Μέχρι το Πάσχα θα συνεχιστούν οι σεισμικές δονήσεις στη Σαντορίνη εκτίμησε ο καθηγητής Τεκτονικής Δυναμικής και Γεωλογίας και πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Δημήτρης Παπανικολάου.
Παράλληλα σε δηλώσεις του στο Action 24 ξεκαθάρισε ότι «οι ηφαιστειακοί σεισμοί έχουν σταματήσει εδώ και έναν μήνα».
Όπως εξήγησε ο κ. Παπανικολάου «τα 4 εκατοστά που ανυψώθηκε η Καλντέρα είναι όσο ανυψώθηκε από το καλοκαίρι μέχρι πριν από έναν μήνα. Μην μπλέκουμε το φαινόμενο αυτό που είναι πρόσφατα και τελειωμένο με ό,τι συμβαίνει. Εδώ δεν έγινε το 2011 που η ανύψωση στην Καλντέρα ήταν μεγαλύτερη».
«Η ουσία είναι ότι έχουμε διείσδυση γρανιτικού μάγματος. Όπως έχει ένα μήκος η μάζα που έχει διεισδύσει τουλάχιστον 15 χλμ. ασκεί πιέσεις και όπου ασκούνται οι μεγαλύτερες έχουμε σεισμούς. Άρα συνεχίζουμε με τα 5αρια, 5,1 ή 5,3» πρόσθεσε ο πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΠ.
Στο πλαίσιο αυτό είπε, μάλιστα, ότι «το Πάσχα είναι βέβαιο ότι θα μας πιάσει και να δούμε αν θα είναι και μετά».
«Αυτό που πρέπει να δούμε είναι αν το ρήγμα της Ανύδρου θα σπάσει καθώς είναι αυτό που μπορεί να δώσει 6 Ρίχτερ αλλά δεν βλέπω ότι μπορεί να φτάσει τα 6,5 Ρίχτερ» κατέληξε ο κ. Παπανικολάου.
Στη Σαντορίνη από σήμερα το ωκεανογραφικό «Αιγαίο»
Στην περιοχή Σαντορίνης – Αμοργού βρίσκεται από σήμερα και το ωκεανογραφικό πλοίο «ΑΙΓΑΙΟ» του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) με πολυμελή ερευνητική ομάδα και κατάλληλο σύγχρονο επιστημονικό εξοπλισμό.
Αντικείμενο θα είναι η συλλογή πρόσθετων γεωλογικών, γεωφυσικών, γεωχημικών και ωκεανογραφικών δεδομένων με σκοπό τη συμβολή στην πληρέστερη κατανόηση της σεισμικής δραστηριότητας που εξελίσσεται στη περιοχή.
Οι έρευνες του Ω/Κ ΑΙΓΑΙΟ στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού θα περιλαμβάνουν:
- Λεπτομερή βυθομετρική και μορφολογική αποτύπωση του πυθμένα με στόχο τον εντοπισμό φαινομένων ή δομών που σχετίζονται με τη δραστηριότητα των υποθαλάσσιων ρηγμάτων, την πιθανή εκδήλωση υποθαλάσσιων κατολισθήσεων και την εκτίμηση της επικινδυνότητας των υποθαλάσσιων πρανών σε κατολισθήσεις.
- Καταγραφή υψηλής ανάλυσης σεισμικών τομών του υποστρώματος του πυθμένα με στόχο την λεπτομερή αποτύπωση του ανώτερου τμήματος των ρηγμάτων που πιθανόν έχουν δραστηριοποιηθεί κατά την τρέχουσα σεισμική διέγερση καθώς και των πιθανών κατολισθητικών φαινομένων.
- Καταγραφή πρόσθετων σεισμικών τομών μεγάλης διείσδυσης (multichannel reflection seismics) με στόχο την συλλογή περισσότερων δεδομένων για την γεωμετρία των ρηγμάτων σε μεγαλύτερα βάθη (>1-2 χλμ.) κάτω από τον πυθμένα.
- Μετρήσεις ωκεανογραφικών παραμέτρων (θερμοκρασία, θολερότητα, αλατότητα) και των συγκεντρώσεων ραδιενεργών στοιχείων (π.χ ραδόνιο) στη στήλη του νερού και κοντά στον πυθμένα, με στόχο τον εντοπισμό πιθανής αυξημένης έκλυσης ρευστών (αερίων) από τα υποθαλάσσια ρήγματα της περιοχής.
Συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις
Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίστηκαν τα ξημερώματα της Τετάρτης προς Πέμπτη (13/02) οι σεισμικές δονήσεις στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, στην περιοχή της Ανύδρου.
Συγκεκριμένα, σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη 01:02 μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στα ανοιχτά της Αμοργού.
Σύμφωνα με την Αυτόματη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε 25 χλμ νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 5 χλμ.
Ένα λεπτό αργότερα, στη 01:03 σημειώθηκε νέα δόνηση 4,2 Ρίχτερ 23χλμ ΝΝΔ της Ακερσίνης Αμοργού με εστιακό βάθος 13,3 χλμ.
Μάλιστα, τα σενάρια που εξετάζουν οι σεισμολόγοι είναι δυο. Είτε πρόκειται για σμηνοσειρά με μεγέθη κοντά στα 5,3 Ρίχτερ είτε αναμένεται ένας ισχυρότερος σεισμός γύρω στα 6 Ρίχτερ.