Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα το πολύτιμο μέταλλο σημείωσε «ορθοπεταλιά» εν μέσω των αυξανόμενων προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ.
Η αγορά παρά την αρχική απογοήτευση για την καθυστέρηση της έναρξης του κύκλου μείωσης των επιτοκίων από τον Ιούνιο και μετά, προτίμησε να δει το ποτήρι μισογεμάτο, επικεντρώνοντας την προσοχή της στις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Fed ότι ο πληθωρισμός «δεν απέχει πολύ από το σημείο που πρέπει να είναι», αλλά και στα πρόσφατα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ που υποδεικνύουν την αρχή μιας αποθέρμανσης.
Ένας δεύτερος λόγος της πρόσφατης ανόδου είναι αυτός που περιγράψαμε το Σάββατο. (σ.σ:περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ).
H ενίσχυση του πολύτιμου μετάλλου ως ένα μέρος οφείλεται τόσο στις Κεντρικές Τράπεζες που συνεχίζουν να αγοράζουν χρυσό και μάλιστα με τον μεγαλύτερο ρυθμό των τελευταίων πέντε δεκαετιών, όσο και μεμονωμένα στην Κίνα, η οποία αύξησε τα αποθέματα της σε χρυσό για 16ο συνεχόμενο μήνα τον Φεβρουάριο, εν μέσω μιας πρωτοφανούς ζήτησης. (σ.σ:Προφανώς η Κίνα στρέφεται περαιτέρω στον χρυσό ως αντιστάθμισμα έναντι της ενδεχόμενης οικονομικής αστάθειας από την ευάλωτη αγορά των ακινήτων της).
Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι δύο γεωπολιτικά μέτωπα είναι εν εξελίξει, ενώ ως στήλη δεν έχουμε αποκλείσει τα αμέσως επόμενα χρόνια να εμφανιστεί και ένα τρίτο μέτωπο, εκείνο μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν.
Μέσα από αυτή την οπτική γωνία, η άνοδος του χρυσού ίσως είναι πολύ πιο λογική από εκείνη πολλών assets κινδύνου.
Πόσο μάλλον από τη στιγμή που μια επανεκλογή του Ντόναλτ Τραμπ ενδέχεται να κλιμακώσει ακόμα περισσότερο την ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και να εντατικοποιήσει τις δυνάμεις της αποπαγκοσμιοποίησης, κάτι που με τη σειρά του θα επαναφέρει ενδεχομένως τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές.
Από πλευράς τεχνικής εικόνας, το πολύτιμο μέταλλο την προηγούμενη εβδομάδα σκαρφάλωσε ενδοσυνεδριακά στο ιστορικό υψηλό των 2.195 δολαρίων/ ουγγιά, διευρύνοντας τα κέρδη του από την αρχή του έτους στο 5,5%, ενώ κατά το τελευταίο 12μηνο έχει σημειώσει άνοδο πέριξ του 16,5%. Μια διόρθωση πέριξ των 2100-2120 δολάριων/ουγγιά δεν αποκλείεται, ενώ εως και τα 2050-2053 δολάρια/ουγγιά το διάγραμμα διατηρεί τη δυναμική του για έναν μεσοπρόθεσμο επενδυτή.
Πότε θα ακολουθήσει το ασήμι
Οι τιμές του χρυσού και του ασημιού παρουσιάζουν παραδοσιακά ισχυρή θετική συσχέτιση. Το ασήμι όμως μερικές φορές έχει περιγραφεί ως ο «φτωχότερος ξάδερφος» του χρυσού είτε γιατί υποαποδίδει, είτε γιατί καθυστερεί πολλές φορές να ακολουθήσει τον χρυσό. Όμως τις περισσότερες φορές, εν τέλει τον ακολουθεί.
Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές το ασήμι φαίνεται σε καλή θέση να ανταγωνιστεί τις αποδόσεις του χρυσού κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Βασικός καταλύτης και άρα ένα πρώτο σήμα για τους επενδυτές για επικείμενο ράλι θα είναι η αύξηση της ταχύτητας από τη μεταποίηση.
Αν αρχίσουμε λοιπόν να βλέπουμε την παγκόσμια ανάπτυξη να επιταχύνεται λίγο περισσότερο κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους -το πιο πιθανό μεταξύ του τρίτου και του τέταρτου τριμήνου του 2024- τότε η λογική λέει ότι θα αρχίσει να αυξάνει ταχύτητα και το ασήμι.
Βλέπετε, το ασήμι έχει διπλή ιδιότητα. Ανήκει στα πολύτιμα μέταλλα αλλά και στα βιομηχανικά. Για την ακρίβεια, σχεδόν το 50% της παγκόσμιας ζήτησης για ασήμι προέρχεται από διάφορους τομείς της βιομηχανίας.
Το ασήμι έχει την υψηλότερη ηλεκτρική και θερμική αγωγιμότητα από οποιοδήποτε μέταλλο. Είναι επίσης εύπλαστο με το χρυσό, όλκιμο -μπορεί να μετατραπεί σε πολύ λεπτό σύρμα- και έχει αντισηπτικές ιδιότητες. Ως εκ τούτου, χρησιμοποιείται ευρέως από τους ηλιακούς συλλέκτες τα αεροσκάφη, τα υποβρύχια και τα διαστημόπλοια έως τον προσωπικό μας υπολογιστή, το ρολόι ή το φίλτρο νερού.
Τα ρολόγια, οι κάμερες και οι αριθμομηχανές χρησιμοποιούν ασήμι στις μπαταρίες τους για να παρέχουν υψηλότερη τάση και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Οι μπαταρίες οξειδίου του αργύρου-ψευδαργύρου, οι οποίες έχουν διπλάσια ηλεκτρική χωρητικότητα από τις μπαταρίες μόλυβδου ίδιου μεγέθους, χρησιμοποιούνται εκτενώς σε αεροσκάφη και υποβρύχια, όπου το βάρος είναι κρίσιμο.
Το ασήμι συγκεντρώνει τις ακτίνες του ήλιου στους ηλιακούς συλλέκτες. Βρίσκεται επίσης κάτω από τα πλήκτρα σχεδόν κάθε προσωπικού υπολογιστή, στον πίνακα διακοπτών με ασημένιες επαφές για την εκτέλεση εκατομμυρίων οδηγιών.
Τα φίλτρα νερού που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό της πισίνας και το πόσιμο νερό χρησιμοποιούν ασήμι για να αποτρέψουν τη συσσώρευση βακτηρίων και φυκιών.
Οι παραπάνω είναι μόνο μερικές χρήσεις του ασημιού από τη βιομηχανία. Ανεβαίνοντας λοιπόν η βιομηχανική παραγωγή , θα ανεβάσει και τη ζήτηση για το ασήμι.
Νωρίτερα μέσα στο έτος, το Silver Institute ανέφερε σε έκθεσή του ότι η παγκόσμια ζήτηση αργύρου αναμένεται να φτάσει τα 1,2 δισεκατομμύρια ουγγιές το 2024, φτάνοντας το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί.
Mόνο η ζήτηση από τη βιομηχανία φωτοβολταϊκών συστημάτων θα ανέλθει φέτος στο 14% της συνολικής ζήτησης για το ασήμι.
Σύμφωνα μάλιστα με το Ινστιτούτο, το ασήμι δεν αποκλείεται να έχει μια «υπέροχη χρονιά» φέτος, ιδιαίτερα όσον αφορά τη ζήτηση.
Τι γίνεται όμως με την προσφορά; Το 70% της προσφοράς αργύρου είναι υποπροϊόν της παραγωγής χαλκού, μολύβδου και ψευδαργύρου. Ως εκ τούτου η παγκόσμια παραγωγή των παραπάνω μετάλλων επηρεάζει την τιμή του.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Silver Institute, η προσφορά ασημιού δεν είναι εύκολο να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, καθώς η χρήση ανακυκλωμένου ασημιού δεν είναι τόσο εύκολη, ενώ ακόμα πιο δύσκολη είναι η αύξηση της προσφοράς μέσω λειτουργίας νέων ορυχείων που να εξορύσσουν αποκλειστικά ασήμι.
Κατά συνέπεια, η παραγωγή ασημιού δεν μπορεί να αυξηθεί πολύ εύκολα αν οι τιμές των άλλων μετάλλων δεν ανεβούν και αυτές σημαντικά. Αυτός είναι και ο λόγος που παρά τη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής και άρα της ζήτησης, οι πιέσεις στην τιμή του τα τελευταία χρόνια είναι πεπερασμένες, όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα προσφοράς και ζήτησης του ασημιού για τα τελευταία δέκα χρόνια.
Από τεχνικής πλευράς τώρα, το ότι δουλεύει δύο εβδομάδες τώρα πάνω από το σημαντικό τεχνικό όριο των 23,40 δολαρίων/ουγγιά είναι ενδεικτικό ότι ετοιμάζεται να «ζεστάνει» τις μηχανές για τη ζώνη των 25,50-25,91 δολαρίων/ουγγιά.
Aποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.