Το Μέγαρο Μαξίμου έχει καλλιεργήσει εδώ και αρκετό διάστημα, προσδοκίες για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ, που θα δίνουν το περίγραμμα της οικονομικής του πολιτικής για το υπόλοιπο της θητείας του και μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές. Ταυτόχρονα, όμως, η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αρχίσει να προδιαγράφει ήδη από τώρα τις προθέσεις του, «ανοίγει» για την κυβέρνηση έναν νέο κύκλο στοχευμένων παροχών, πολύ πριν φτάσει η καθιερωμένη στιγμή των εξαγγελιών, που κατά παράδοση προσδιορίζεται τον Σεπτέμβριο.
Στόχος, να υπάρξει συνέχεια στις ανακοινώσεις για αύξηση των αποδοχών των ένστολων και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, των εργαζομένων στο ΕΣΥ, την αύξηση συντάξεων και του κατώτατου μισθού, ακόμη και του επιδόματος κώφωσης, που προηγήθηκαν, ώστε οι μήνες, που απομένουν μέχρι τη ΔΕΘ, να αποδεικνύουν στην πράξη ότι η ενίσχυση των εισοδημάτων και η επιστροφή της θετικής πορείας της ελληνικής οικονομίας στους πολίτες, παραμένει η πρώτη προτεραιότητα.
Τα δεδομένα της Eurostat για την υπεραπόδοση του πρωτογενούς πλεονάσματος, έδωσαν στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να προχωρήσει σε ακόμη τρεις στοχευμένες κινήσεις, με αποδέκτες συνταξιούχους, ενοικιαστές και δημόσιες επενδύσεις και με μόνιμα μέτρα ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Ο πρωθυπουργός ανακοινώνοντας με ισχύ το 2025 τα μόνιμα νέα μέτρα δομικού χαρακτήρα, μίλησε για μετατροπή της συλλογικής προόδου σε ατομική προκοπή και για δικαίωση της πολιτικής που συνδυάζει ανόρθωση της χώρας με κοινωνική φροντίδα, επαναλαμβάνοντας ότι θεμέλιο παραμένει η δημοσιονομική σταθερότητα.
Η επιλογή των τριών κατηγοριών δεν είναι τυχαία. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι το πρόβλημα της στέγης μπορεί να εξελιχθεί στον «ελέφαντα στο δωμάτιο», γι’ αυτό και παράλληλα με προγράμματα όπως το «Σπίτι μου ΙΙ» εξαγγέλθηκε για πρώτη φορά η άμεση ενίσχυση των ενοικιαστών. Το οικονομικό επιτελείο και τα συναρμόδια υπουργεία, βρίσκονται ήδη σε αναζήτηση και άλλων μέτρων, που μπορούν να τεθούν στο τραπέζι. Οι χαμηλοσυνταξούχοι παραμένουν πάντα η ομάδα ειδικής προσοχής και μέριμνας για κάθε κυβέρνηση, ενώ οι δημόσιες επενδύσεις μεταφράζονται ως διάχυση των ωφελημάτων προς το σύνολο της κοινωνίας.
«Όχημα» αυτών των μέτρων ενίσχυσης, η ανάπτυξη, αλλά και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τα δύο βασικά «εργαλεία» και για τον σχεδιασμό της επόμενης χρονιάς, του 2026, που θα ανακοινωθεί στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και πλέον θα βάζει στο επίκεντρο την περαιτέρω μείωση της φορολογίας, με το βλέμμα στραμμένο στην ελάφρυνση της μεσαίας τάξης. Στην επιχειρηματολογία της κυβέρνησης δίνεται έμφαση στην αναγνώριση της οικονομικής πολιτικής από τους διεθνείς οίκους, αλλά και στη διατήρηση της σταθερότητας σε πολιτικό και δημοσιονομικό επίπεδο, κυρίως σε μια στιγμή αναταράξεων στη διεθνή σκηνή. Στον αντίποδα, το Μέγαρο Μαξίμου βάζει απέναντί του τα κόμματα της αντιπολίτευσης, στα οποία εκτός από έλλειψη εναλλακτικού σχεδίου διακυβέρνησης, «χρεώνει» πλέον «δημαγωγία του μηδενισμού και της μιζέριας».
Με τις σημερινές ανακοινώσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατάφερε να βάλει εκείνος την ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης, σε πρώτο χρόνο μετά την ανάπαυλα των ημερών του Πάσχα. Στις κυβερνητικές αποφάσεις, ρόλο έπαιξαν και τα συμπεράσματα από τα δεδομένα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, την ώρα, που ένας κύκλος πολιτικής αντιπαράθεση για την Τραγωδία των Τεμπών έχει κλείσει και ο δημόσιος διάλογος διευρύνεται. Τα δεδομένα των μετρήσεων έδειξαν ότι η Νέα Δημοκρατία, έπειτα από μια μακρά περίοδο πιέσεων, βλέπει την εκτίμηση των εκλογικών της ποσοστών κατά μέσο όρο στο 27%, παρουσιάζοντας σταθεροποίηση, ενίοτε και μικρή άνοδο. Παράλληλα με την πρώτη θέση, διατηρεί σε όλες τις μετρήσεις διψήφια διαφορά, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραμένει καταλληλότερος για πρωθυπουργός.
Η κυβέρνηση φαίνεται να αποκωδικοποιεί τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων και να προχωρά πλέον σε μια διαφοροποιημένη τακτική. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγαίνει από το Μέγαρο Μαξίμου, επιχειρεί την επανασύνδεσή του με τους πολίτες –παράδειγμα οι περιοδείες στη Βοιωτία, αλλά και εντός Αττικής– προτάσσει πολιτικές με κοινωνικό πρόσημο και δίνει έμφαση στη διασύνδεση της θετικής πορείας της ελληνικής οικονομίας με την καθημερινότητα, την ενίσχυση των εισοδημάτων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και σε όσα γίνονται σε κρίσιμους τομείς, λ.χ. οι υποδομές νοσοκομείων, όπως το Τζάνειο. Οι επισκέψεις σε υπουργεία «πρώτης γραμμής» για το κυβερνητικός έργο, όπως το κοινωνικής συνοχής και οικογένειας που διαχειρίζεται το στεγαστικό ή το πολιτικής προστασίας που θα βρεθεί σε συναγερμό την αντιπυρική περίοδο, έχουν ήδη προγραμματιστεί γι’ αυτή την εβδομάδα, ενώ και οι περιοδείες επανέρχονται στην ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Το αμέσως επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο για την τροπή, που θα λάβει το πολιτικό σκηνικό. Απομένει να φανεί ο αντίκτυπος τόσο των κυβερνητικών πρωτοβουλιών, όσο και των κινήσεων της αντιπολίτευσης, στην κοινή γνώμη, εν μέσω ενός ρευστού διεθνούς περιβάλλοντος, που προσθέτει συνεχώς νέα δεδομένα.