Καμπανάκι ειδικών για λειψυδρία στην Αττική: Μειώνεται η στάθμη της λίμνης του Μόρνου
Shutterstock
Shutterstock

Καμπανάκι ειδικών για λειψυδρία στην Αττική: Μειώνεται η στάθμη της λίμνης του Μόρνου

Εκτός από τα νησιά της χώρας μας, και η Αττική κινδυνεύει από λειψυδρία αφού τα αποθέματα του νερού βρίσκονται σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, τα αποθέματα νερού στη λίμνη του Μόρνου, που υδροδοτεί την Αττική είναι μειωμένα, ενώ η στάθμη της λίμνης έχει πέσει τόσο χαμηλά λόγω περιορισμένων βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί ξανά το βυθισμένο χωριό Κάλλιο.

«Αν η στάθμη συνεχίσει να μειώνεται, θα είναι αδύνατο να αντληθεί νερό»

Ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, Κίμων Χατζημπίρος, δήλωσε ότι «αν η στάθμη συνεχίσει να μειώνεται, θα είναι αδύνατο να αντληθεί νερό», προειδοποιώντας ότι οι κάτοικοι της Αθήνας μπορεί να αναγκαστούν να... μετακομίσουν.

Οι εικόνες που κατέγραψε στις 18 Αυγούστου ο μηχανολόγος μηχανικός Γιώργος Χάλκος δείχνουν τη λίμνη σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ο κ. Χάλκος ανέφερε ότι η στάθμη της λίμνης έχει κατέβει εξαιρετικά χαμηλά, με τη διαφορά ύψους από την υπερχείλιση να είναι πολύ μεγάλη.

Η λίμνη του Μόρνου κατασκευάστηκε για να τροφοδοτεί την Αθήνα και στη δεκαετία του '90, αντιμετώπισε το πρόβλημα λειψυδρίας χάρη στο έργο του Εύηνου, που συμπληρώνει τα αποθέματά της. Ωστόσο, ο κ. Χατζημπίρος τόνισε ότι απαιτείται άμεση εξοικονόμηση νερού στην πόλη και παντού, ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια των υδάτινων αποθεμάτων.

Οι επιστήμονες εκφράζουν έντονη ανησυχία, καθώς η απειλή της λειψυδρίας είναι πιο σοβαρή από ποτέ. Τα τελευταία δύο χρόνια, η έλλειψη βροχοπτώσεων έχει μειώσει σημαντικά τα αποθέματα νερού που τροφοδοτούν την Αττική. Η ΕΥΔΑΠ έχει ήδη ενεργοποιήσει συμπληρωματικές πηγές, όπως προβλέπεται από τον προγραμματισμό της.

Σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες που ανέλυσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η επιφάνεια της λίμνης μειώθηκε από 16,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα τον Ιούλιο του 2023 σε 12,8 τετραγωνικά χιλιόμετρα τον Ιούλιο του 2024.