Άσκηση για την αντιμετώπιση καταστροφών από την εκδήλωση σεισμού, διεξήχθη στην Παλλήνη, από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.
Επίσης, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Συντονιστικό Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) παρουσία του αντιπεριφερειάρχη, Αν. Αττικής Θανάση Αυγερινού.
Ο κ. Αυγερινός στο χαιρετισμό επεσήμανε τη σημασία των ασκήσεων για τον εντοπισμό των αδυναμιών που εμφανίζουν οι εμπλεκόμενοι φορείς στη διαχείριση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, σημειώνοντας:
«Τα συμπεράσματα της αποτίμησης σχετικά με τις διαπιστωθείσες αδυναμίες, πρέπει να αναλύονται και να ενσωματώνονται στα σχέδια δράσης ώστε να μας καθιστούν περισσότερο αποτελεσματικούς την κρίσιμη ώρα».
Το σενάριο της άσκησης επί χάρτου, αφορούσε ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με το επίκεντρο της δόνησης να εντοπίζεται 2,8 χλμ.βορειοανατολικά από το Μαρκόπουλο Ωρωπού και με εστιακό βάθος του σεισμού τα 16,5 χλμ., καθώς και ισχυρούς μετασεισμούς.
Στη συνεδρίαση του ΣΟΠΠ υπό την προεδρία του Θ. Αυγερινού, συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκομένων φορέων, οι οποίοι έλαβαν τις αποφάσεις που τους αναλογούσαν λίγο πριν κηρυχθεί η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης.
Οι αποφάσεις αφορούν: στην άμεση διάνοιξη των οδικών δικτύων από καταρρεύσεις κατοικιών, βράχων κ.λπ., κλείσιμο σχολείων και αίτημα από τους Δήμους Ωρωπού, Μαραθώνος, Αχαρνών, Διονύσου προς την Περιφέρεια και ακολούθως στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης για τον έλεγχο καταλληλόλητας κτηρίων, αυτοψία στους χώρους καταφυγής όλων των Δήμων της Π.Ε. Αν Αττικής, καταγραφή αστέγων, κινητοποίηση εθελοντικών ομάδων κ.ά.
Σημειώνεται ότι το πολύπλοκο γεωτεκτονικό καθεστώς του ελλαδικού χώρου, που έχει ως αποτέλεσμα την υψηλή σεισμικότητα της Ελλάδας, οφείλεται κυρίως στη βύθιση της αφρικανικής πλάκας κάτω από την ευρασιατική, στο ρήγμα της Βόρειας Ανατόλιας που απολήγει στην τάφρο του Βορείου Αιγαίου, αλλά και στις κινήσεις των μικροπλακών της ευρύτερης περιοχής, ενώ στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής μία βασική δομή είναι το ρήγμα του Ωρωπού.