Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2023 διαμορφώνονται οι τιμές των ευρωπαϊκών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο, καθώς η υπερπροσφορά και η μειωμένη πιθανότητα ενός νέου ψυχρού καιρικού κύματος στο εγγύς μέλλον έχουν διαμορφώσει πτωτικό κλίμα. Η τιμή του φυσικού αερίου διαμορφώνεται στα 24,37 ευρώ ενώ ενδοσυνεδριακά είχε βρεθεί και κάτω από τα 24 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Η τάση αυτή αναμένεται να σταθεροποιήσει τα αποθέματα καυσίμων, μειώνοντας την ανάγκη για αναπλήρωση αποθεμάτων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα αποθέματα φυσικού αερίου της ΕΕ βρίσκονται σήμερα στο 65,4%, το υψηλότερο επίπεδο για την εποχή του έτους από τουλάχιστον το 2011, με τη Γερμανία να βρίσκεται στο 71,5%, την Ιταλία στο 59,8% και τη Γαλλία στο 49,8%. Επιπλέον, οι νορβηγικές προμήθειες σημείωσαν αύξηση, καθώς επιλύθηκε το πρόβλημα της μείωσης της δυναμικότητας στο εργοστάσιο επεξεργασίας φυσικού αερίου Kollsnes της Νορβηγίας.
Εν τω μεταξύ, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ καταψήφισε την απόφαση του Προέδρου Μπάιντεν να σταματήσει την έκδοση νέων αδειών για έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου που πωλούν φυσικό αέριο σε χώρες χωρίς συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών. Η κυβέρνηση του Μπάιντεν ήθελε να εξετάσει τις επιπτώσεις στο κλίμα πριν από την έκδοση νέων αδειών.
Οι τιμές του πετρελαίου αν και αρχικά κινήθηκαν κοντά σε υψηλά τριών εβδομάδων λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή και της ανάκαμψης της ζήτησης στην Κίνα, στη συνέχεια κινήθηκαν πτωτικά.
Η τιμή για το Brent κινείται πτωτικά κατά 1,59%, στα 82,23 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό σημειώνει υποχώρηση 0,76% στα 78,59 δολάρια το βαρέλι.
Οι αγορές αμερικανικού αργού ήταν «οριακά χαμηλότερες» σε ήρεμες συναλλαγές κατά τη διάρκεια της αργίας της Ημέρας των Προέδρων στις ΗΠΑ και καθώς οι ανησυχίες για τη ζήτηση αντιστάθμισαν τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή», ανέφερε σε σημείωμά του ο αναλυτής αγοράς της IG Tony Sycamore.
Ωστόσο, οι παράγοντες στήριξης των τιμών δεν αντιστάθμισαν πλήρως τις ανησυχίες για τη ζήτηση. Μια πτωτική έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) την περασμένη εβδομάδα αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2024, λόγω των προσδοκιών ότι οι ΑΠΕ θα αντικαταστήσουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων.