Tα εταιρικά PPAs συνεχίζουν να κυριαρχούν στην αγορά ΑΠΕ στην Ευρώπη, καταγράφοντας ρεκόρ για το 2024 με τα ηλιακά και τα αιολικά έργα να αντιπροσωπεύουν το 80%.
Ισπανία και η Γερμανία ήταν οι ηγέτιδες αγορές στην Ευρώπη, αντιπροσωπεύοντας το 30% της συνολικής ισχύος, με την Πολωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα να συμπληρώνουν την πεντάδα όσον αφορά τον αριθμό των συμφωνιών.
Η Ελλάδα έχει προοδεύσει τα τελευταία χρόνια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Αυτό αποδεικνύεται και από την τελευταία έκθεση Europe Renewables PPA Tracker της Wood Mackenzie.
Σύμφωνα με την έρευνα, η χώρα μας μπήκε (μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο) στην πρώτη πεντάδα σε όλους τους τύπους συμφωνιών (εταιρική, διαδρομή προς την αγορά και κοινή χρήση), παραμένοντας στους leaders της ευρωπαϊκής αγοράς των μακροπρόθεσμων συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.
Η συνολική «ισχύς» των ελληνικών PPAs υπολογίζεται σε 970 ΜW και κατανέμεται σε τέσσερις εγχώριες συμφωνίες:
1.Το mega-deal της ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή (την κοινοπραξία της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με την RWE Renewables) με την γερμανική RWE που θα αγοράσει την ενέργεια από το φωτοβολταϊκό 450 MW που αναπτύσσει η ΜΕΤΩΝ στο Αμύνταιο, το οποίο φιγουράρει στην πέμπτη θέση των μεγαλύτερων PPA που κλείστηκαν στην Ευρώπη κατά το περασμένο έτος.
2.Οι πολυσυζητημένες συμφωνίες της Amazon με developers εγχώριων αιολικών πάρκων
3.Το PPA της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με την ΕΥΑΘ
4.Το PPA της Metlen με τον όμιλο Καράτζη, που αφορά στην παραγωγή και απορρόφηση πράσινης ενέργειας ισχύος 210 MW από υπό κατασκευή χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος 262 MW.
Οι συμφωνίες υβριδικής αποθήκευσης αυξάνονται καθώς οι προοπτικές τιμών αλλάζουν, σύμφωνα με τον Wood Mackenzie.
Οι ΑΠΕ κύριοι αγοραστές ενέργειας προήλθαν από τους τομείς τεχνολογίας και δεδομένων, οι οποίοι βασίζονται σε τέτοιες συμφωνίες για να στηρίξουν τη βιωσιμότητα των δραστηριοτήτων τους.
Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην αποθήκευση ενέργειας μέσω μπαταριών, η οποία κερδίζει έδαφος. Οι υβριδικές διατάξεις που συνδυάζουν ΑΠΕ και αποθήκευση σε μία σύμβαση είναι ελκυστικές για ενεργοβόρες βιομηχανίες και data centers, ειδικά για την κάλυψη 24/7.
Οι ευκαιρίες για το 2026
Η Wood Mackenzie προβλέπει πως οι ευκαιρίες για ανταγωνιστικά PPAs θα συνεχιστούν, ιδιαίτερα στον τομέα της ηλιακής ενέργειας και των χερσαίων αιολικών πάρκων. Παράλληλα, αναμένει την εμφάνιση PPAs και για υδρογόνο, εφόσον υπάρξει η απαραίτητη ρυθμιστική σαφήνεια.
Ωστόσο, προβλέπεται μείωση στα capture rates τα επόμενα 5-7 χρόνια, καθώς η ζήτηση δεν θα συμβαδίζει με την ταχεία ανάπτυξη των έργων ΑΠΕ. Αυτό, σε συνδυασμό με την πτώση των τιμών φυσικού αερίου, θα επηρεάσει και τα ρίσκα στις νέες συμφωνίες.