Μπαράζ σεισμών στις Κυκλάδες: «Το επίπεδο κινδύνου έχει ανέβει», λέει ο Παπαδόπουλος - Τα μέτρα που αποφασίστηκαν
Eurokinissi/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Eurokinissi/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Μπαράζ σεισμών στις Κυκλάδες: «Το επίπεδο κινδύνου έχει ανέβει», λέει ο Παπαδόπουλος - Τα μέτρα που αποφασίστηκαν

Η έντονη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ωρών στις Κυκλάδες προκάλεσε τον προβληματισμό των Αρχών. Γι' αυτό τον λόγο, το Σάββατο (01/02) συνεδρίασε η Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και αποφάσισε να ληφθούν προληπτικά μέτρα στη Σαντορίνη, για την ασφάλεια των πολιτών. Συνολικά το τελευταίο 48ωρο έχουν προκληθεί πάνω από 100 σεισμοί στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, προτάθηκε τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα (03/02), οι πολίτες να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους και να αποφεύγεται η πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου και Παλαιού λιμένα Φηρών.

Παράλληλα, οι Αρχές καλούν τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού να παραμείνουν σε επιφυλακή και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των τοπικών Αρχών.

Στη Σαντορίνη έχει σπεύσει, ήδη, κλιμάκιο της 1ης ΕΜΑΚ στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων. Η ομάδα των 26 ατόμων μετέβη στο νησί με σκύλους σε περίπτωση που χρειαστεί να προχωρήσουν σε απεγκλωβισμούς.

Πηγές από την Πυροσβεστική εξηγούν ότι στο πλαίσιο της πρόληψης στάλθηκαν δυνάμεις της ΕΜΑΚ να βρίσκονται στο νησί εάν χρειαστεί να συνδράμουν τις τοπικές δυνάμεις. Όπως σημειώνουν στο νησί δεν υπάρχει τουριστική κίνηση, ενώ έχουν επιστήσει την προσοχή στους κατοίκους όσον αφορά κάτι μικρές κατολισθήσεις που έχουν γίνει.

Πάντως, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας περιήλθε σε ύφεση.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφεται στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, αυξημένη σεισμική ακολουθία με μέγιστο μέγεθος το 4.3. Αυτή η σεισμική δραστηριότητα δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα, καθώς οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση μετά την έκτακτη σύσκεψη:

«Λόγω της σεισμικής δραστηριότητας των δύο τελευταίων 24ωρων στο θαλάσσιο χώρο της μεταξύ της νήσου Θήρας και της Αμοργού, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε σήμερα το απόγευμα κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.

Μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:

1. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας περιήλθε σε ύφεση.

2. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφεται στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, αυξημένη σεισμική ακολουθία με μέγιστο μέγεθος το 4.3. Αυτή η σεισμική δραστηριότητα δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα, καθώς οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ.

Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:

  • Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 03/02/2025.
  • Οι πολίτες να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους.
  • Αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στα λιμάνια Αμμουδίου και Παλαιού λιμένα Φηρών.

Εφόσον κριθεί σκόπιμο θα υπάρξει ανάλογη συνεδρίαση εκ νέου.

Σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, οδηγίες μπορούν να αναζητηθούν στους δικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (www.oasp.gr) και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας», αναφέρει η ανακοίνωση. 

Μπαράζ σεισμικών δονήσεων νότια της Αμοργού

  Νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 10:37 στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών η δόνηση είχε επίκεντρο 27.1 χλμ ΒΒΑ της Θήρας και εστιακό Βάθος τα 4 χλμ, ενώ η αναθεωρημένη λύση εντοπίζει το επίκεντρο της δόνησης στο θαλάσσιο χώρο 22 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.

Ακόμη ένας σεισμός καταγράφηκε νωρίτερα στη θαλάσσια περιοχή νότια της Αμοργού το πρωί της Κυριακής (02/02), με την τελευταία δόνηση να έχει μέγεθος 4,5 Ρίχτερ. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο νέος σεισμός σημειώθηκε στις 09:22 22 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης, με το εστιακό του βάθος να υπολογίζεται στα 15,2 χιλιόμετρα.

Πάντως, το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο εκτιμά ότι η συγκεγκειμένη δόνηση ήταν μεγέθους 4,6 Ρίχτερ.

Είχε προηγηθεί σεισμός 4,1 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή περίπου μισή ώρα νωρίτερα και πιο συγκεκριμένα στις 08:48 είχε σημειωθεί ακόμη ένας σεισμός μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με το επίκεντρό του να είναι 21 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης και είχε εστιακό βάθος 13,5 χιλιόμετρα.

Από την πλευρά του, ο Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο έκανε επίσης λόγο για σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Νωρίς το πρωί της Κυριακής, είχαν προηγηθεί 3 σεισμικές δονήσεις. Επρόκειτο για μια σεισμική δόνηση κλίμακας 3,6 ρίχτερ, ενώ ακολούθησαν δύο σεισμικές δονήσεις μεγέθους 3,7 βαθμών κλίμακας Ρίχτερ και μάλιστα μέσα σε διάστημα ενός λεπτού (7:28-7:29).

Στη συνέχεια, ακολούθησαν ακόμη τρεις σεισμοί στην ίδια περιοχή (07:43-08:05), με την έντασή τους να κινείται μεταξύ 3,4 και 3,6 Ρίχτερ.

Αναλυτικά οι σεισμοί:

Γ. Παπαδόπουλος: Το επίπεδο του σεισμικού κινδύνου έχει ανέβει

Από την πλευρά του ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, έκανε μια ανάρτηση σχετικά με το μπαράζ σεισμικών δονήσεων στα νησιά αυτά αλλά και στα μικρότερα γύρω τους, αναφέροντας ότι το επίπεδο του σεισμικού κινδύνου έχει ανέβει λόγω της αύξησης του πλήθους των σεισμών.

Αναλυτικά η ανάρτησή του: 

«Σεισμοί στη Σαντορίνη-Αμοργό. Τις τελευταίες ώρες συνεχίστηκε αμείωτη η σεισμική δράση με πολλούς σεισμούς μεγέθους πάνω από 3.5. Πριν λίγη ώρα έγινε 4.5. Όπως τόνισα από χθες, οι σεισμοί είναι τεκτονικοί, όχι ηφαιστειακοί, και το επίπεδο του σεισμικού κινδύνου έχει ανέβει σε σχέση με αυτό πριν 48 ώρες, λόγω της αύξησης του πλήθους των σεισμών, αύξησης των μεγεθών τους και μετατόπισης των επικέντρων προς βορειοανατολικά».

Α. Τσελέντης: Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι το τσουνάμι

Από την πλευρά του ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης με δική του ανάρτηση στο Facebook συνέστησε ψυχραιμία και προσοχή, αναφέροντας ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι το τσουνάμι. Πάντως, σημείωσε ότι το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι το φαινόμενο σταδιακά εκτονωθεί.

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

«ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ
Αρχικά δεν χρειάζεται πανικός γιατί ο πανικός είναι ο μεγαλύτερος φονιάς.

Μετά τους νέους σεισμούς που έγιναν νομίζω ότι πρέπει τόσον η πολιτεία (η οποία κάνει αυτό που πρέπει) όσο και οι κάτοικοι να είναι πολυ προσεκτικοί. Η Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου είναι στελεχωμένη με διεθνούς επιπέδου έμπειρους επιστήμονες και να ακούτε τις ανακοινώσεις της,

Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ είναι από το τσουνάμι. Δυστυχώς η γειτνίαση των υποθαλάσσιων ρηγμάτων της περιοχής δεν αφήνει αρκετό χρόνο για να φτάσουν οι ειδοποιήσεις από το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι και το χρονικό περιθώριο μεταξύ της ειδοποίησης και της άφιξης του τσουνάμι είναι πολύ μικρό.

Πρέπει οι κάτοικοι με το που παρατηρήσουν απόσυρση των υδάτων να απομακρυνθούν άμεσα από τις ακτές και να καταφύγουν σε ψηλότερα τοπογραφικά μέρη.

Για να γνωρίζουμε το ιστορικό:

Ο βυθός του Αιγαίου ανάμεσα στη Σαντορίνη και στην Αμοργό κρύβει συνολικά πέντε μεγάλα ρήγματα μήκους άνω των 20 χιλιομέτρων το καθένα, τα οποία μπορούν να δώσουν σεισμούς μεγέθους 6,5 έως 7,3 βαθμών.
Το ρήγμα που έδωσε τον καταστροφικό σεισμό του 1956, στην Αμοργό Τον Ιούλιο του 1956 συνέβη στην Αμοργό ο μεγαλύτερος σεισμός στην Ελλάδα κατά τον 20ο αιώνα, ενώ τον διαδέχθηκε το μεγαλύτερο τσουνάμι των τελευταίων δύο αιώνων στη Μεσόγειο.

Να ακούτε τις οδηγίες ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΡΑΔΙΟ ΑΡΒΥΛΑ.

Το πλέον πιθανό είναι σιγά σιγά το φαινόμενο να εκτονωθεί αλλά οφείλουμε να τα γνωρίζουμε.

==> ΜΗ ΔΩ ΠΑΛΥ ΚΙΤΡΙΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟΥΣ «Ο ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ 7R ΚΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ. ΑΣ ΣΕΒΑΣΤΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΔΗΘΕΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!!!!!!

(**) Έχω δεχτεί άπειρα αιτήματα να βγω σε κανάλια και να μιλήσω. Δεν μπορεί να βγαίνει ο καθένας (πολλές φορές κινδυνολόγος) να λέει τι φαντάζεται ότι θα γίνει για το ένα λεπτό δημοσιότητας. Υπάρχει η επιτροπή με τα δελτία τύπου της η οποία μπορεί να διορίσει εκπροσώπους της. Για αυτό και δεν βγαίνω. Τις όποιες εκτιμήσεις μου χωρίς να βάζουν λόγια οι δημοσιογράφοι στο στόμα μου τις παραθέτω στη σελίδα μου». 

Μέτρα προστασίας από τον σεισμό

Οι πολίτες μπορούν να βρουν ειδικές οδηγίες σχετικά με το τι θα πρέπει να κάνουν κατά τη διάρκεια του σεισμού και μετά τη σεισμική δόνηση στην ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας της Πολιτικής Προστασίας. Ακολουθούν οι οδηγίες:

Όταν γίνεται σεισμός:

Αν είστε μέσα στο σπίτι

  • Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
  • Καλυφθείτε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο), γονατίστε και κρατήστε με τα χέρια σας το πόδι του.
  • Αν δεν υπάρχει ανθεκτικό έπιπλο, γονατίστε στο μέσον του δωματίου, μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατέψτε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σας.
  • Απομακρυνθείτε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σας τραυματίσουν.
  • Μην προσπαθήσετε να απομακρυνθείτε από το σπίτι.
  • Μην βγείτε στο μπαλκόνι.

Αν είστε σε ψηλό κτήριο

Απομακρυνθείτε από τζάμια και εξωτερικούς τοίχους.

Αν είστε σε χώρο ψυχαγωγίας, εμπορικό κέντρο ή μεγάλο κατάστημα

Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.Μείνετε στο χώρο μέχρι να τελειώσει η δόνηση.Μην παρασυρθείτε από το πανικόβλητο πλήθος που κινείται άτακτα προς τις εξόδους γιατί κινδυνεύετε να ποδοπατηθείτε.

Αν βρίσκεστε σε ανοιχτό χώρο

Απομακρυνθείτε από χώρους που βρίσκονται κάτω από κτίρια, τηλεφωνικά ή ηλεκτρικά καλώδια.Αν έχετε μαζί σας τσάντα ή χαρτοφύλακα, καλύψτε το κεφάλι σας με αυτά.

Αν βρίσκεστε μέσα στο αυτοκίνητο

  • Καταφύγετε σε ανοιχτό χώρο και σταματήστε με προσοχή το αυτοκίνητο ώστε να μην εμποδίζει την κυκλοφορία.
  • Αποφύγετε να περάσετε από σήραγγες, γέφυρες ή υπέργειες διαβάσεις.
  • Τι να κάνετε μετά τον σεισμό αν είστε μέσα στο σπίτι
  • Προετοιμαστείτε για τυχόν μετασεισμούς.
  • Ελέγξτε προσεκτικά τον εαυτό σας και τους γύρω σας για πιθανούς τραυματισμούςΑν υπάρχουν βαριά τραυματισμένοι μην τους μετακινείτε.Εκκενώστε το κτήριο από το κλιμακοστάσιο (μην χρησιμοποιείτε τον ανελκυστήρα), αφού πρώτα κλείσετε τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του νερού.
  • Καταφύγετε σε ανοιχτό και ασφαλή χώρο.
  • Ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών και μην δίνετε σημασία σε φημολογίες.
  • Μην χρησιμοποιείτε άσκοπα το αυτοκίνητό σας ώστε να μην γίνετε εμπόδιο στο έργο των συνεργείων διάσωσης.
  • Χρησιμοποιείστε το σταθερό ή κινητό τηλέφωνό σας σε εξαιρετικές περιπτώσεις, γιατί προκαλείται υπερφόρτωση των τηλεφωνικών δικτύων.
  • Αποφύγετε να μπείτε στο σπίτι σας αν βλέπετε βλάβες, κομμένα καλώδια, διαρροή υγραερίου ή φυσικού αερίου.

Πηγή: ΕΡΤ

Διαβάστε Περισσότερα