Σε τέσσερα φυσικά πρόσωπα εντοπίζονται ποινικές ευθύνες για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, σύμφωνα με το πόρισμα, 286 σελίδων που συνέταξε ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχ. Ζήσης. Σημειώνεται πως το πόρισμα, παραδόθηκε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για νομίμους εκπροσώπους ή ιδιοκτήτες εταιρειών που σχετίζονται με το κακόβουλο λογισμικό Predator, για τους οποίους κινείται η διαδικασία της ποινικής δίωξης και της παραπομπής τους σε δίκη για το αδίκημα της παραβίασης του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας.
Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, δεν υπάρχει καμία σχέση - σύνδεση της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας με το δίκτυο παράνομων παρακολουθήσεων μέσω του κακόβουλου λογισμικού Predator. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου στο πόρισμά του αναλύει τους λόγους για τους οποίους αποσυνδέει το Predator από τις νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ.
Όπως σημειώνεται στο πόρισμα, οι τέσσερις εμπλεκόμενοι επιχείρησαν να παραβιάσουν το απόρρητο των τηλεφωνικών επικοινωνιών σε 116 περιπτώσεις. Σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα μόνο σε δύο περιπτώσεις το Predator πέτυχε τον στόχο του και «μόλυνε» τα κινητά τηλέφωνα. Πρόκειται για τις τηλεφωνικές συσκευές του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και της Άρτεμις Σίφορντ.
Για τους υπολοίπους, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο σκοπός του Predator δεν επετεύχθη, αφού οι παραλήπτες των παραπλανητικών μηνυμάτων δεν πάτησαν το σχετικό link ενεργοποίησης του κακόβουλου λογισμικού.
Ο λόγος που δεν έγινε σύνδεση ΕΥΠ - Predator
Όπως σημειώνεται στο πόρισμα, από την εισαγγελική έφοδο στην ΕΥΠ και το συμπέρασμα των πραγματογνωμόνων προέκυψε ότι από τα 116 άτομα που έλαβαν μήνυμα από το Predator μόνο τα 28 είχαν κατά καιρούς παρακολουθηθεί από την ΕΥΠ. Αυτό αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό 24% κοινών προσώπων, στοιχείο που σύμφωνα με πληροφορίες δεν οδήγησε τον κ.Ζήση στο συμπέρασμα περί σύνδεσης ΕΥΠ-Predator και κοινού κέντρου παρακολουθήσεων. Επιπλέον, όπως σημειώνεται στο πόρισμα, την περίοδο 2020-2023 η ΕΥΠ προχώρησε σε περίπου 15 χιλιάδες άρσεις απορρήτου τηλεφωνικών συνδέσεων, επομένως το ποσοστό των 28 κοινών στόχων πέφτει στο 1%.
Έτσι με βάση αυτές τις αναλογίες το εισαγγελικό πόρισμα αποσυνδέει το κακόβουλο λογισμικό από τις επισυνδέσεις της ΕΥΠ, για τις οποίες υπήρξε πειθαρχικός έλεγχος, όμως δεν προέκυψε ουδεμία ευθύνη της Εισαγγελέως της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου, καθώς όλες κρίθηκαν νόμιμες.
Επιπλέον για τον τότε διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα στο πόρισμα αναφέρεται, ότι δεν είχε γνώση παράνομων παρακολουθήσεων, το ίδιο και για τον Γρηγόρη Δημητριάδη, για τον οποίο αναφέρεται, ότι ουδέποτε είχε σχετική ενημέρωση ούτε οποιαδήποτε γνώση.
Ειδικότερα, για τον Γρηγόρη Δημητριάδη, στο πόρισμα αναφέρεται ότι:
«Ορίστηκε Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού τον Ιούλιο του 2019 και στη συνέχεια, με την υπ αριθμ. 344 (ΦΕΚ Β' 2659/18.06.2021) Απόφαση του Πρωθυπουργού , του δίδεται Εξουσιοδότηση να υπογράφει «Με εντολή Πρωθυπουργού» έγγραφα, πράξεις και αποφάσεις που αφορούν μεταξύ των άλλων διαδικαστικά θέματα του Συντονιστικού Συμβουλίου Διαχείρισης Πληροφοριών της Ε.ΥΠ. κ.λπ. Ουδέποτε δε τον ενημέρωσε ο Διοικητής ή κάποιος άλλος για επισυνδέσεις κάποιου προσώπου, αλλά και γενικότερα δεν είχε ενημέρωση για την έκδοση Εισαγγελικών Διατάξεων νόμιμης επισύνδεσης, για ποια πρόσωπα αφορούν οι διατάξεις, χρονικά διαστήματα αυτών, τους λόγους έκδοσης αυτών και γενικότερα για όλη τη διαδικασία που προηγείται της έκδοσης εισαγγελικής διάταξης».
Για τους τέσσερις εμπλεκόμενους, το εισαγγελικό πόρισμα αναφέρει:
«Αφενός επιχείρησαν χωρίς σχετικό δικαίωμα αυτών, χωρίς δηλ. τη ρητή συναίνεση του νόμιμου δικαιούχου και κατά παράβαση του μέτρου προστασίας να αποκτήσουν πρόσβαση σε μέρος ή στο σύνολο συστήματος πληροφοριών ή σε ηλεκτρονικά δεδομένα των παθόντων κατά την έννοια του άρθρου 13 στοιχ. στ'και ζ ΠΚ, και αφετέρου σε δύο άλλες περιπτώσεις επιχείρησαν χωρίς σχετικό δικαίωμα αυτών και κατά παράβαση του μέτρου προστασίας απέκτησαν πρόσβαση σε μέρος ή στο σύνολο συστήματος πληροφοριών η σε ηλεκτρονικά δεδομένα των παθόντων.
Συγκεκριμένα: εγκατέστησαν σε δύο περιπτώσεις τηλεφωνικών αριθμών (της Άρτεμης Σίφορντ και του Αθανασίου Κουκάκη) και επιχείρησαν να εγκαταστήσουν το κατασκοπευτικό λογισμικό predator σε άλλους 114 τηλεφωνικούς αριθμούς, που ανήκουν σε διάφορους συνδρομητές, φυσικά και νομικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και οι μηνυτές Νικόλαος Ανδρουλάκης, Χρήστος Σπίρτζης, Μαρία Σακαλή Ζώη, Ρούσσου Αγγελική, Παναγιώτης Ζαρκάδας και Ιωάννης Αναστασάκος, με σκοπό να αποκτήσουν πρόσβαση σε μέρος ή στο σύνολο συστήματος πληροφοριών ή σε ηλεκτρονικά δεδομένα των παθόντων κατά την παραπάνω έννοια, η δε εγκατάσταση του πιο πάνω κατασκοπευτικού λογισμικού γίνεται μέσω αποστολής sms (ή και άλλου μηνύματος π. χ. μέσω εφαρμογών) στους αριθμούς κινητού τηλεφώνου των αποδεκτών που δεν απαιτεί κατ'ανάγκη άμεση επαφή του μέσου με τη σύνδεση ή συσκευή, με τον ειδικότερο τρόπο που αναφέρεται στην υπο. στοιχ.Α κατηγορία.
Στην προκειμένη περίπτωση τα links που είχαν λάβει και είχαν ανοίξει η Άρτεμις Σίφορντ και ο Αθανάσιος Κουκάκης ήταν αντίστοιχα τα «emvolio-gov.gr» και «blogspot.edolio.com», ενώ οι υπόλοιποι αποδέκτες μηνυμάτων δεν άνοιξαν τα links που έλαβαν. Με την πράξη τους αυτή οι κατηγορούμενοι απέκτησαν χωρίς τη ρητή συναίνεση των νόμιμων δικαιούχων, πρόσβαση σε μέρος ή στο σύνολο συστήματος πληροφοριών η σε ηλεκτρονικά δεδομένα των παθόντων Άρτεμις Σίφορντ και Αθανασίου Κουκάκη, ενώ στις λοιπές 114 περιπτώσεις επιχείρησαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε μέρος ή στο σύνολο συστήματος πληροφοριών η σε ηλεκτρονικά δεδομένα των παθόντων, το έγκλημά τους όμως στην τελευταία περίπτωση δεν ολοκληρώθηκε για λόγους ανεξάρτητους από τη θέλησή τους, εν όψει του ότι οι υπόλοιποι- πλην των ανωτέρω δύο- αποδέκτες δεν άνοιξαν τα links που έλαβαν».