Οι εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα πολεοδόμων της Χαλκιδικής βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» της ανεξάρτητης αρχής καταπολέμησης ξεπλύματος μαύρου χρήματος, με τον επικεφαλής της Χαράλαμπο Βουρλιώτη να έχει ήδη ζητήσει τη δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων (κινητά και ακίνητα),
Ήδη, μάλιστα, από τις έως τώρα έρευνες έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον πέντε θυρίδες. Η ανεξάρτητη αρχή πρόκειται να ξεκινήσει έλεγχο για τυχόν ύπαρξη συνδικαιούχων των θυρίδων, ενώ, παράλληλα, θα υπάρξει έλεγχος και για το ποιοι άλλοι είχαν πρόσβαση στις θυρίδες και πόσο συχνά.
Κύκλωμα πολεοδόμων στη Χαλκιδική: Κακουργηματική δίωξη στους 21 συλληφθέντες
Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι εις βάρος των 21 συλληφθέντων ασκήθηκε κακουργηματική δίωξη την Τετάρτη (11/12) για συμμετοχή στο κύκλωμα με επίκεντρο τις Πολεοδομίες των δήμων Σιθωνίας και Ν. Προποντίδας, στη Χαλκιδική.
Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας πρωτοδικών Πολυγύρου τούς απήγγειλε κατηγορίες που αφορούν - κατά περίπτωση - τις πράξεις της διεύθυνσης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της δωροληψίας - δωροδοκίας, της άμεσης συνέργειας στη δωροληψία, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις και της συμμορίας.
Μάλιστα, παραπέμφθηκαν να απολογηθούν στην ανακρίτρια Πολυγύρου και μέχρι τότε παραμένουν υπό κράτηση.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., για την υπόθεση συνελήφθησαν τέσσερις υπάλληλοι Διεύθυνσης και υπηρεσίας Δόμησης, δύο μέλη Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Περιφερειακής Ενότητας και 15 ιδιώτες, η πλειοψηφία των οποίων με συναφή επαγγελματική δραστηριότητα, όπως αρχιτέκτονες, μηχανικοί, πολιτικοί μηχανικοί και τοπογράφοι. Στους τελευταίους συγκαταλέγεται και πρώην δήμαρχος. Κατά τις έρευνες κατασχέθηκε ποσό άνω του 1 εκατ. ευρώ.
Τα οικονομικά ωφελήματα φαίνεται να ξεπερνούν τις 210.000 ευρώ και παραδίδονταν με φακέλους, ενώ εκτός από τους 21 συλληφθέντες, η δικογραφία περιλαμβάνει επιπλέον 86 άτομα, τα οποία φαίνεται να συνέδραμαν περιστασιακά τη δράση του κυκλώματος ή επωφελούνταν από αυτή ως «πελάτες» ή ακόμη τέλεσαν άλλες αξιόποινες πράξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες η έρευνα ταυτοποίησε ότι διευθετήθηκαν - με το αζημίωτο - πάνω από 90 περιπτώσεις έκδοσης παράνομων οικοδομικών εργασιών και αδειών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που εμπεριέχονται στη δικογραφία από τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις των μελών του κυκλώματος, στις συνομιλίες τους χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες φράσεις προκειμένου να μην γίνονται αντιληπτοί. Για παράδειγμα, οι λέξεις «σχέδια», «αυγά», «χήνες», «χαρτί» και «στρέμματα» σήμαιναν τα χρήματα που λάμβαναν, ενώ τα «δάχτυλα» προσδιόριζαν το ύψος των χρηματικών ποσών.