άρχισαν να αμφισβητούν την ανάγκη διατήρησης αυτής της πολιτικής που υποστηρίζει η Σαουδική Αραβία.
Σύμφωνα με τις πηγές, η Ρωσία, το Ιράκ, η Νιγηρία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν εκφράσει την επιθυμία να προμηθεύσουν στην αγορά περισσότερο πετρέλαιο το 2021.
Οι επιλογές αυτή τη στιγμή περιλαμβάνουν από τη διατήρηση των υφιστάμενων πολιτικών έως τη σταδιακή χαλάρωσή τους κάθε μήνα, κατά 0,5 εκατ. με 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ξεκινώντας από τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο.
Η επιλογή που θα προτιμηθεί θα είναι πιθανότατα ένας συνδυασμός των παραπάνω, αναφέρουν οι πηγές.
Η JP Morgan εκτιμά ότι η επιπλέον παραγωγή 2 εκατ. βαρελιών ημερησίως θα κοστίσει στον OPEC+ 55 δις. δολάρια σε χαμένα εισοδήματα το 2021, καθώς η πτώση της τιμής θα είναι σημαντικότερη από τα οφέλη της αυξημένης παραγωγής.