Ο τελευταίος γύρος των αμερικανικών κυρώσεων κατά του ρωσικού πετρελαίου μπορεί να διαταράξει σημαντικά τις εφοδιαστικές αλυσίδες πετρελαίου της χώρας, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας σε μηνιαία έκθεσή του την Τετάρτη, γεγονός που ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά.
Ακόμα κι έτσι, οι προοπτικές του ΔΟΕ εξακολουθούν να δείχνουν ότι η αγορά θα είναι πλεονασματική φέτος, καθώς η αύξηση της προσφοράς από χώρες εκτός ΟΠΕΚ+ υπερβαίνει την υποτονική επέκταση της παγκόσμιας ζήτησης.
Οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν και της Ρωσίας καλύπτουν οντότητες που διαχειρίζονται πάνω από το 1/3 των ρωσικών και ιρανικών εξαγωγών αργού το 2024, ανέφερε ο ΔΟΕ, αλλά απέφυγε να συνυπολογίσει τα μέτρα στις προβλέψεις του για την προσφορά προς το παρόν.
Η προσέγγιση του ΙΕΑ σχετικά με τον αντίκτυπο στη ρωσική προσφορά είναι πολύ πιο προσεκτική από εκείνη που έκανε τον Μάρτιο του 2022, αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και τις πρώτες κυρώσεις κατά της Μόσχας.
Τότε προέβλεψε ότι 3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) της ρωσικής προσφοράς ενδέχεται να μην βρουν το δρόμο τους προς την αγορά λόγω των δυτικών κυρώσεων και της απροθυμίας των αγοραστών. Η ρωσική προσφορά δεν μειώθηκε ποτέ τόσο πολύ και ο οργανισμός αναθεώρησε αργότερα τις προβλέψεις του.
Επίσης, στην έκθεση, ο ΔΟΕ προέβη σε μικρές αναθεωρήσεις των προβλέψεών του, καθορίζοντας την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για το 2025 σε 1,05 εκατ. βαρέλια ημερησίως, από 1,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως που ήταν η προηγούμενη άποψη.
Αναμένει δε ότι το 2024 η ζήτηση θα έχει αυξηθεί κατά 940.000 bpd, ανέφερε.
Τι σημαίνουν οι κυρώσεις
Το τελευταίο πακέτο κυρώσεων της Ουάσινγκτον κατέγραφε πάνω από 160 δεξαμενόπλοια, τα οποία διακινούσαν περίπου το 22% των ρωσικών θαλάσσιων εξαγωγών πετρελαίου το 2024 σύμφωνα με τον ΔΟΕ. Οι προηγούμενες ονομασίες πλοίων ήταν «εξαιρετικά αποτελεσματικές, μειώνοντας τη δραστηριότητα των χαρακτηρισμένων δεξαμενόπλοιων κατά 90%», ανέφερε ο οργανισμός.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν παρουσίασε τα μέτρα που στοχεύουν στα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο την Παρασκευή, σε μια προσπάθεια να δώσει στο Κίεβο και στην επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ ένα «ατού» για την επίτευξη μιας συμφωνίας για ειρήνη στην Ουκρανία.
Ο ΔΟΕ δήλωσε ότι οι αυστηρότερες κυρώσεις, καθώς και ένα κρύο κύμα κακοκαιρίας στο βόρειο ημισφαίριο, είχαν ωθήσει τις τιμές του αργού πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι στις αρχές Ιανουαρίου.
Ωστόσο, τόνισε ότι τα κέρδη των τιμών μπορεί να μετριαστούν από την ισχυρή αύξηση της προσφοράς εκτός μελών του ΟΠΕΚ+ που επιδιώκει να απεμπλακεί από τις περικοπές της παραγωγής και την ικανότητα να αντλήσει γρήγορα από τα αποθέματα εάν χρειαστεί.
Ο ΔΟΕ αναμένει τώρα ότι η αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου θα φθάσει τα 1,8 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα το 2025, με την παραγωγή εκτός ΟΠΕΚ+ να αντιπροσωπεύει την πλειονότητα με 1,5 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα.
Στην τελευταία έκθεσή του δεν έδωσε εκτίμηση για το πλεόνασμα της αγοράς το 2025. Τον Δεκέμβριο προέβλεπε πλεόνασμα τουλάχιστον 950.000 bpd, περιγράφοντας την αγορά ως «άνετα εφοδιασμένη».