Μία ακόμη θετική εξέλιξη φαίνεται πως υπάρχει για τον ΑΔΜΗΕ και τη διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, καθώς «μπαίνει» σε αυτήν το γαλλικό fund Meridiam, με ποσοστό 49,9%, σύμφωνα με το Bloomberg.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η γαλλική εταιρεία επενδύσεων υποδομών θα έχει το 49,9% και ο ΑΔΜΗΕ το 50,1% στο project των 1,9 δισ. ευρώ.
Η κάθε εταιρεία θα χρηματοδοτήσει το δικό της μερίδιο του project, ενώ η συμφωνία επιτρέπει την πιθανή είσοδο και άλλων επενδυτών στο έργο, στο μέλλον.
Ο ΑΔΜΗΕ θα επιλέξει έξι μέλη του δ.σ. της GSI και η Meridiam τα άλλα πέντε.
Υπενθυμίζεται ότι η κατασκευή του καλωδίου που συνδέει την Κύπρο με την Ελλάδα ξεκίνησε το 2023. Στην επόμενη φάση του project, το Ισραήλ θα μπορέσει να ενισχύσει την ασφάλεια των προμηθειών του, κερδίζοντας την ικανότητα να αυξήσει περαιτέρω και γρηγορότερα τη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό του μείγμα.
Σημειώνεται πως το έργο περιλαμβάνεται στον κατάλογο των έργων κοινού ενδιαφέροντος της Ε.Ε. και έχει ήδη δώσει επιχορήγηση ύψους 657 εκατ. ευρώ για το τμήμα Κύπρος-Κρήτη. Η μετοχή του ΑΔΜΗΕ καταγράφει ήπια άνοδο και είναι έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση με άνοδο.
Όπως είχε γράψει το Liberal.gr, εδώ και μέρες ωρίμαζε σημαντικά η είσοδος του πρώτου επενδυτή στο έργο διασύνδεσης, με το γαλλικό fund Meridiam και τον ΑΔΜΗΕ να πραγματοποίησαν συνάντηση προ ημερών σε προχωρημένο στάδιο και τους Γάλλους να εισέρχονται τώρα στο μετοχικό σχήμα του έργου.
Η Meridiam αποτελεί έναν παγκόσμιο επενδυτή που δραστηριοποιείται σε 56 χώρες και διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 22 δισ. δολαρίων - Το ενδιαφέρον για το καλώδιο Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ.
Στις αρχές του 2026 θα έχει κατασκευαστεί το καλώδιο που θα ενώσει τα συστήματα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας – Κύπρου, ενώ το 2025 θα εκτελούνται εργασίες μελετών βυθού και στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους θα έχει πραγματοποιηθεί από τον ΑΔΜΗΕ και η μελέτη κόστους – οφέλους.
Το έργο έχει ισχυρή γεωπολιτική σημασία και ιδίως στη φάση που διανύει η νοτιοανατολική Μεσόγειος με την κρίση στη Μέση Ανατολή.
Το κόστος της ηλεκτρικής διασύνδεσης αναμένεται να ανέλθει στα 2 δισ. ευρώ και εκτιμάται πώς θα έχει ολοκληρωθεί το 2029, αίροντας από την ενεργειακή απομόνωση την Κύπρο.