Πόσο χρυσό πρέπει να έχουν στην κατοχή τους οι επενδυτές
BCA Research - Investing

Πόσο χρυσό πρέπει να έχουν στην κατοχή τους οι επενδυτές

Ο χρυσός έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, προσελκύοντας αυξημένο ενδιαφέρον από τους επενδυτές που αναζητούν σταθερότητα εν μέσω οικονομικής αβεβαιότητας. 

Με τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και τις ανησυχίες για την υποτίμηση των πλαστικών νομισμάτων, πολλοί αναρωτιούνται: πόσο χρυσό πρέπει να κατέχουν οι επενδυτές;

Σύμφωνα με έρευνα της BCA Research που αναδημοσιεύει το Investing, η απάντηση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το νόμισμα προέλευσης, την ανοχή στον κίνδυνο και τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου ενός επενδυτή.

Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία, όπως οι μετοχές και τα ομόλογα, ο χρυσός δεν παράγει ταμειακές ροές. Η τιμή του καθοδηγείται κυρίως από την επενδυτική ζήτηση, η οποία έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια.

Οι κεντρικές τράπεζες, ιδίως στις αναδυόμενες αγορές, αύξησαν τα αποθέματα χρυσού τους μετά το πάγωμα των συναλλαγματικών διαθεσίμων της Ρωσίας το 2022.

Αυτή η αλλαγή στρατηγικής δημιούργησε ούριο άνεμο για τις τιμές του χρυσού, ακόμη και όταν τα πραγματικά επιτόκια αυξήθηκαν.

Ιστορικά, ο χρυσός έχει αρνητική συσχέτιση με τα πραγματικά επιτόκια, πράγμα που σημαίνει ότι όταν τα επιτόκια αυξάνονται, οι τιμές του χρυσού τείνουν να μειώνονται.

Ωστόσο, η σχέση αυτή έχει αποδυναμωθεί καθώς οι κεντρικές τράπεζες δίνουν προτεραιότητα στον χρυσό ως αντιστάθμισμα έναντι των γεωπολιτικών κινδύνων και της δήμευσης περιουσιακών στοιχείων.

Σύμφωνα με την BCA Research, οι παράγοντες αυτοί έχουν καταστήσει τον χρυσό μια όλο και πιο ελκυστική επιλογή για τους επενδυτές που επιδιώκουν να διασφαλίσουν τον πλούτο τους.

Πολλοί επενδυτές θεωρούν τον χρυσό ως περιουσιακό στοιχείο ασφαλούς καταφυγίου, αλλά η ικανότητά του να προστατεύει χαρτοφυλάκια ποικίλλει ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς και το νόμισμα βάσης.

Η BCA Research διαπίστωσε ότι ο χρυσός δεν έχει αποτελέσει αξιόπιστη αντιστάθμιση έναντι μέτριας πτώσης των μετοχών (απώλειες κάτω του 20%).

Ωστόσο, έχει αποδώσει καλά κατά τη διάρκεια ακραίων πωλήσεων, ιδίως για τους επενδυτές που κατέχουν δολάρια Καναδά, Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας.

Αντίθετα, ο χρυσός έχει παράσχει ελάχιστη προστασία για τους επενδυτές που βασίζονται σε ιαπωνικό γεν, καθώς το ίδιο το γεν χρησιμεύει ως αμυντικό περιουσιακό στοιχείο κατά τη διάρκεια κρίσεων.

Ενώ ο χρυσός θεωρείται συχνά ως μέσο αντιστάθμισης του πληθωρισμού, η ανάλυση της BCA Research υποδηλώνει ότι αυτή η πεποίθηση μπορεί να είναι υπερβολική. Όσον αφορά τη διατήρηση της αγοραστικής δύναμης, ο χρυσός έχει υποστεί πιο σοβαρές μειώσεις από ό,τι οι αμερικανικές μετοχές, τα ομόλογα, ακόμη και τα μετρητά. Παρόλα αυτά, ο χρυσός παραμένει ένας πολύτιμος διαφοροποιητής λόγω της χαμηλής συσχέτισής του τόσο με τις μετοχές όσο και με τα ομόλογα.

Η BCA Research εξέτασε τον αντίκτυπο του χρυσού σε διαφορετικούς τύπους χαρτοφυλακίων, συμπεριλαμβανομένων εγχώριων χαρτοφυλακίων 60/40 μετοχών-ομολόγων, παγκόσμιων χαρτοφυλακίων 60/40 και διαφοροποιημένων παγκόσμιων χαρτοφυλακίων με εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα οφέλη διαφοροποίησης του χρυσού είναι ισχυρότερα σε χαρτοφυλάκια που έχουν μεγάλη βαρύτητα στα εγχώρια περιουσιακά στοιχεία.

Για τους επενδυτές του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, η προσθήκη ενός ποσοστού 20% χρυσού σε ένα εγχώριο χαρτοφυλάκιο βελτίωσε σημαντικά τις προσαρμοσμένες στον κίνδυνο αποδόσεις.

Αντίθετα, τα παγκοσμίως διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια με εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία είδαν ελάχιστα οφέλη από την έκθεση στον χρυσό.

Η βέλτιστη κατανομή ποικίλλει ανάλογα με την ανοχή κινδύνου ενός επενδυτή. Για συντηρητικά χαρτοφυλάκια (με στόχο 6% μεταβλητότητα), η BCA Research διαπίστωσε ότι η βέλτιστη κατανομή χρυσού κυμαινόταν από 0% έως 26%, ανάλογα με το εγχώριο νόμισμα του επενδυτή.

Τα ισορροπημένα χαρτοφυλάκια (9% μεταβλητότητα) επωφελήθηκαν από κατανομές μεταξύ 0% και 29%, ενώ στα επιθετικά χαρτοφυλάκια (12% μεταβλητότητα) οι βέλτιστες κατανομές χρυσού κυμαίνονταν από 0% έως 27%.

Οι επενδυτές που κατέχουν λίρες Αγγλίας και δολάρια ΗΠΑ είδαν συνιστώμενες κατανομές γύρω στο 7% για συντηρητικά χαρτοφυλάκια, 10-12% για ισορροπημένα χαρτοφυλάκια και 13-16% για επιθετικά χαρτοφυλάκια.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές με βάση το ιαπωνικό γεν και το ευρώ συμβουλεύτηκαν να διατηρούν μεγαλύτερο ποσοστό χρυσού λόγω των κινδύνων που σχετίζονται με το νόμισμα.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι επενδυτές με βάση το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας δεν είδαν κανένα όφελος από τη διακράτηση χρυσού, ενώ οι επιθετικοί επενδυτές στην Αυστραλία και τον Καναδά παρουσίασαν επίσης χαμηλότερη ζήτηση.

Ο χρυσός παραμένει ένα πολύτιμο στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο, ιδίως για τους επενδυτές με έντονη προδιάθεση για το εσωτερικό των χαρτοφυλακίων τους. Ωστόσο, τα οφέλη του μειώνονται καθώς τα χαρτοφυλάκια διαφοροποιούνται περισσότερο σε παγκόσμιο επίπεδο ή περιλαμβάνουν εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία.

Καθώς οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να συσσωρεύουν χρυσό ως απάντηση στους αυξανόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους, ο ρόλος του μετάλλου ως αποθήκη αξίας είναι πιθανό να παραμείνει ανέπαφος.

Σύμφωνα με την BCA Research, η βέλτιστη κατανομή του χρυσού ποικίλλει ευρέως ανάλογα με το νόμισμα προέλευσης και τη διάθεση ανάληψης κινδύνου, αλλά για τους περισσότερους επενδυτές, η διατήρηση κάποιας έκθεσης στον χρυσό παραμένει μια συνετή επιλογή.