Στην απόσυρση των κατηγοριών κατασκοπείας για τους 24 διασώστες και εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις για το μεταναστευτικό προχώρησε το Τριμελές Εφετείο Λέσβου.
Eίχε προηγηθεί σχετική πρόταση από τον εισαγγελέα που έκανε δεκτές τις ενστάσεις των συνηγόρων των κατηγορουμένων.
#BREAKING UN asks Greece to drop all charges to be dropped in a trial of 24 migrant rescue workers accused of espionage pic.twitter.com/q0KSe201h2
— AFP News Agency (@AFP) January 13, 2023
Οι 24 κατηγορούνταν για «κατασκοπεία από κοινού κατ’ εξακολούθηση, πλαστογραφία, παράνομη χρήση ραδιοσυχνοτήτων από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, παροχή ουσιωδών πληροφοριών με σκοπό τη διευκόλυνση εγκληματικής οργάνωση που έχει ως αντικείμενο την τέλεση περισσότερων κακουργηματικών πράξεων».
Μεταξύ των κατηγορουμένων και η Σύρια κολυμβήτρια Σάρα Μαρντίνι, η οποία έγινε σύμβολο αλληλεγγύης παγκοσμίως για την αυταπάρνησή της με την αδερφή της να οδηγήσουν τη βάρκα κολυμπώντας στην ακτή της Λέσβου, με τη ζωή τους να γίνεται ταινία στο Netfix, ο Σον Μπάιντερ, διασώστη και δύτη, ο συνταξιούχος Πίτερ Γοουίτεμπργκ, ιστιοπλόος εθελοντής καθώς και εθελοντές και μέλη οργανώσεων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η δίκη, που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον από διεθνή ΜΜΕ, διεκόπη για την Παρασκευή μετά από ενστάσεις που κατέθεσαν οι δικηγόροι υπεράσπισης που ζητούν την ακύρωση των κλητήριων θεσπισμάτων λόγω ασαφειών και τη μη μετάφραση στους ξένους κατηγορούμενους.
Νωρίτερα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του Ανθρώπου ζήτησε από την ελληνική δικαιοσύνη να αποσύρει όλες τις κατηγορίες σε βάρος μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων που προσφέρουν βοήθεια σε μετανάστες και των οποίων η δίκη διεξάγεται αυτή τη στιγμή στη Λέσβο, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.
«Αυτού του είδους η δίκη είναι αληθινά ανησυχητική, επειδή ποινικοποιεί τις πράξεις που σώζουν τη ζωή ανθρώπων», υποστήριξε η Λιζ Τρόσελ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας, στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη.
«Η διάσωση ζωών και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας δεν θα έπρεπε να ποινικοποιούνται ποτέ. Τέτοιες δράσεις αποτελούν απλούστατα ανθρωπιστική επιταγή και ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε η εκπρόσωπος της Ύπατης αρμοστείας.
Η ίδια σχολίασε επίσης πως η Ύπατη Αρμοστεία εκφράζει φόβους μήπως η νομοθεσία σε αριθμό ευρωπαϊκών χωρών «χρησιμοποιηθεί για την ποινικοποίηση τόσο των μεταναστών όσο και αυτών που τους βοηθούν», ενώ πρόσθεσε πως «η μάχη εναντίον της διακίνησης ανθρώπων βασίζεται σε τελική ανάλυση στη βελτίωση των ασφαλών οδών για τη νόμιμη μετανάστευση».