Μια εξαιρετική έκδοση με τίτλο «1940- 1944. Αντίσταση και ο αγώνας των δημοσιογράφων για την ελευθερία», αποτέλεσμα της συνεργασίας του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ και της Ελληνογερμανικής Αγωγής παρουσιάστηκε στην ΕΣΗΕΑ όπου εγκαινιάσθηκε και η έκθεση «Δελτίο Απόντων» της Χριστίνας Κάλμπαρη. Μια έκθεση κι ένα βιβλίο με κοινή αφετηρία: Τα ντοκουμέντα του ελληνοϊταλικού πολέμου, της Κατοχής και του Ολοκαυτώματος όπως προκύπτουν μέσα από τα αρχεία της Βιβλιοθήκης της ΕΣΗΕΑ «Δημήτρης Ι. Πουρνάρας».
1. Η έκδοση 1940 - 1944. Η Αντίσταση και ο αγώνας των δημοσιογράφων για την ελευθερία
Την εκδήλωση για τα εγκαίνια της έκθεσης και την παρουσίαση της έκδοσης χαιρέτισε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ενώ η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και του Μορφωτικού Ιδρύματος Μαρία Αντωνιάδου, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα εκδηλώσεων που τιμούν το παρελθόν μας αναδεικνύοντας τη δράση δημοσιογράφων κατά την περίοδο της Κατοχής που με τη γραφίδα τους στήριξαν τους Έλληνες.
2. Αποψη των έργων της Χριστίνας Κάλμπαρη στους χώρους της Βιβλιοθήκης Δημήτρης Ι Πουρνάρας της ΕΣΗΕΑ
Η ίδια σημείωσε παράλληλα ότι η έκδοση του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ και της Ελληνογερμανικής Αγωγής είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Κωστή Μ. Παπαδάκη, πρώτου νεκρού δημοσιογράφου στο αλβανικό μέτωπο και σε όλους τους δημοσιογράφους που αγωνίστηκαν για την ελευθερία.
3. Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στην Βιβλιοθήκη Δημήτρης Ι. Πουρνάρας της ΕΣΗΕΑ
Ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνογερμανικής Αγωγής, δρ. Σταύρος Σάββας ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους που τίμησαν την έκδοση με σύγχρονα κείμενα και τόνισε τη σημασία της ιστορικής γνώσης αλλά και της δημοσιογραφικής καταγραφής ως ιστορικής πηγής στο μέλλον. «Η επιθυμία μας να καλλιεργήσουμε στα παιδιά μας την αγάπη και τον σεβασμό για την ιστορία τους έγινε πραγματικότητα μέσα από τη συνεργασία μας με την ΕΣΗΕΑ», κατέληξε.
«Δεν υπάρχει τίποτα πιο αυθεντικό από τον ημερήσιο τύπο», είπε ο δρ. Μάνος Αλχανάτης, πρώτος Αντιπρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην επιστολή διαμαρτυρίας του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού για τον διωγμό των Εβραίων της κατοχικής Αθήνας, ένα από τα πολύτιμα ντοκουμέντα που περιλαμβάνει η έκδοση. Ευχήθηκε το βιβλίο να είναι πηγή έμπνευσης και κυρίως αναστοχασμού.
4. Κατερίνα Λυμπεροπούλου (συντονισμός έκδοσης), Δημήτρης Σκλαβενίτης (έρευνα έκδοσης), Γιάννης Καράντζας, Μαρία Αντωνιάδου (Πρόεδρος ΕΣΗΕΑ), Ελένη Καρκαζή Πουρνάρα, Σταύρος Σάββας (Γενικός Διευθυντής Ελληνογερμανικής Αγωγής)
Η προαναφερθείσα επιστολή συνοδεύει το κείμενο της δημοσιογράφου, πολεμικής ανταποκρίτριας Μαρίας Καρχιλάκη για τους γενναίους της Κατοχής που εφοδίαζαν με σωτήριες πλαστές ταυτότητες τους Εβραίους της Αθήνας.
«Τι συγκλονιστικότερο μπορεί να γράψει ένας δημοσιογράφος παρά ένα άρθρο για την Απελευθέρωση της πατρίδας του», είπε ο Αντώνης Σρόιτερ ενας από τους δημοσιογράφους που με κείμενα τους έχει εμπλουτισθεί η έκδοση.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, μαθητές και μαθήτριες της Ελληνογερμανικής Αγωγής παρουσίασαν με τον δικό τους τρόπο επιλεγμένα αποσπάσματα από εφημερίδες της περιόδου του ελληνοϊταλικού πολέμου και της Κατοχής.
Στην εκδήλωση παρέστησαν διακεκριμένες προσωπικότητες από τον χώρο του πολιτισμού, της πολιτικής, της δημοσιογραφίας και της εκπαίδευσης.
5. Μαθήτριες και μαθητές της Ελληνογερμανικής Αγωγής διάβασαν επιλεγμένα αποσοπάσματα του τόμου
Η έκδοση
Για την έκδοση του συλλεκτικού ιστορικού τόμου αντλήθηκε υλικό από εφημερίδες της εποχής του ελληνοϊταλικού πολέμου και της Κατοχής. Η έρευνα κι η τεκμηρίωση έγινε από τον ιστορικό Δημήτρη Σκλαβενίτη.
Στόχος της έκδοσης είναι να δοθεί στον σύγχρονο αναγνώστη μία διαφορετική οπτική των γεγονότων μιας, κρίσιμης για την πατρίδα μας, εποχής, να συνδεθεί το παρόν με το παρελθόν του τόπου μας, καταδεικνύοντας την αξία της Ιστορίας μας ως εθνικής μας μνήμης και τη σύνδεσή της με το σήμερα. Και να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο σε ερευνητές, σπουδαστές, δημοσιογράφους κ.α.
6. Μαρία Αντωνιάδου, Πρόεδρος ΕΣΗΕΑ, Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού, Χριστίνα Κάλμπαρη, Εικαστικός, Δημήτρης Γαλαμάτης, Γενικός Γραμματέας Επικοινωνιας και Ενημέρωσης
Το πρώτο μέρος της έκδοσης περιλαμβάνει κείμενα σύγχρονων δημοσιογράφων σχετικά με την περίοδο 1940-1944. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται αναλυτικά οι εφημερίδες της περιόδου, πολλές από τις οποίες βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας και βοήθησαν να διατηρηθεί αναμμένη η φλόγα της Αντίστασης.