Για το πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τις φυσικές καταστροφές μίλησε στην ΕΡΤ ο κ. Νίκος Θεοδοσίου, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Όπως ανέφερε «Ζούμε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο, μια πολύ μεγάλη δοκιμασία για τη χώρα μας. Πρέπει να δράσουμε άμεσα».
Όσο για τα έργα που πρέπει να γίνουν ξεκαθάρισε:
«Αυτή τη στιγμή πρέπει να πάμε σε έργα μικρά και αποτελεσματικά. Μην ξεχνάτε ότι είμαστε στο φθινόπωρο και έπεται χειμώνας. Έτσι μπορεί τώρα να έχουμε ήλιο στη Θεσσαλία και λίγο να φαίνεται να αποκαταστάθηκε η κατάσταση, αλλά μην ξεχνάμε ότι έχουμε βροχές μπροστά μας, άρα πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα. Τα πιο άμεσα, εύκολα και αποτελεσματικά έργα είναι τα έργα ορεινής υδρονομίας, όπως ονομάζονται. Είναι έργα μικρά που γίνονται στο βουνό, γίνονται εκεί που ξεκινάει η πλημμύρα ουσιαστικά».
Στη συνέχεια ο κ. Θεοδοσίου εξήγησε τι συμβαίνει με τις πλημμύρες:
«Το πρόβλημα με τις πλημμύρες είναι ότι έχουμε πολύ μεγάλο όγκο νερού σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Αν μπορέσουμε να αυξήσουμε το χρονικό διάστημα, εφόσον δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον όγκο του νερού, έχουμε λύσει ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος. Άρα αυτά τα μικρά έργα, αυτές οι μικρές παρεμβάσεις μπορούν να αυξήσουν τον χρόνο ροής, άρα να καθυστερήσουν λίγο την ροή του νερού.
Επίσης, ένα πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο, που δεν το λαμβάνουμε υπόψη πάρα πολύ συχνά, αλλά είναι συμβάλλει πάρα πολύ σε αυτές τις καταστροφές είναι η διάβρωση του εδάφους. Όλα τα υδραυλικά έργα τα υπολογίζουμε με βάση τον όγκο του νερού που περιμένουμε, αλλά στις πλημμύρες, φαίνεται και από το χρώμα του νερού και όλο και φαίνεται και από την ποιότητα του νερού, έχουμε τον όγκο του νερού και έχουμε και όγκο εδάφους που έχει διαβρωθεί μπορεί και διπλάσιο από τον όγκο του νερού. Αυτά τα μικρά αναχώματα που ανέφερα μπορούν και να συγκρατήσουν το νερό, μπορεί να συγκρατήσουν το έδαφος» κατέληξε.