ΔΕΗ: Τι σηματοδοτεί η έναρξη του mega αιολικού project στη Ρουμανία

ΔΕΗ: Τι σηματοδοτεί η έναρξη του mega αιολικού project στη Ρουμανία

Με την καλύτερη αφορμή γιόρτασε η ΔΕΗ τον έναν χρόνο δυναμικής παρουσίας της στη Ρουμανία μέσα από εκδήλωση για την έναρξη των εργασιών κατασκευής του νέου mega αιολικού πάρκου στη χώρα. Το πάρκο, εγκατεστημένης ισχύος 140 MW, αποτελεί τη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην περιοχή, μέσω της PPC Renewables Romania.

Όταν τεθεί σε λειτουργία, το αιολικό πάρκο στη θέση Deleni της επαρχίας Vaslui στην ανατολική Ρουμανία, θα παράγει ετησίως πράσινη ενέργεια, αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες 62.000 νοικοκυριών, μιας πόλης δηλαδή στο μέγεθος του Vaslui, αποτρέποντας τις εκπομπές CO2 άνω των 200.000 τόνων. Η συνολική δυναμικότητα θα φτάσει περίπου το 1,5 GW καθαρής ενέργειας, συμβάλλοντας έτσι τόσο στην οικονομική ανταγωνιστικότητα της χώρας όσο και σε αυτήν των τοπικών κοινοτήτων. 

Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η ΔΕΗ έχει παρουσία στον κλάδο των αιολικών στη Ρουμανία. Πέρυσι, ο όμιλος είχε αποκτήσει ένα ακόμα αιολικό πάρκο, ισχύος 84 MW, από τη Lukoil στη χώρα.

Το mega αιολικό project

Οι αρχικές παραδόσεις για το νέο πάρκο έχουν προγραμματιστεί για το πρώτο εξάμηνο του 2025 και το έργο αναμένεται να λειτουργήσει πλήρως μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. 

Το νέο αιολικό πάρκο, το οποίο έχει μπει στη φάση κατασκευής από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες και αποτελείται από 23 ανεμογεννήτριες τύπου GE Vernova, ονομαστικής ισχύος 6,1 MW. Τη συμφωνία της με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την προμήθεια των ανεμογεννητριών ανακοίνωσε η ίδια η GE Vernova, τονίζοντας ότι η συμφωνία «στοχεύει να επιτρέψει στις δύο εταιρείες να υποστηρίξουν τη Ρουμανία στον στόχο της να προσθέσει σημαντικά περισσότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030».

Το deal ενισχύει το αποτύπωμα της θυγατρικής εταιρείας Onshore Wind της GE Vernova στη Ρουμανία, προσθέτοντας 140 MW στην ήδη εγκατεστημένη βάση της εταιρείας άνω των 700 MW στη χώρα.

Από την πλευρά του ο Gilan Sabatier, υπεύθυνος χερσαίων αιολικών της GE Vernova στις διεθνείς αγορές, δήλωσε: «Μας τιμά που η ΔΕΗ Ανανεώσιμες επέλεξε τις ανεμογεννήτριες GE Vernova για το έργο Vaslui στη Ρουμανία. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να επεκτείνουμε περαιτέρω τις δραστηριότητές μας στη Ρουμανία με μια από τις κορυφαίες εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η τεχνολογία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και αυτή η συμφωνία ενισχύει την άποψή μας ότι οι ανεμογεννήτριές μας και η εις βάθος γνώση μας για το δίκτυο μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στη Ρουμανία και σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Ο Κωνσταντίνος Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος ΑΠΕ Ομίλου ΔΕΗ, δήλωσε: «Είμαστε ευγνώμονες για την υπογραφή νέας συμφωνίας προμήθειας με την GE Vernova, για την υλοποίηση του εμβληματικού μας αιολικού πάρκου στην επαρχία Vaslui [Ρουμανία], το οποίο αποτελείται από 23 ανεμογεννήτριες συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 140 MW. Το ενεργειακό μας χαρτοφυλάκιο επεκτείνεται σταδιακά σε νέες χώρες, καθιστώντας τη ΔΕΗ ως τη μεγαλύτερη εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με δυναμικότητα παραγωγής 4,7 GW από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έργα 2,8 GW υπό κατασκευή ή σε στάδιο έτοιμο προς κατασκευή και χαρτοφυλάκιο 20 GW».

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες διαχειρίζεται ήδη στη Ρουμανία ένα χαρτοφυλάκιο υφιστάμενων έργων συνολικής ισχύος άνω των 700 MW. Με την ολοκλήρωση του νέου έργου, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη χώρα θα ανέλθει σε περίπου 850 MW. 

Σημειώνεται ότι ο Όμιλος ΔΕΗ συμμετέχει δυναμικά στον ενεργειακό μετασχηματισμό της Ρουμανίας, συμβάλλοντας στην αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος έργων ΑΠΕ. Έως το τέλος του 2026, οι ΑΠΕ του Ομίλου ΔΕΗ στη χώρα θα ξεπεράσουν τα 2 GW, μέσα από την υλοποίηση ενός σημαντικού επενδυτικού προγράμματος, καθιστώντας τον Όμιλο ΔΕΗ ηγέτη στην αγορά των ΑΠΕ της Ρουμανίας.

Ο Όμιλος αποτελεί ενεργειακό ηγέτη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ήδη, έχει δημιουργήσει ένα υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 4,7 GW σε Ελλάδα και Ρουμανία, ενώ έχει ένα συνολικό πορτφόλιο ανάπτυξης ΑΠΕ της τάξης των 20 GW ως το 2030.