Με ειδικές μεθοδολογίες, εξοπλισμό και μηχανήματα διερευνάται το φαινόμενο στις Βούτες Ηρακλείου, ενώ μεγαλύτερα drone θα πετάξουν στην περιοχή για να αποτυπώσουν τα σημεία των ρηγματώσεων, σύμφωνα με την ΕΡΤ.
Το κατολισθητικό φαινόμενο, μήκους τουλάχιστον 150 μέτρων, είναι πάντως σε εξέλιξη και παρακολουθείται στενά για να διαπιστωθούν τα αίτια που το προκάλεσαν, ενώ ενισχύονται τα κλιμάκια και αναμένεται και ομάδα του Ευθύμιου Λέκκα από το ΕΚΠΑ.
Κλιμάκιο της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου Ηρακλείου, αποτελούμενο από έξι πολιτικούς μηχανικούς, πραγματοποίησε νωρίτερα ελέγχους σε κτήρια και οικίες. Σύμφωνα με πληροφορίες ζημιές έχουν σημειωθεί σε περίπου 20 σπίτια, από τα οποία τα επτά κρίθηκαν δυνητικά ακατάλληλα και ζητήθηκε προσωρινή εκκένωση. Οι Αρχές προχώρησαν στο κλείσιμο μιας παιδικής χαρά.
Η δημοτική αρχή ζητά να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. “Θα γίνει η κήρυξη έκτακτης ανάγκης. Θα υποβληθεί το αίτημα από τον κ. δήμαρχο στην Γενική Γραμματεία και η Γενική Γραμματεία είναι θετική στο να κηρυχθεί η περιοχή” είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.
“Πιθανότατα πρόκειται για μια τεκτονική διάρρηξη, όχι από σεισμό, όμως, από άλλους λόγους” τόνισε ο Ευθύμιος Λέκκας. «Λίγο πολύ μπορούν να προδιαγραφούν, είναι οι μεγάλες μορφολογικές κλίσεις, η γεωλογική δομή, οι διαρρήξεις που υπάρχουν στο πέτρωμα, το νερό διεισδύει το υπέδαφος, όλα συμμετέχουν στην εκδήλωση του φαινομένου. Το κρίσιμο είναι να παρατηρήσουμε συνεχώς ποια είναι η εξέλιξη του φαινομένου» πρόσθεσε.
Για ένα φαινόμενο με τοπικά χαρακτηριστικά έκανε λόγο ο δήμαρχος Ηρακλείου. «Έχει ολοκληρωθεί η πρώτη επιθεώρηση από το κλιμάκιο των μηχανικών της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Ηρακλείου, αυτή η επιθεώρηση περιέλαβε το νηπιαγωγείο που δεν διαπιστώθηκε πρόβλημα, την εκκλησία που δεν φαίνεται να έχει ζήτημα. Η παιδική χαρά κρίθηκε ότι είναι προτιμότερο να παραμείνει κλειστή» τόνισε ο κ. Καλοκαιρινός.
Νωρίς το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του καθηγητή Ευθύμη Λέκκα, με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και με μηχανικούς της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου. Από τις αναλύσεις των στοιχείων, που γίνονται από μηχανικούς του δήμου και επιστήμονες του ΟΑΣΠ, αναμένονται τα πρώτα συμπεράσματα από τα ακριβή αίτια του φαινομένου.
Ευθ. Λέκκας: Σε τεκτονική διάρρηξη οφείλονται πιθανόν οι ρηγματώσεις
Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου εκτίμησε τη Δευτέρα (28/04) ότι οι ρηγματώσεις στις Βούτες Ηρακλείου σχετίζονται με εδαφικές διαρρήξεις μήκους περίπου 150 μέτρων κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη σύσκεψη του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Ηρακλείου.
Ο καθηγητής, που βρίσκεται στην Κρήτη από το βράδυ της Κυριακής (28/04), σε δηλώσεις του στο τέλος της σύσκεψης ανέφερε ότι δύο διαρρήξεις είναι ορατές και έχουν προκαλέσει καταστροφές σε οικίες, την εκκλησία, την παιδική χαρά και σε δίκτυα της περιοχής. Μάλιστα, επανέλαβε ότι σε τέσσερις περιπτώσεις σπιτιών, μετά από έλεγχο μηχανικών του Δήμου Ηρακλείου, έγινε σύσταση προς τους ιδιοκτήτες να μην παραμείνουν καθώς ενέχουν κίνδυνοι.
Όπως ανέφερε ο Ευθύμιος Λέκκας, «είναι κυρίαρχο να δούμε τι θα κάνουμε από δω και στο εξής. Πιστεύω ότι σε τρεις με τέσσερις ώρες θα έχουμε τα δεδομένα των αποτυπώσεων που κάνουν τα επιστημονικά συνεργεία στην περιοχή έτσι ώστε να δούμε που οφείλεται το φαινόμενο. Εάν δηλαδή οφείλεται σε μία μεγάλη κατολίσθηση ή σε κάποια τεκτονική διάρρηξη, κάποια τεκτονική γραμμή, κάποια ρευστοποίηση κλπ».
Στην περιοχή, ωστόσο, έχει δημιουργηθεί τα τελευταία 24ωρα αναστάτωση μεταξύ των κατοίκων, με μερίδα πολιτών να σημειώνει ότι παρά το γεγονός ότι άκουγαν κάποιους θορύβους, δεν αντιλήφθηκαν εξαρχής ότι δημιουργούνταν αυτές οι ρηγματώσεις.
Ο πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου επιπρόσθετα, ανέφερε ότι στην περιοχή θα συνεχιστεί η παρακολούθηση και πως ιδιαίτερη σημασία έχει η παρατήρηση και των επόμενων μετρήσεων προκειμένου να εντοπιστούν πιθανές παραμορφώσεις.