To χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης διαγράφει τρεις κινεζικές εταιρείες

To χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης διαγράφει τρεις κινεζικές εταιρείες

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ξεκινά τη διαδικασία κατάργησης τίτλων τριών κινεζικών εταιρειών τηλεπικοινωνιών, αφού ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέδωσε πρόσφατα διάταγμα το οποίο απαγορεύει τις αμερικανικές επενδύσεις σε εταιρείες που φέρεται να έχουν άμεση ή έμμεση στρατιωτική στήριξη από το Πεκίνο.

Ο NYSE ανακοίνωσε οτι η China Telecom Corporation Limited, η China Mobile Limited και η China Unicom (Hong Kong) Limited, δεν τηρούν πλέον τα κριτήρια για παραμονή στο χρηματιστήριο. 

Η κίνηση του NYSE, η οποία θα περιορίσει την πρόσβαση των επενδυτών στις ΗΠΑ, ακολουθεί τους παρόχους δεικτών MSCI Inc, S&P Dow Jones Indices και FTSE Russell και Nasdaq,  οι οποίοι έχουν ξεκινήσει ανάλογες διαδικασίες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο FTSE Russell ανακοίνωσε προ ημερών ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να διαγραφούν και άλλες κινεζικές εταιρείες ενώ ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI, που παρακολουθεί μετοχές σε 47 χώρες ανακοίνωσε ότι θα αποκλείσει επτά εταιρείες οι οποίες σύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ έχουν δεσμούς με τον κινεζικό στρατό.

Ο MSCI ανακοίνωσε ότι οι επτά εταιρείες - που περιλάμβαναν τη SMIC, τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής chipmap της Κίνας - θα αφαιρεθούν από τους παγκόσμιους δείκτες μετοχών της στο τέλος της ημέρας διαπραγμάτευσης στις 5 Ιανουαρίου.